fbpx
impostor syndrome

De echte betekenis van het impostor syndrome

Het impostor syndrome: een psychologisch patroon waarbij iemand twijfelt aan zijn of haar prestaties en een constante angst heeft om door de mand te vallen. Overal zie ik artikelen erover (of zou dat aan mij liggen..) en het lijkt zo ongeveer hip te zijn. Het is eigenlijk niks leuks. Ik heb zelf echt een hekel aan het gevoel dat ik niet goed genoeg ben om mijn werk uit te voeren. Waarom hebben we ‘opeens’ allemaal hier last van?

Onderliggende onzekerheid

Na veel te hebben gelezen en nagedacht over het impostor syndrome, ben ik tot het idee gekomen dat er negen van de tien keer onzekerheid of angst onder ligt. Jouw beeld van jezelf is geen match met het beeld wat anderen van je hebben.  Dat wekt het gevoel van oplichten op.

Je gelooft niet dat je goed genoeg bent. Anders zou je nooit door de mand kunnen vallen. Ook kan het te maken hebben met veel vergelijken. Als ik kijk naar vriendinnen die veel beter schrijven dan ik, krijg ik ook het idee dat ik een slechte redacteur ben. De onderliggende reden van het impostor syndrome kan dus te maken hebben met onzekerheid en angst. Natuurlijk verschilt dit per persoon, want iedereen is anders.

We zitten in een wereld waarin je alles in één keer goed moet doen.

Een veilige werkomgeving

In een omgeving waarin fouten mogen worden gemaakt, is de kans kleiner dat je door de mand denkt te vallen. Want dat is een veilige werkomgeving. Iedereen maakt fouten. Niemand is perfect. Dat weten we allemaal. Toch zitten we met z’n allen in een wereld waar alles in een keer goed lijkt te moeten. Zeker mensen die in stressvolle omgevingen werken of een hoge functie hebben, mogen eigenlijk nauwelijks fouten maken. Een vruchtbare bodem voor het impostor syndrome.

Druk om te presteren

Ook kan je een grote druk ervaren om te presteren. Je kan immers niet door de mand vallen als je niks hoeft te presteren. Deze prestatiedruk voelen we negen van de tien keer van buitenaf. We denken dat we alleen wat waard zijn als we excelleren. We zien om ons heen dat iedereen slaagt in het leven en willen niet achterblijven. Dan kan je de vraag stellen aan jezelf: waar komt deze gedachte of emotie vandaan? Het begint allemaal bij jezelf.

De echte betekenis

Het impostor syndrome kan dus verschillende betekenissen hebben. Een stressvolle werkomgeving, onderliggende onzekerheid of prestatiedruk bijvoorbeeld. Als je eenmaal de oorzaak te pakken hebt gekregen, kan je daar aan gaan werken. En dat moet je wel zelf doen, maar niet alleen. Een business coach is de juiste persoon om jou dan te helpen. Zodat je geen angst voelt om door de mand te vallen.

Meer lezen over mindful business?


Gepost onder Mindful in business met de tags carrière, impostor syndrome en werk

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties