fbpx
snipperdagje

Altijd productief zijn? Neem eens een snipperdagje

Vroeger op de middelbare school had ik een snipperkaart. Het laatste lesuur van de dag mocht je dan ‘snipperen’, oftewel afwezig zijn, mits je hoger dan een 7.5 stond voor dat vak. Heerlijk vond ik dat.  Even een rustmoment inplannen. Om vervolgens daarna weer keihard te knallen. Ik vraag me af: zouden we dit niet kunnen doorvoeren op de werkvloer?

Altijd hard werken, altijd je best doen

We kennen het allemaal wel: een dag waarop je keihard wilt knallen, maar er gewoon niks uit je komt. Ik had laatst ook zo’n dag. Dan word ik in eerste instantie boos op mijzelf, want hallo, je moet altijd hard werken en altijd je best doen. Ik ben dan totaal niet comfortabel met mezelf, dus ook niet in mijn werk en dat creëert weerstand.

80% geven is ook oké

Daarna realiseer ik me dat het oké is om ook eens een dagje 80% te geven in plaats van 120% of misschien wel 200%. Dat voelt dan voor mij als een snipperdagje. Niet optimaal hoeven presteren.

In plaats van gedachteloos doorwerken, neem ik even vijf minuten voor mijzelf om weer terug te komen bij mijn energie. Even terug in mijn veilige comfortzone. Die vijf minuten heb je vaak wel, al is het bij het ene beroep gemakkelijker dan bij het andere beroep.

Aan het einde van de dag heb je evenveel gedaan.

Evenveel werk gedaan

Een snipperdagje is dus vooral gevoelsmatig en kan je dus helemaal zelf inrichten, naar jouw eigen behoefte. Het is anders dan ziektedag opnemen. Het is een dag waarin je bewust een relaxte state of mind kan creëren.

Maak jouw werkdag zo comfortabel mogelijk. Wel belangrijk om dit van tevoren even te overleggen met je manager of leidinggevende (als je die hebt). Zo’n snipperdagje kan bijvoorbeeld betekenen dat je even wat gas terugneemt.

Het grappige is: je werk lijdt er niet onder, tijdens zo’n gevoelsmatig snipperdagje, tenminste bij mij. Als ik mezelf toestemming geef om niet opper productief te zijn, heb ik aan het einde van de dag alsnog evenveel werk gedaan als normaal. Gek hè?

Snipperdag de luxe

Ben je helemaal op, moe, leeg, kapot? Dan kan jouw ‘snipperdagje’ betekenen dat je een halve dag gaat werken, of misschien wel in overleg met je leidinggevende de hele dag vrij neemt.

Een snipperdag de luxe. Lekker mediteren, sporten, wandelen, yoga, koken, lezen. Zo creëer je een dag waarvan je even helemaal kan opladen. De volgende dag ga je weer met frisse moed en energie tegemoet. En die gemiste uren kan je weer inhalen als je weer helemaal opgeladen bent.

Rock je vandaag niet, dan is er morgen een nieuwe dag.

Hè hè, even relaxen

Een burn-out ga je hier niet mee oplossen, dat heeft wat zwaarder geschut (lees: rust) nodig. Wel denk ik dat een maandelijks snipperdagje je productiviteit kan verhogen. Juist wanneer je jezelf toestemming geeft om ‘maar’ 80% te geven, om het jezelf comfortabel te maken, ontstaat er ontspanning en ruimte waardoor je die werkdag stiekem alsnog gaat rocken. En rock je ‘m niet, dan is er morgen gewoon weer een nieuwe dag.

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties