fbpx
je eigen grenzen op te zoeken

Waarom het goed is om af en toe je eigen grenzen op te zoeken

Zelf schrijf ik veel over het gevoel van vrijheid. Laatst was ik met iemand in gesprek die mij nog niet zo goed kent en die had het na ons eerste gesprek al in de gaten. ‘Volgens mij wil jij ook gewoon de vrijheid om lekker te doen waar je op dat moment zin in hebt.’ En gelijk heeft hij, maar toch ervaar ik grenzen. Wat zijn die grenzen? En waarom ik het een goed idee vind om ze af en toe op te zoeken.

Grenzen versus vrijheid

Ik wil in m’n hoofd het idee hebben dat ik ieder moment kan doen wat ik graag wil doen. Grenzeloos leven dus: ultieme vrijheid! Maar bestaat dat wel? Wat zijn grenzen dan eigenlijk? Je hebt normen en waarden en daar kan je overheen gaan. Is dat de grens overgaan? Of is het de wet gemaakt door mensen in het land waar je woont? Misschien zijn jouw grenzen wel richtlijnen die je voor jezelf gemaakt heb over sporten, eten, drinken en gezond leven. Of kun je ook andermans grenzen overgaan en daarmee zijn of haar vrijheid belemmeren? Hoe ver ga je grenzen over voor je eigen vrijheid?

Of misschien is het wel zo dat je helemaal geen grenzen voelt of ziet als je vrijheid ervaart. 

Vijf redenen om je eigen grenzen af en toe op te zoeken

Volgens mij bestaan grenzen alleen omdat wij mensen die voor onszelf en anderen maken. Helemaal zonder grenzen leven gaat niet, we leven immers in een samenleving en de richtlijnen die er zijn helpen ons ook om in vrede samen te leven.  Aan de andere kant zijn grenzen ook dat wat overschreden kan worden, waaruit ruzie of oorlog kan ontstaan. Grenzen zijn dus de oorzaak van vrede en oorlog.

1. Om te realiseren dat ik grenzen heb

Kennelijk heb ik in mijn hoofd toch grenzen gemaakt voor mezelf. Niet in de laatste plaats heb ik mezelf ook grenzen laten opleggen door anderen. Door ze op te merken, realiseer ik dat ze er zijn! Zolang ze me niet beperken is het ok, zodra ik merk dat ze me in de wegzitten kan ik ervoor kiezen om die grenzen niet meer voor mezelf te maken, of te laten opleggen. Ik merk dat sinds ik mijn grenzen ken, het ook wel lijkt alsof ze weg zijn! Het geeft zoveel vrijheid. 

2. Om te weten wat je wel of niet wilt

Bij mij liggen die vooral bij een gezonde levensstijl. Goede voeding, sporten en mijn yoga. Als ik een paar dagen niet yoga, begin ik me gewoon minder te voelen. Als ik een avondje ongezond eet en drink (en daar heel erg van geniet) flitst er toch de dag daarna door mijn hoofd: ‘Was dat nou echt weer nodig?’.

Ik realiseer me wel dat ik mijn lijf het niet al te vaak meer wil aandoen om weg te zijn bij mij mezelf! En dat dat niets met vrijheid te maken heeft, maar gewoon een teken dat ik tegenwoordig heel goed weet wat er wel en niet bij mij past. Dat het dus helemaal geen grenzen zijn, maar richtlijnen. Die helpen me voor mezelf te zorgen. Richtlijnen helpen me in dit geval juist om vrijheid te ervaren!

3. Zodat je voelt wie je bent

Een beetje cryptisch maar sluit wel aan bij het vorige punt. Voor mij heeft grenzen overgaan ook te maken met niet 100% mijzelf zijn. Als ik 100% mezelf ben en naar ‘mijn buik luister’ zijn er geen grenzen. Totdat ik ‘wegga’ bij mezelf, dan zie ik ineens wel die grenzen. En dat al die gedachten er omheen ook maar gewoon gedachten zijn. Volg je het nog? Als jij ergens grenzen ervaart, dan betekent dat misschien wel dat het niet meer bij jou past! 

4. Je hebt iedere dag opnieuw een keuze

Iedere dag mag je opnieuw kiezen wat je gaat doen en wie je bent. Als ik besluit om gisteren mijn grenzen weer eens op te zoeken door weer eens kaas te proeven, dan kan ik er vandaag weer voor kiezen om het niet te doen. Maar het kan ook zijn in werken. Wat zijn jouw grenzen? Hoeveel uur maak jij per dag, zonder te ‘druk’ te zijn? En als het heel druk is ga je dan jouw grenzen over om het werk af te krijgen? Besef dat je iedere dag kunt kiezen om jouw grenzen aan te geven, zodat je ook van je eigen vrije tijd en dus vrijheid kunt genieten.

5. Om me te realiseren dat grenzen niet bestaan!

Grappige conclusie is dat ik inderdaad vind dat grenzen er niet zijn, maar kennelijk heb ik ze nog wel in mijn hoofd. En daarom zoek ik ze waarschijnlijk ook op, om te bewijzen dat ze er niet zijn. Lekker tegenstrijdige gedachten weer.

En weet je? Als ik een grens gevoeld heb, wat die dan ook is, weet ik weer waarom ik zo blij ben om mezelf te zijn. Iedere ochtend fris en fruitig wakker worden met zin in de dag. En tegenwoordig kan ik mezelf zelfs accepteren als ik een grens heb gezien. Omdat ik weet dat ik vandaag weer de keuze heb om voor mezelf te zorgen! En als je de grens ziet en voelt, lach er dan om. Gelukkig zijn we allemaal mens! Hier vind je tips voor meer vrijheid geïnspireerd door de Alchemist van Paulo Coelho.

Meer lezen over het aangeven van grenzen?

Vaak voelen we pas dat we te ver gaan als we over onze grens heen zijn en dan zijn er vaak al zoveel emoties ontwikkeld. Hoe kun je je grenzen aan voelen komen en dan ook aangeven? In de maand juni is het thema van ons maandelijks programma –> Maandelijks Bewustzijn: Grenzen stellen. Daarin leer je hoe je je grenzen voelt aankomen, krijg je heel concreet de tools hoe je ze aan kunt geven en helpen we je om meer vrijheid te voelen. Bekijk hier het programma.


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag Grenzen stellen

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties