fbpx
Maanstanden

Maanstanden: de invloed van de maan

Af en toe voelen we de kracht en schoonheid van de maan. Zo denken we als kind bijvoorbeeld dat we bij volle maan in een weerwolf kunnen veranderen. Wat is de invloed van de maan en welke maanstanden zijn er?  

De invloed van de maanstanden

De maan heeft veel kracht en schoonheid en kan behoorlijk van invloed zijn hoe we ons voelen. Naast dat de aarde voor het overgrote deel uit water bestaat, bestaan wij als mens ook voor het overgrote deel uit water. Net als de aarde (eb en vloed) reageert ook ons lichaam op de maan.

Tijdens volle maan geven mensen aan onrustiger te slapen, hebben het gevoel dat onze emoties met ons aan de haal gaan en je ziet het ook terug in de maandelijkse cyclus van de vrouw. Ook blijken er verassend veel baby’s te worden geboren met volle maan. In het Engelse woord ‘lunatic’ (een term voor een geestesstoornis en krankzinnigheid) zit de maan direct verweven: letterlijk betekent het maanziekte.

Hier vind je de huidige maanstand.  Wil je weten wat voor invloed de maanstanden hebben op jou? Hoe je rekening kunt houden met de energie van de maan in jouw planning? Klik hier voor een korte cursus om te leren wat de invloed van de maan op jou is.

De verschillende maanstanden

Elke dag verandert de stand van de maan. Met slechts een aantal graden zet de maan elke dag ogenschijnlijk veel verandering in gang. Om het overzichtelijk te houden zijn er 4 maanfasen om te onthouden: nieuwe maan, wassende maan, volle maan en afnemende maan.

Nieuwe Maan

De zon en maan komen tegelijkertijd op en gaan tegelijkertijd onder. Beiden staan in dezelfde positie ten opzichte van de aarde en daarom lijkt het bij nieuwe maan alsof de maan onzichtbaar is. Nieuwe Maan staat voor een nieuw begin en is een goed moment om plannen te maken of om iets nieuws te beginnen. Je intenties neerzetten van die dingen die je nieuw wilt creëren in je leven. Hier vind je een mooi ritueel om met nieuwe maan te doen.

Wassende Maan

In deze fase zie je de maan toenemen in licht vanaf de rechterkant. Beginnend van een sikkelvorm tot de volle maan. Het is een periode van opbouwen en versterken. Je staat in je kracht, kan veel dingen dragen en opnemen en het is een mooie periode om zelf te groeien.

Volle Maan

De maan gaat onder op het moment dat de zon opkomt en andersom. Je ziet de maan als een grote bol licht. De invloed van de volle maan merk je vaak al 2 dagen van te voren en 2 dagen erna kan je het nog voelen. Alles bereikt een hoogtepunt, alles is ‘vol’. Onze gevoelens zijn sterk (zowel positief als negatief), er hangt onrust in de lucht en we kunnen last hebben van slapeloosheid. Gun jezelf in deze periode wat rust en ontspanning en maak geen belangrijke beslissingen in the heat of the moment.

Afnemende Maan

In deze fase zie je de maan afnemen in licht vanaf de rechterkant bewegend naar een C toe totdat de maan weer lijkt te zijn verdwenen. Het is een periode van rust, reinigen en loslaten. Alles neemt af. We stromen met de afnemende energie mee. Tijd voor een grote schoonmaak, opruimen van vervelende kwesties en een goed moment om oude of beperkende denkbeelden los te laten. Een tijd van afronding.

Wil je meer leren over Maanstanden?

Veel van ons voelen de invloed van nieuwe of volle maan, We slapen minder goed, zijn onrustiger of hebben juist meer energie. Maandelijks doet Willemijn op Instagram live een Q&A en meditatie speciaal met nieuwe en volle maan. Je kunt haar hier volgen.

Meer over de maan?

Jane Shaw

door Jane Shaw

Reacties