fbpx
burn-out

Ligt er een taboe op burn-outs onder millennials?

Laatst las ik een artikel op een managementsite over een coach die burn-outs aanpakt in Amerika. Niet op de minste plekken, namelijk op Wall Street en in Silicon Valley. Zij vertelde onder andere dat er daar nog vaak een taboe zit op de burn-out. Hoe zit dat onder millennials?

Opgebrand zijn

Ik ben zelf een millennial die nooit de diagnose burn-out gehad heeft, dus heb in alle eerlijkheid geen idee hoe dat zou kunnen voelen. Daarbij voelt zo’n burn-out van persoon tot persoon erg anders. Een burn-out kan je vertalen als opgebrand zijn. Er zit geen vlammetje meer in je motor, in je lichaam. Daarom raak je op. En op, dat is echt op. Het herstel van een burn-out kan maanden, dan wel niet jaren duren.

Ze zijn zo gebrand op een doel dat ze daar opgebrand van raken.

Talentvolle, gepassioneerde types

Als ik mijzelf in een positie mag zetten om millennials met burn-outs en alle verhalen daaromheen te observeren, zie ik dat vooral ambitieuze types te maken krijgen met een burn-out. En ambitieus betekent niet dat je minimaal zes of zeven dagen in de week moet werken, of drie baantjes en een studie tegelijk doet.

Hoge doelen stellen

In dit geval bedoel ik met ambitieus iemand die hoge doelen of eisen stelt voor zichzelf. Een eigenschap die vaak wordt bewonderd vandaag de dag. De andere kant van de medaille kan dan duiden op geen grenzen stellen voor jezelf, niet naar jouw behoeftes luisteren, negeren dat je lichaam signalen afgeeft.

Negatieve stress

Vaak gaat er een periode van langdurige stress vooraf de diagnose burn-out. En die negatieve stress, die zit intern. De reden van die stress verschilt per mens. Allerlei oorzaken kunnen ervoor zorgen dat een knagend gevoel je uiteindelijk knock-out slaat. Een pittige studie, veeleisende carrière, veel verplichtingen en financiële problemen.

De lat ligt hoog

Laat een millennial nou toevallig door veel van die factoren beïnvloed worden. Een pittige studie, of een studie überhaupt, kan de druk best hoog opvoeren. Zeker met het nieuwe leenstelsel is er geen tijd meer voor geklungel. Als student kun je ook financiële problemen tegenkomen, wat weer spanning kan creëren.

Beter, slimmer, knapper

Ben je afgestudeerd, dan kom je in een pool terecht van allemaal jonge mensen die nog beter, slimmer, knapper en socialer zijn dan jij. Voordat je een veeleisende carrière hebt, moet je die eerst nog zien te krijgen. Tel daarbij op verplichtingen zoals bijbaantjes, sport, feestjes en borrels en je stressniveau gaat voor je het weet door het dak. Ja, óók leuke dingen kunnen energie kosten.

Hoezo heb jij een burn-out?

De paradox hierbij komt kijken als jij vanaf de buitenkant super goed gaat, maar vanbinnen een balletje stress bent. Want hey, jij hebt toch een carrière die als een speer gaat? Jij bent toch dat knappe meisje die er altijd goed bij loopt? Jij hebt toch een fijne vriendengroep? Bij jou gaat toch alles vanzelf? Je ziet er altijd vrolijk uit. Hoezo heb jij dan een burn-out?

Alsof je toestemming moet krijgen voor een burn-out.

Verdien je een burn-out?

Dus, ligt er nog een taboe op burn-outs? Ik denk van niet. Wel ligt er een taboe op de vraag of je wel hard genoeg hebt gewerkt om een burn-out te ‘verdienen’. Zeker als je voor de buitenwereld de perfecte, succesvolle millennial bent.

Je hoeft niet altijd te vlammen

Gelukkig kunnen we het eigen heft in de handen nemen, ook zonder een de heftige wake-upcall in de vorm van een burn-out. Door je te realiseren dat je niet altijd hoeft te vlammen, kan er al wat meer ruimte en ontspanning komen. Plan desnoods per maand een dag in dat je niet vol gas gaat, maar voor 80%. Je werk wordt er niet slechter door. En jij zeker niet.

Blijft de stress?

Merk je dat jouw stress maar aanhoudt, ook al neem je regelmatig rust en zorg je goed voor jezelf? Dan is het geen gek idee om eens naar een coach te kijken. En ja, daar heb je ook alle recht toe zonder compleet opgebrand te zijn.


Gepost onder Millenial Monday met de tags burn-out, Millenials en millennial

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties