fbpx
Wees lief voor jezelf door streng te zijn

Wees lief voor jezelf door streng te zijn

We weten dat we graag goed voor onszelf zorgen, dan voelen we ons immers beter. Maar hoe werkt dat ‘goed’ voor jezelf zorgen? En op welke momenten? Ik merk dat deze week de energie van discipline begint te stromen, en daar wil ik met jullie iets over delen! Want discipline kan je helpen echt lief te zijn voor jezelf. 

‘Goed’ voor jezelf zorgen

Diep van binnen weten we dat we altijd ‘goed’ voor onszelf willen zorgen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als ik hieraan denk dan denk ik aan gezond eten, mediteren, een slaapritme, maar ook: mijn administratie afmaken, die taak die ik uitstel wel afmaken, mijn was netjes opvouwen en in de kast leggen etcetera. Dat voelt meteen alsof ik zoveel ‘moet’ doen van mezelf, en dat associeer ik dan niet met voor mezelf zorgen.

Daar heb ik over nagedacht. Wij zeggen altijd: “wees lief voor jezelf door streng te zijn.”. Je herkent dit vast: je weet dat gezond eten, sporten of goed slaapritme het beste werken. Maar als je moe bent, een dag hard gewerkt hebt, dan ben je ‘lief’ voor jezelf en hoeft dat juist allemaal even niet. Je wilt nu even niets moeten en gewoon chillen.

De momenten dat je even niets wilt doen en er geen energie voor hebt, zijn JUIST de momenten waarop je voor jezelf wilt zorgen. Maar hoe dan?

Lief zijn voor jezelf is actief voor jezelf zorgen

Lief voor jezelf zijn betekent voelen waar jij behoefte aan hebt en dat doen. Vaak verwarren we dit met: ‘Ik gun mezelf om lekker even helemaal niets te doen, op de bank te liggen en een zak chips te eten.’ Lief zijn voor jezelf betekent (niet altijd)  niets meer doen. Het betekent ook actief voor jezelf zorgen door juist wel te gaan mediteren, of even buiten een rondje te wandelen. Juist als je de energie er niet voor hebt. Diep van binnen weet je dat dit je energie geeft. Nogmaals, hoe zet je je over dit moment heen en ga je juist WEL een rondje lopen?

Maak discipline tot je beste vriend

Dat zijn de momenten waarop discipline je kan helpen. Zo maak ik afspraken met mezelf over sporten. En als ik heel moe ben en ga nadenken: ‘O, ik heb zo geen zin in sporten, ik ben moe.’ Weet ik dat ik juist WIL (niet moet) gaan. Erna voel ik me namelijk zoveel beter.

Voor mij is discipline een afspraak met mezelf maken en die nakomen, zonder te overdenken.

De grootste vijand van mijn discipline zijn bij mij mijn gedachtes. Zodra ik ergens over ga nadenken en mezelf ruimte geef om na te denken of ik wel ga sporten, of even een rondje ga lopen tijdens mijn werk geef ik mijn gedachtes de ruimte om met excuses te komen om het niet te doen. En dan hoor ik mezelf denken ‘je hoeft niet te sporten joh’ of ‘boeien, neem lekker dat stukje chocola, who cares!’. Lange tijd wist ik niet hoe ik hier mee om moest gaan. Maar ik heb de oplossing gevonden: discipline is mijn nieuwe beste vriend,

Telkens als ik met excuses kom om iets niet/wel te doen wat niet bijdraagt aan voor mezelf zorgen is er mijn beste vriend discipline die zijn stem laat horen: ‘Doe maar wel, want je weet dat je er blij van wordt’.

Wees vandaag eens EXTRA lief voor jezelf

Discipline helpt ons om kracht achter onze intenties te zetten en belemmerende patronen voor eens en altijd loslaten. Dus op momenten dat je ‘lief’ voor jezelf bent door niet te gaan sporten, die deadline uit te stellen of langer te slapen in plaats van mediteren: wees dan EXTRA lief voor je zelf. Door het juist WEL te doen.

Wat betekent EXTRA lief zijn voor jezelf voor jou? Verras je (belemmerende) gedachten en DOE het maar eens vandaag.

Liefs, Willemijn

p.s. Mocht je nu willen starten met een nieuwe gewoonte van mediteren? En heb je hulp nodig met discipline? Wij hebben een online cursus gecreëerd die je hierbij helpt. Die vind je hier in de academy. 


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag Zelfcompassie

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties