fbpx
Wat is mindfulness

Wat is Mindfulness?

Iedereen heeft het erover: Mindfulness. Doe jij aan Mindfulness? Ben jij wel mindful? Wat betekent het eigenlijk? Als je het woord ontleed klinkt het best gek: hoofd-vol. Huh, moet mijn hoofd vol? Ik dacht dat mijn hoofd juist leeg moest? What’s in a name! Het is uiteraard slechts een label dat ergens voor staat. Een label waar iedereen uiteindelijk zijn eigen invulling aan kan geven.

In essentie is de definitie van Mindfulness: bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder te oordelen, ofwel leven met volle aandacht. Het klinkt zo makkelijk. Want eigenlijk is er niet meer dan het hier en nu. Gisteren is geweest en morgen moet nog komen. We leven alleen maar ‘nu’. Maar omdat het constant nu is vinden we het misschien juist moeilijk. Zeker omdat we als mens overal tijd en meting aan hebben gekoppeld. We zijn voortdurend aan het meten, vergelijken en rusten niet voordat we alles ‘weten’.

Is meten echt altijd weten?

Maar door al dat meten = weten zien en voelen we niet altijd wat er nu is. Zonder te hoeven weten hoe het er is gekomen en zonder te willen weten waar het naar toegaat. Je geniet van het moment samen met iemand, het eten wat je eet of het uitzicht wat zich voor je opkomt. Je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt alles intens. Helemaal zoals het op dat moment is. Met volle aandacht en volledig bewust. En ja, dit geldt ook voor die momenten waarop je intens verdrietig, geïrriteerd of boos bent. In beide gevallen geldt: stop het niet weg, dicht het niets toe, houdt het niet krampachtig vast. Laat het gewoon zijn. En blijf vooral doorademen.

Zo blijven we niet in een emotie ‘hangen’. Ook al is het soms nog zo fijn;-). Dit betekent overigens niet dat je niet mag nagenieten of niet terug mag komen op verdriet. Het leert je alleen dat die ene emotie niet de alles omvattende waarheid is en dat je niet slechts vanuit dat ene moment in het verleden of in de toekomst leeft.

Oefening baart kunst

Easier said than done? Ja. Maar oefening baart kunst geldt hierin ook! Wees er vooral relaxed over. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd, om er nog maar een heerlijke cliché tegen aan te gooien. Toch is het waar. Forceren helpt niet, is ook niet Mindful;-). Je kan het oefenen/ervaren d.m.v. ademhalingsoefeningen en meditaties maar juist ook door het toepassen van alledaagse praktische oefeningen die specifiek bij jouw lifestyle passen. Dus ga met een Mindful Mind met Mindfulness aan de slag. En wie weet word je hoofd er wel ‘vol’ van……op een goede manier, en is het woord uiteindelijk toch niet zo gek after all. Bekijk hier onze laatst geposte mindfulness oefeningen.

Grote Minds in Mindfulness

Er is ontzettend veel te vinden en te lezen over Mindfulness, o.a. vele sites en boeken. De twee grote Minds achter Mindfulness zijn Jon Kabat-Zinn en Thich Nhat Hanh.

Jon Kabat-Zinn is oprichter van het Center for Mindfulness aan de universiteit van Massachusetts en ontwerper van het Mindfulness-Based Stress Reduction programma (MBSR). Hij werkte aanvankelijk met uitbehandelde patiënten met chronische pijn en stressklachten, om hen te leren omgaan met hun pijn, hun zorgen en verdriet daarover. MBSR gebruikt een combinatie van meditatie en hatha yoga en wordt wereldwijd in tal van gezondheidsinstellingen toegepast.

Thich Nhat Hanh is een Vietnamese Zenmeester en een van de bekendste spirituele leraren in de wereld. Hij heeft zijn leven gewijd aan innerlijke transformatie ten behoeve van anderen met als kern van zijn leer Mindfulness. In 1982 stichtte hij Plum Village, een boeddhistische (klooster)gemeenschap in Zuid-Frankrijk, waar hij initieel o.a. Vietnamese vluchtelingen opving. Plum Village is nu uitgegroeid tot een plek met verschillende hamlets (vestigingen) in verschillende dorpjes waar elk jaar duizenden gasten van over de hele wereld naar toekomen.

Boeken om mee te beginnen:

Mindfulness – Voor een gelukkig leven | Thich Nhat Hanh

Mindfulness voor beginners – Het hier en nu en je leven herwinnen | Jon Kabat-Zinn

Mindfulness – In De Maalstroom Van Je Leven | Edel Maex

Websites met informatie over: ‘Wat is Mindfulness’

Leven in aandacht

Aandachttraining

Plumvillage

en nog zo veel meer….go out and explore! We zijn benieuwd welke sites jij handig vindt.


Gepost onder Wist je dat met de tag Mindfulness

Jane Shaw

door Jane Shaw

Reacties