fbpx
Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit, een verborgen talent

Hooggevoelig zijn heeft vaak een negatieve connotatie. Het wordt gebruikt als welbekend hokje met stempel en misschien zelfs een veroordeling. Het gevolg hiervan is dat een hooggevoelig persoon zich snel een slachtoffer voelt. Nergens voor nodig! Laten we hoogsensitiviteit eens van een geheel andere kant bekijken. Laten we het bekijken vanuit het perspectief van het hebben van een (verborgen) talent.


Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Wanneer je hoogsensitief bent, heb je samen met 15 à 20 procent van de mensen een gevoeliger zenuwstelsel dan gemiddeld. Je vangt veel meer interne en externe impulsen op. Hierdoor ervaar je gebeurtenissen veel intenser en bereik je ook sneller een bepaald maximum van wat je persoonlijk als prettig ervaart om te verwerken.  

Hoogsensitiviteit brengt je talenten

Deze intense belevingswereld brengt veel talenten met zich mee. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je van nature een krachtige intuïtie hebt. Jouw persoonlijke kompas dat jou de weg wijst op je levenspad. Verder is er vaak sprake van een hoge mate van creativiteit, worden er snel verbanden gelegd, oplossingen gevonden en heeft een hoogsensitief persoon een groot empatisch vermogen.

Hoogsensitiviteit brengt je ook uitdagingen

Natuurlijk brengen deze talenten uitdagingen met zich mee. Zo kan een krachtige intuïtie verstoord raken wanneer je te veel impulsen uit je omgeving opneemt. Creativiteit, snel verbanden leggen en oplossingen vinden kunnen er voor zorgen dat je hoofd overuren draait als je niet voor voldoende innerlijke rust zorgt. Bovendien kan een groot empatisch vermogen lijden tot het wegcijferen van je eigen gevoelens ten opzichte van die van anderen.

Heb begrip van hoogsensitiviteit om er je voordeel mee te doen

Om de downside van een talent te voorkomen en vooral van je talenten te profiteren wordt er van je gevraagd om kennis te hebben van het begrip hoogsensitiviteit en vooral ook van jezelf.  Zo is het voor elk mens, maar helemaal als je hoogsensitief bent, van groot belang om je rustmomenten te pakken. Regelmatig bewegen, tijd doorbrengen in de natuur en meditatie en reflectie momenten inbouwen in je dag kunnen hier een bijzonder positieve bijdrage aan leveren.

Maak er een werkbaar begrip van

Waar ik voor pleit is om van de term hoogsensitiviteit vooral een werkbaar begrip te maken. Een term die inzichten kan geven en oplossingen kan bieden. Uiteindelijk is geen enkel mens in een hokje te stoppen en hebben we allemaal onze eigen unieke persoonlijkheidskenmerken en zijn deze ook nog eens voortdurend in beweging.

Hoe kan ik mijn talenten inzetten in mijn onderneming?

Graag begeleid ik hoogsensitieve onderneemsters bij het claimen van hun waarde en die van hun onderneming. Ben jij onderneemster en wil jij weten hoe jij je talenten in kan zetten om zo je onderneming te laten groeien op zo’n manier dat het aansluit bij jouw wensen en behoeften? Aankomende maand verloot ik 5 gratis Transformatie Gesprekken t.w.v. € 197, – om je daarbij te helpen.

Wil je kans maken op een van deze gesprekken? Stuur dan een mailtje met als onderwerp: “Gratis transformatie gesprek – n.a.v. blog House of Awareness” met je voor- en je achternaam naar: [email protected]

 

Lees hier over je kan omgaan met je gedachten als je hooggevoelig bent.

Katrien van Overbeek

door Katrien van Overbeek

Reacties