fbpx
stress verminderen

Stress verminderen. Zo doe je dat.

Stress is zo ongezond omdat het normaal functioneren van ons lichaam stopt. 36% van de burn-out klachten worden veroorzaakt door stress op de werkvloer. Hoe kan je jouw stress op de werkvloer verminderen?

Realisatie momentje: 85% waar we over stressen, gebeurt niet

Dit is een fijne gedachte. 85% van de dingen waar we onszelf stress over geven, gebeurt niet eens. Dit is overigens bewezen door wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek bekeek hoeveel van je ingebeelde issues ook daadwerkelijk zou gebeuren. Aan deelnemers werd gevraagd om hun zorgen bij te houden over een specifieke periode. Daarna werd ze gevraagd om bij iedere zorg te benoemen of deze zorgelijke situatie ook echt was uitgekomen zoals zij hadden voorspeld. 85% gebeurde niet, en van de overige 15% gaf 79% aan dat ze het issue beter konden handelen dan verwacht of dat ze er een wijze les uit hadden geleerd.

Feitelijk is er dus maar liefst 97% waar je je zorgen over maakt overbodig. We mogen een situatie zorgelijk vinden, maar vaak maken we ons overbezorgd en binnen no-time komen er allerlei doemscenario’s in je hoofd voorbij. Stress is een paniekreactie van je lichaam, je lichaam staat scherp voor gevaar. Dat klinkt logisch, want jezelf doemscenario’s inbeelden klinkt voor je lichaam als panieksignaal: ‘help, ik loop gevaar’. Als we terug naar de kern gaan van waar de stress vandaan komt, blijkt vaak dat we er niet rationeel genoeg naar hebben gekeken, en issues hebben overdreven. 

You know it. Now live it : 5 Oefeningen voor een happy mind

1. Ademhalingsoefening: Alternative nose breathing

Het zit hem allemaal in onze manier van ademhalen. Hoe we ons voelen kunnen we herleiden naar hoe we ademen. Hoe fantastisch is dit natuurlijke systeem eigenlijk? Bij gevoelens van stress zit de ademhaling hoog, in de keel. Ben je helemaal relaxed en zen dan zit je ademhaling in de buik. In de buik ademhalen zorgt ervoor dat je hele lichaam voldoende zuurstof tot zich neemt en weer uitademt. Wist je bijvoorbeeld ook al dat onze ademhaling door de neusgaten aan beide kanten niet even krachtig is? Wanneer je alleen ademt door je linkerneusgat kalmeer je jezelf, en wanneer je alleen ademt door je rechterneusgat geef je jezelf meer energie. Deze harmoniserende ademhalingsoefening werkt heel goed voor het kalmeren van ons zenuwstelsel.

2. Verwachtingen naar onszelf managen

Stel je continue hoge eisen aan jezelf? Weet je dat en doe je er niets aan, of ben je je er misschien niet van bewust? Misschien helpt het om deze eisen op te schrijven zodat je er met andere ogen naar kunt kijken. Zijn je verwachtingen realistisch? Maak ze kleiner als je de lat te hoog legt. Je hoeft geen perfectie na te streven. Niet gehaald wat je vandaag af wilde hebben? Morgen is er weer een dag!

3. Verwachtingen naar anderen managen

Soms stellen we niet alleen hoge eisen aan ons zelf, maar ook aan onze omgeving. Zijn deze wel reëel? Wat wij vinden is geen pure waarheid, er kunnen meerdere waarheden naast elkaar leven, realiseer je dat dat prima is. Misschien zou je eens kritisch naar je verwachtingen van anderen in je omgeving kunnen kijken.

4. Lopen en wandelen: neem de tijd

Bewegen is goed voor meer rust in je hoofd. Wandelen is goed, je hebt beweging en je kunt je omgeving rustig tot je nemen. Wist je al dat dagelijks 10.000 stappen heel gezond voor je is? Je kunt dit eenvoudig bijhouden met een stappenteller en haal je heel makkelijk door iedere dag een halfuur te lopen. Het bezorgt je ook nog eens een minder druk hoofd. Ga in de pauze eens een blokje om, niet alleen beweging is goed, maar ook de frisse lucht doet wonderen. 

5. Dankbaarheidsmomentje voordat je gaat slapen

Ben iedere dag voordat je gaat slapen dankbaar voor deze dag. Deze intentie kan misschien iedere dag hetzelfde zijn, ook dat geeft niet. Het hoeft ook niets groots te zijn, waar je aan kunt denken kunnen al de kleinste dingen zijn. Ben dankbaar dat je deze dag lekker hebt gekookt, of dat je de regen hebt getrotseerd om bij een afspraak te komen. Toon ook dankbaarheid naar anderen.

Wil je ook graag een happy mind, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Coach Liselotte Betist kan je hiermee helpen.


Gepost onder Mindful in business met de tag No stress

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties