fbpx
Hoe vind je balans als ondernemer

Hoe vind je balans als ondernemer?

Laatst had ik een interessant gesprek met iemand die zich afvroeg in hoeverre wij van HoA nou in balans zijn. Immers, om ondernemer te zijn heb je een behoorlijke dosis ambitie en drive nodig en hoe gaat dat dan samen met vertrouwen en af en toe juist niets doen?

Een makkelijke vraag die lastig werd

Dit was een vraag waar ik vrij snel een antwoord op had. Ik heb er vertrouwen in dat ik weet wat ik niet weet. En ik weet dat balans voor mij is dat alles nooit perfect uitgebalanceerd is. En dat geeft me rust. Duidelijk toch? Hiermee kwam ik alleen niet weg en hij bleef doorvragen om het antwoord helderder te krijgen voor zichzelf. Voor mij lastig omdat ik het nog steeds moeilijk vind om mijn gevoel aan een analytisch persoon uit te leggen. Want hoe verklaar ik dan dat ik nu rust heb? En hoe weet ik dan zeker dat ik nu mijn balans heb gevonden? Wat is het bewijs daarvoor? En hoeveel procent van mijn tijd ben ik dan aan het werk en hoeveel procent doe ik andere dingen? Vragen waar ik het antwoord niet zwart op wit kan geven, maar die me wel werden gesteld.

Ondernemen op je gevoel en opzoek naar de verklaring

Op deze vragen kon ik wel een antwoord (of was het een weerwoord) geven. Maar het leek wel alsof ieder antwoord alleen maar meer vragen opriep.

Op een gegeven moment hoorde ik mezelf zeggen: “Ja, dat is nou eenmaal mijn gevoel… als je dat eenmaal hebt gevoeld dan weet je het.”

Maar goed, dat is nog steeds niet een onderbouwd antwoord voor veel mensen. En eigenlijk wel opvallend dat veel ondernemers dingen op hun gevoel doen, maar dan wel opzoek zijn naar de verklaring.

Maar hoe vind je dan die balans?

Ik denk dat iedereen zijn eigen balans en zijn eigen waarheid heeft. Wat voor mij de ene week werkt, hoeft de andere week niet te werken. Het belangrijkste voor mij is dat ik dat gevoel van rust altijd kan terugvinden. En dan is de vraag natuurlijk hoe doe ik dat? En wat is dan dat gevoel van rust? Zie je! Weer meer vragen. Ik kan je mijn antwoorden en tips geven, maar dit is zeker niet de enige manier of de waarheid!

De sleutel zit hem voor mij niet persé in hele strakke blokken in mijn agenda en precies een van te voren gedefinieerd percentage van mijn tijd besteden aan familie, vrienden, rust, sporten, voeding, werken, reizen etc.

De sleutel is voor mij om op ieder moment te voelen waar mijn rust nu ligt en mijn eigen agenda te bepalen.

In een druk leven als ondernemer laat je je mail, targets, collega’s en klanten al snel je agenda bepalen in plaats van dat je zelf de keuze maakt wat je gaat doen!

Mijn balans is: Iedere dag kijken naar mijn balans

Hoe deze er ook uitziet. Ieder moment de kans hebben om opnieuw te kiezen wat ik ga doen.

En dat doe ik door:  

  • Disbalans te hebben. Dan gaat je lichaam automatisch weer opzoek naar balans, en dat proces blijft dynamisch omdat er altijd disbalans is.
  • Erop te vertrouwen dat wat ik doe genoeg is.
  • Openstaan voor een verandering van mijn agenda en mijn planning durven loslaten (ondanks dat het echt niet kan).
  • Wanneer iets niet loopt zoals verwacht, nieuwsgierig zijn naar wat er dan wel is gebeurd i.p.v. balen dat het niet volgens planning is.
  • Realiseren dat als ik tijd maak om voor mezelf te zorgen, dat ik dan ook voor het bedrijf zorg.
  • Nee zeggen als iets niet goed voelt, ook al is het zakelijk verstandig. Maar ook nee zeggen tegen de continu stroom van vragen van klanten of collega’s. Ik ben geen poppetje in hun broekzak. Ik kies ook hiervoor mijn eigen momenten uit. Dat wens ik namelijk ook voor hen! En uiteindelijk doet goed voorbeeld volgen, en niet persé altijd maar direct klaarstaan voor iemand.

En natuurlijk volg en experimenteer ik met de ‘standaard’ productiviteitstips: mediteer ik dagelijks, gezonde voeding & beweging, maak ik blokken waar ik aan werk voor focus, heb ik max. 2 afspraken op een dag, beantwoord ik niet vaker dan op twee momenten per dag mijn e-mail, etc. En ja, daar word ik productiever en efficiënter van. Maar mijn echte balans zit hem in het bovenstaande lijstje. In de disbalans. Klinkt wel logisch. Toch?

Disbalans is mijn balans: Vertrouw op jezelf

Je kunt elk moment opnieuw kiezen. Als ondernemer mag je dit ook doen. En vertrouw op jezelf. Hoeveel vragen mensen of jij aan jezelf ook stellen, en hoe weinig antwoorden je soms ook weet: jij weet wat voor jou werkt. En je bent goed genoeg. Echt. Het is super stoer wat je doet. Wees trots op jezelf. Vertrouw op je disbalans, want je bent al in balans. Volg je hart. En dit laatste was ook even voor mezelf. Dan is mijn eigen balans voor nu weer even hersteld ;)!

Wil je meer weten over balans op werk? Volg ons hier op FB voor de laatste tips, laat hier een berichtje achter met je vraag of lees hier alle blogs die we daarover schreven.

En o ja, hier lees je wat Willemijn vindt van de 40 urige werkweek.

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties