Jane vs Wil: Een coach hebben is dat al gewoon?

Jane vs Wil: Een coach hebben is dat al gewoon?

Sinds wij elkaar kennen weten we dat we alles aan elkaar kunnen vragen. Willemijn wil van Jane vooral weten hoe het is om zo relaxed met jezelf te zijn, en Jane vraagt zich op haar beurt af hoe je relaxed naar buiten toetreedt. We stellen elkaar allerlei vragen per mail, en zie hier het resultaat. Deze week vraagt Wil zich af: Een coach hebben is dat al gewoon?

Willemijn stelt een vraag aan Jane


Willemijn

Lieve Jane,

Twee jaar geleden wist ik wel dat het goed met me ging, maar niet precies wat ik wilde. Ik kwam bij een coach terecht, en sindsdien is er een wereld voor me open gegaan. Ik praat veel en zeg nog steeds weinig, maar ik ben vooral richting mezelf nog opener en eerlijker geworden.

Toch verbaas ik me af en toe over de vooroordelen die mensen hebben bij het nemen van een coach.

Een paar vooroordelen. Als ik een coach heb:

  • …gaat het niet goed met mij
  • …kan ik het kennelijk niet zelf oplossen
  • …lijkt het alsof ik psychisch niet in orde ben
  • …moet ik wel diep in de problemen zitten
  • …wil ik op zoek naar een andere baan

Bovenstaande punten kunnen waar zijn natuurlijk, maar het zijn zeker geen voorwaarden om een coach te nemen! Toch hoor je ook steeds meer mensen die een coach nemen en het gelukkig ‘gewoon’ vinden. Maar ja wat is ‘gewoon’?

Zoals ik het zie. Als ik een coach heb:

  • …ben ik bewust bezig met persoonlijke ontwikkeling
  • …ben ik bereid om de tijd te nemen om te kijken waar ik nu sta
  • …neem ik de tijd om na te denken wat ik wil in de toekomst
  • …sta ik open om op een meer bewuste manier mijn leven in te richten

Klinkt zo gek nog niet toch? Wat vind jij? Is het al gewoon?

Liefs,

Wil

 

Jane beantwoordt de vraag van Willemijn

Jane


Lieve Wil,

Ik vind het natuurlijk helemaal niet gek om naar een coach te gaan:-). Maar, heel eerlijk, dat was voorheen wel anders. Niet om het af te schilderen als ‘slecht’ maar ik (en denk velen anderen) ben toch opgevoed met het idee dat als je met iemand gaat ‘praten’ het wel echt mis met je moet zijn. Met die gedachten in mijn achterhoofd moest ik eerst letterlijk over het randje gaan om uiteindelijk toch met iemand te gaan praten. Met grote gêne, schaamte en veroordeling naar mezelf. Want ja, ik ben toch niet gek?

Nee! Je bent alles behalve gek als je naar een coach of alternatieve therapeut gaat. Je bent vooral heel erg ‘sane’ en wijs als je dat doet. Je kan beter voorkomen dan genezen. Al klinkt dat zelfs nog steeds wat te negatief. Een coach hebben is zo iets moois, fijns, inzichtelijk en in the end ook heel leuk. Je leert zoveel over jezelf en over anderen. Het klinkt als een cliché, maar het is echt een cadeautje voor jezelf.

Wat ik zo mooi vind in de oosterse traditie: daar ga je naar de dokter om gezond te blijven, niet om ‘beter’ te worden. En wat ik mezelf op een gegeven moment afvroeg: waarom wel naar de sportschool, masseur en schoonheidsspecialist gaan maar niet aan de binnenkant ‘werken’? Zo binnen zo buiten, toch?

Toch zie ik wel verandering en daar word ik immens blij van! Het zijn denk ik ook generatie-ontwikkelingen. Elk tijdperk vraagt om en verlangt andere ontwikkelingen van de mens. Er is nu denk ik meer ruimte en zijn we er collectief meer klaar voor om open te staan voor deze stap naar binnen. Als ik zie hoe mensen op hele jonge leeftijd al met levensvraagstukken bezig zijn, met innerlijke reflectie en openheid en bewustzijn weet ik zeker dat er meer en meer moois gaat ontstaan.

Ik ben van nature een enorme optimist, maar heb ook echt het gevoel dat op grote schaal transformaties plaatsvinden. Als we daar met ze allen een beetje op meeliften is dat heel fijn! Dat lukt niet altijd helemaal in je eentje, gun jezelf hulp en de helpende hand van een ander. Je bent ‘gek’ als je het niet doet;-). Zo ga ik elke 2 maanden naar de Craniosacraal therapeut en elke kwartaal neem ik een healing-sessie. Aanrader!

Liefs,

Jane


Gepost onder Vrienden van House of Awareness met de tag Coaching

Jane vs Willemijn

door Jane Shaw (admin)

Reacties