fbpx
Jane vs Willemijn

Jane vs Willemijn: Hoe hou ik mijn energie vast?

Sinds wij elkaar kennen weten we dat we alles aan elkaar kunnen vragen. Willemijn wil van Jane vooral weten hoe het is om zo relaxed met jezelf te zijn, en Jane vraagt zich op haar beurt af hoe je relaxed naar buiten toetreedt. We stellen elkaar allerlei vragen per mail, en zie hier het resultaat. Wie weet kunnen we je hiermee inspireren en zelfs stimuleren om zelf ook vaker vragen te durven stellen. Want echt gekke of domme vragen bestaan niet.

Willemijn stelt een vraag aan Jane


Willemijn

Lieve Jane,

De eerste Jane vs Willemijn, spannend!

7 februari 2015. Totaal geen mooie datum, maar wat een dag. Ik keek er echt mega naar uit om met jou voor het eerst echt over mindfulness en in het bijzonder I LOVE MINDFULNESS te praten. Eerlijk gezegd was ik wel een beetje bang ook. Straks hebben we niet die klik en is het niet precies wat ik ervan gedacht had. Straks denk je er heel anders over dan ik, of vind je mij misschien wel helemaal niet iemand met wie je wilt samenwerken!

Gelukkig viel alles direct op zijn plek. Jij net een hartje getatoeëerd en ik mijn autonomie piercing. Ik koos logo #105 (ja, we hebben inderdaad al meer dan 198 logo’s gezien voor ILM!), jouw kantoor zit op #105. Jij als Yogi die toch nog een wijntje drinkt, en ik als simpele ziel die open staat voor spiritualiteit.  De connectie tussen twee werelden werd gelegd. Want het zijn nog echt twee werelden en ik geloof erin dat wij beide op onze eigen manier met onze eigen energie er aan kunnen bijdragen dat het één wereld wordt. Niet alleen voor ons, maar voor iedereen die in serendipity gelooft.

Daar is wel moed voor nodig, want we willen echt zijn en online gaan zeggen wat we echt denken. Tuurlijk moet het wel sophisticated zijn. Een reality show met stijl dus.

Een eureka momentje was voor mij toen jij benoemde dat je echt vertrouwen in je ‘binnen’ hebt, terwijl je bij mij meer het vertrouwen van ‘buiten’ ziet. Je hebt gelijk we zijn precies omgekeerd. Jij kan mij vertrouwen en rust geven in mijn ‘binnen’ en ik hoop dat ik jouw energie kan geven om jouw ‘binnen’ naar ‘buiten’ te brengen. Pfff, lastige zin met al dat binnen en buiten maar wij begrijpen wat we bedoelen.

De energie stroomt echt door mijn lichaam, om er gek van te worden. Hoe ga ik in godsnaam die energie nu vasthouden in plaats van dat die mij zo onrustig maakt?

Hoe hou ik die energie vast, zonder dat die mij zo onrustig maakt?

Liefs,

Willemijn

Jane beantwoordt de vraag van Willemijn

Jane


 

Lieve Willemijn,

Daar gaan we dan. Onze eerste ‘brief’-wisseling. Spannend. Wat jij voelde voor onze ontmoeting, voel ik nu met het typen van de eerste woorden. Toen je me belde om hier over te praten voelde ik diep van binnen meteen dat het goed zat. Vanaf het eerste moment dat ik je ontmoette was ik fan. Ik dacht gelijk (en denk dat nog steeds): wat een mooi, inspirerend persoon, zo jong, zo bruisend, al zoveel bereikt en nog zoveel meer in haar mars. Echt. Dus ik dacht, als zij iets met spiritualiteit wilt doen, daarvoor open staat, dan wordt dat een heel mooi en krachtig ‘iets’. Een iets waar ik met alle liefde van de wereld aan wil bijdragen.

En ook al voelde ik dat het klopte, ik had ook niet verwacht dat zoveel dingen (hartje, pijltje, 105 etc.) op zijn plek zouden vallen. Wat bijzonder! In die setting voelt het dan ook ontzettend veilig om mijn ‘binnen’ helemaal met je te delen. Je vanuit die binnen-plek te helpen wat meer mindful te worden, op een manier die bij jou past, gaat dan vanzelf. Maar nu. Nu gaan we het online delen, en daar kickt bij mij de ‘onzekerheid’ in. Schrijf ik het wel goed op, is het wel leuk, helder, inspirerend etc. Want ja, verwacht jij of de rest die het mogelijk gaat lezen dan opeens niet ontzettend veel van mij. Kan ik dat wel waarmaken….Want wie ben ik om dingen te weten en te vertellen. Maar, ik houd ook van een uitdaging en wil altijd mijn eigen angsten en onzekerheden aangaan! Dus met alle mogelijke disclaimers….naar buiten treden it is.

Je vraagt hoe je in godsnaam die energie die je voelt bij je kan houden zonder uit te barsten. Je niet onrustig voelen daar het om iets moois en goeds gaat. Ik zie je als een stuiterend vuur bommetje voor me. Het belangrijkste is denk ik dat je niet moet vergeten dat de energie die jij hebt in essentie iets heel moois is. Dat maakt wie jij bent. Niet gek. Het gaat er meer om hoe je het kan balanceren/doceren. En dat is voor iedereen anders. Laten we opzoek gaan naar wat voor jou werkt. De vraag is: waarom word je er gek van? Wat gebeurt er fysiek met je? En wat is nu je werkelijk angst? Ben je bang dat het moois omslaat in iets negatiefs? Ben je bang om het goede gevoel te verliezen? Het helpt om eerst goed te begrijpen waar het vandaan komt. Dan kan je het bij de kern aanpakken. Aan de andere kant…..soms weet je het gewoon even niet. En kom je er pas achter door verschillende dingen gewoon te doen en te proberen. Dus hierbij een paar praktische tips. En voor de rest, laat je energie lekker razen! Zet het om in mooie dingen, het is je kracht.

Liefs,

Jane


Praktische tips van Jane

1. Doorbreek het patroon

Als de energie door je heen raast en je weet ff niet waar je het zoeken moet, sta op, ga een kop thee voor jezelf zetten of haal een glas water. Doorbreek het patroon van wat je op dat moment aan het doen bent. Ja het is afleiding, maar afleiding is niet altijd slecht! Doe dan ff niks (just give it try!) tot je je glas op hebt. Juist in dat soort momenten gaat je creativiteit stromen, omdat je dan niks produceert. Ga uit je ‘ik moet doen modus’. Denk wat je wil denken maar koppel er geen actie aan. Tenzij je iets geniaals bedenkt dat de wereld gaat redden, pak dan meteen pen en papier en schrijf het op.

2. Schrijf het van je af

Schrijf op wat er door je heen raast, schrijf het letterlijk van je af. Voor mij werkt dit bijvoorbeeld niet, maar voor velen werkt dit als een dolle. Je schrijft het dan letterlijk uit je systeem. Voor mijzelf werkt het beter om wat muziek op te zetten en mijn ogen even te sluiten. Een heel liedje gewoon luisteren, niks anders. Muziek werkt bij mij als een dolle.

3. Ademhalen

En dan gooi ik er ook graag een ‘zweverig’ tipje tegen aan. Want echt, met een paar keer diep ademhalen kan je heel veel bereiken. Klinkt te simpel, maar ga maar eens diep ademhalen als je hyper bent….

Plaats je rechter hand op je buik en je linker hand op je borstkas. Probeer bij het in ademen dan echt eerst je buik te vullen (voel je rechter hand naar buiten gaan), voel dan je adem naar boven bewegen, naar je linker hand, vul je borstkas en vul dan helemaal je schouders. Doe dan hetzelfde met de uitademing naar beneden. Volg en voel je ademhaling van beneden naar boven en weer naar benenden. Doe dit 10x. That’s it. En no worries, alles is ok. Echt. Remember: als je het moeilijk vindt om voor jezelf te ademen, adem dan voor mij, of iemand anders die je lief is;-). Iets voor een ander doen is vaak makkelijker.


Herken jij je in bovenstaande? Of heb je vragen die Jane aan Willemijn kan stellen of andersom natuurlijk? Laat het ons weten. We zijn heel benieuwd naar hoe jij hiermee omgaat!


Gepost onder Jane vs Willemijn

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties