fbpx
zorgen voor jezelf

De 5 pilaren om te bouwen op jezelf

Voor een gezond lichaam, open geest en krachtige ziel is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dat is niet altijd even makkelijk. In drukke periodes vervang ik gezonde maaltijden al snel voor een snack, schieten mijn meditaties er bij in en vergeet ik zo ongeveer dat ik een lichaam heb.  Vandaag deel ik mijn vijf pilaren om te zorgen voor jezelf, zodat je altijd kan bouwen op jezelf.

Een sterk lichaam

Bij goed zorgen voor jezelf op fysiek vlak vormt deze drie eenheid de basis: rust, voeding en beweging. Hoe je dat invult is voor iedereen anders. Voor mij betekent rust minimaal acht uur slaap per nacht. Ik eet graag veganistisch en beweging vind ik in dansen, wandelen en yoga. Wanneer mijn lichaam sterk en uitgerust is, voel ik dat ik meer aankan. Ik heb minder stress, pieker minder snel en heb minder last van angsten.

Sociale wezens

Of je nou dol bent op grote diners, of rustige koffiedates: we hebben allemaal sociaal contact nodig. Ik heb liever die laatste. Grote groepen kosten me veel energie, want ik pik snel alle emoties en energieën op. Bovendien kan ik makkelijker bewust samen zijn met iemand als ik in een kleinere groep ben.

Daarom vind ik het fijn om met vriendinnen te eten, koffie te drinken met mijn beste vrienden en om allerlei leuke dingen te doen met hen. Ik besteed aandacht aan mensen waar ik energie van krijg, waar ik veel mee kan lachen en die mijn grenzen respecteren. Het  bracht me veel voldoening en rust om mijn sociale leven te kunnen inrichten naar mijn eigen behoeftes, in plaats van naar de verwachtingen van anderen. Goed zorgen voor jezelf betekent dus luisteren naar je behoeftes en die ook serieus nemen.

Naar binnen kijken

Onze spirit of ziel zien we misschien niet meteen. Toch is het belangrijk om ook hier aan te werken. Voor mij speelt dit een hele grote rol in mijn leven. Alles wat ik doe, wil ik doen vanuit mijn hart. Een gevoel van purpose wil ik graag hebben en daar richt ik mijn leven ook op in. Regelmatig mediteer ik, lees ik boeken en ontdek mezelf op dieper niveau.

Een gezonde geest

Voor mijn ziel wil ik goed zorgen, maar ook mijn geest mag niet vergeten worden. Meestal schijnt de zon bij mij, maar ik ervaar wel veel en op een intense wijze emoties. Ook stress of spanning ervaar ik gauw. Op zulke momenten vind ik het fijn om  tijd te nemen voor mijzelf. Alle digitale apparaten uit en een boek lezen, mediteren of een dankbaarheidslijstje maken. Happy mind, happy life. Oh zo cliché, maar oh zo waar.

De innerlijke denker

Iedereen heeft een intellectuele kant en ook die mag aandacht krijgen. Ik ben zelf dol op dingen leren,  wil altijd nieuwe informatie vinden en mijn geest verruimen. Podcasts, boeken, goede gesprekken en documentaires zijn manieren om mijn innerlijke denker weer tevreden te maken.

Natuurlijk kan ik nog veel meer dingen doen om voor mijzelf te zorgen. Deze vijf pilaren zijn in ieder geval een mooie basis. Heb je moeite met een van de vijf thema’s? Dan is het helemaal niet gek om hulp te vragen, bijvoorbeeld van een coach

Meer lezen over zelfzorg?


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags bewustzijn en zelfliefde

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties