fbpx
Wat is persoonlijk leiderschap

Wat is persoonlijk leiderschap

Een project leiden? Prima. Daar draai je je hand niet voor om. Maar jezelf leiden, pfoeh, dat is wat lastiger. Persoonlijker leiderschap draait om jezelf leiden en richting geven. Alsof je je eigen manager bent, jij bent je eigen bedrijf. Dus ga je optimaal om met je tijd, energie en ideeën. Efficiëntie all the way. Ik waarschuw je, dit wordt een semi serieus blogje.

Iemand die hier onwijs veel vanaf weet is Stephen Covey. Hij staat bekend om zijn boek 7 Habits for Highly Effective People. Een boek dat ik tijdens mijn opleiding al moest lezen. Persoonlijk leiderschap komt hier ook bij terug. Toevallig had ik dat boek ergens in huis liggen. Ik bladerde het weer even door en heb aan de hand daarvan vier inzichten opgeschreven.

1. Leven volgens principes

Je wilt jezelf aansturen. Jemig, waar begin je dan? Als je leeft volgens een principiële instelling, leef je volgens bepaalde principes die op lange termijn belangrijk zijn voor jou. Dus niet in de waan van de dag leven, maar kijken naar de toekomst. Een voorbeeld van principes zijn: rechtvaardigheid, geduld, ijver of dankbaarheid. Welke situatie je ook aangaat, deze principes vormen een leidraad voor jouw levenshouding. Toets regelmatig jezelf aan deze principes, alsof je je eigen coach bent. 

2. Een persoonlijke missie

Wie ben je, wat doe je en wat wil je? Pittige vragen, maar als je hier eenmaal antwoord op hebt, geeft het zo onwijs veel richting. Een persoonlijke missie bundelt alle belangrijke antwoorden. Deze schrijf je niet zomaar, vertelt Covey. Je moet de drie eerder genoemde vragen duidelijk voor jezelf beantwoorden. In zijn boek lees ik: ‘Een goede missie bestaat uit vijf verschillende bestanddelen. Ze moet persoonlijk zijn, positief geformuleerd, in de tegenwoordige tijd gesteld, ze is visueel en bovendien geschreven met gevoel.’ Staat dit op papier, dan heb je een leidraad voor je leven, ondersteund met je persoonlijke principes.

3. Wees pro-actief

Ja, dit kan lastig zijn voor de dromers en denkers onder ons (hoi!). Het is hard maar waar: alleen met actie kom je ergens. Wees dus proactief, laat dat je complete houding worden. In plaats van reactief: Ja, ik kan daar niks aan doen…’ reageer je proactief: ‘Eens kijken wat ik hier aan kan doen’. Je bent niet het slachtoffer van de situatie, maar de leider en handelt daarnaar.

4. Begin met het einde

Je bent je eigen coach, je eigen leider. Dus ook jij bent degene die jou zou moeten motiveren. Daarbij helpt het om het einde in zicht te hebben. Handig voor op momenten dat je echt (echt!) niet naar de sportschool wilt. Je visualiseert je einddoel van te voren, namelijk een gezond, sportief, krachtig lichaam. En hup, daar spring je op de fiets op weg naar de sportschool.

Meer over persoonlijk leiderschap


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag Persoonlijke groei

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties