fbpx
mediteren werk

Vier manieren om te leren mediteren op werk

‘Ja ja, leren mediteren op werk’ hoor ik nu veel van mijn vrienden zeggen. ‘Daar heb ik helemaal geen tijd voor.’ en ‘Moet ik dan op de grond gaan zitten in kleermakerszit op kantoor?’ zijn de reacties die daarna komen. En eerlijk is eerlijk, ik snap ze en het is super herkenbaar. Mediteren hoeft niet veel tijd te kosten. Het kan zelfs zonder dat iemand anders het doorheeft. In dit blog leg ik je uit hoe.

Zo kun je leren mediteren op werk

Mediteren kan altijd en overal. Leren mediteren helpt daarbij.  Simpel gezegd is het tijd die je voor jezelf maakt met als doel om jou en je gedachten tot rust te laten komen. Hiervoor hoef je niet op een meditatiekussen in de yogaschool te zitten. Dit kan terwijl je loopt naar een meeting, terwijl je een kop thee haalt of zelfs als je naar de wc gaat. De truc is om bewust te zijn van je gedachten. Hier vier simpele manieren om te leren mediteren tijdens werk. 

1. Wandelen naar je volgende afspraak

Op drukke dagen heb je voor je gevoel vaak geen momenten om even stil te zitten. Je hebt aaneengesloten afspraken of bent veel onderweg. Op dit soort dagen kan je een simpele meditatie-oefening doen tussen je afspraken door. Niet door stil te zitten maar door bewust te lopen van afspraak naar afspraak. Dit doe je door aandachtig op je ademhaling te letten waarbij je een ritme creëert van je stappen en je ademhaling.

2. Water drinken

Meer water drinken. Dit heb je waarschijnlijk al heel vaak gehoord. Omdat het waar is. Ons lichaam bestaat voor meer dan 60 procent uit water. Gina Soleil  zegt dat we water niet alleen nodig hebben om te leven, maar om optimaal te leven. Wat dat te maken heeft met meditatie? Alles. Water is een aarde element dat je kalmeert, reinigt en onze mentale staat van zijn laat aarden. Zet een fles of kan water op je bureau. Probeer iedere keer dat je water drinkt dankbaar te zijn dat jij schoon water beschikbaar hebt om je lichaam, geest en ziel gezond te houden. Lang genoeg dankbaar zijn is een vorm van meditatie.

3. Muziek luisteren

Muziek is een wondermiddel. Het kan je meevoeren naar de mooiste plekken, een moment voor onszelf geven, oude herinnering ophalen of gewoon je hoofd helemaal leeg maken. Maak op een hele drukke dag tijd om een nummer te luisteren, zonder dat je ondertussen iets anders doet. Gewoon een mooi nummer op zetten en luisteren. Laat je gedachten komen en gaan. Letterlijk even drie minuten mediteren op werk. 

4. Creëer de natuur op jouw kantoor

In de natuur zijn werkt als een dolle. Als we ons met planten en bomen omgeven worden ons lichaam, mind en geest meer geaard. In de natuur zijn zorgt dat we bewuster zijn van onze gedachten en meer in lijn komen met de omgeving. Maar ja, de meeste van ons hebben niet de luxe om de hele dag buiten te kunnen werken. De oplossing: creëer de natuur op jouw kantoor.

Probeer iedere ochtend als je binnenkomt bewust even naar jouw eigen ‘kantoortuin’ te kijken en dankbaar te zijn. Echt een moment van bezinning voordat je begint. Het kost je nog geen 30 seconden en je bent toch aan het mediteren op werk.

Practice what you preach

Zo hebben we bij House of Awareness onze werkplek volstaan met een klimop, cactussen, bloemen en een verzameling aan plantjes die we cadeau krijgen. Onze Spotify en Soundcloud abonnement draait overuren en we blijven op en neer lopen naar de keuken voor thee en water. We zijn benieuwd hoe jullie mindful blijven tijdens werk, laat het ons in een mindful comment weten! 

Het goede nieuws is dus dat iedereen kan leren mediteren. Met de juiste trainingen en tijd om daadwerkelijk te oefenen.  Wil je meer weten over mindfulness trainingen op werk? Vraag dan hier meer informatie aan.

De Online Meditatie Coach

Met House of Awareness hebben we ook een hulpmiddel gemaakt: Leren Mediteren. Een online coaching programma waarmee je in 40 dagen leert mediteren. Inclusief werkboek, dagelijkse mails en een online coaching consult.  Hiermee kun je ondanks een druk werkschema toch meditatie toevoegen aan je dagelijkse routine.

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties