fbpx
Thuis yoga doen. Wat heb je hiervoor nodig?

Thuis yoga doen. Wat heb je hiervoor nodig?

Yoga kan helpen om je te ontspannen, tijd voor jezelf te nemen of misschien zelfs wel dichter bij jezelf te brengen. Misschien bieden ze wel yoga aan bij jou op de sportschool, of ben je lid bij een yogaschool en is dat ok. Misschien ben je wel nergens lid en wil je het graag eerst eens proberen, of is het altijd op een tijdstip dat je niet kan. Daarom hier tips om thuis yoga te doen.

Waarom thuis yoga doen

In de dagelijkse hectiek is er voor ons gevoel niet altijd tijd om naar de yogaschool of sportschool te gaan. Thuis yoga doen kan dan de ideale oplossing zijn. Je kan op jouw moment, tijd en plaats beginnen. Je hoeft met niets of niemand rekening te houden. Lees hier waarom ik verslaafd ben aan yoga.

Wil je eerst starten met een ademhalingsoefening? Probeer dan eens deze harmoniserende ademhaling.

Wat heb je nodig om thuis yoga te doen

  • Een rustige plek
  • Comfortabele kleding
  • Een laptop/computer / iPad
  • Eventueel een matje of meditatiekussen

Hier vind je nog andere hulpmiddelen voor tijdens het mediteren.

Acht tips om thuis yoga te doen

Tip 1. Neem de tijd en ruimte

Vind je het niet fijn om gestoord te worden, of afgeleid? Zoek dan een plek waar je weet dat er niemand binnenkomt of thuiskomt. Vraag degene die thuis zijn om je even te laten totdat jij weer naar buiten komt. Laat ze duidelijk weten dat dit even jouw momentje is en dat een korte of makkelijke vraag soms al genoeg is om je uit je practice te halen.

Tip 2. Richt je plekje in

Als je een matje, meditatiekussen of dekentje hebt dan is het fijn deze klaar te leggen. In plaats van op een matje kan je ook op een vloerkleed of tapijt de oefeningen doen. Dit hoeft zeker geen spelbreker te zijn.

Tip 3. Zoek een les uit

Online zijn er tegenwoordig hele goede lessen beschikbaar. Bij The House of Yoga, Yoga TV of als je gewoon zoekt op Youtube vind je van alles. Kies iets uit wat goed voelt, een beetje oncomfortabel om jezelf uit te dagen is soms best ok, maar maak er geen sport van.

Tip 4. Gun jezelf dit

Neem vijf minuten voordat je begint al de tijd om even rustig te gaan zitten in kleermakerszit, je ogen dicht te doen en rustig adem te halen. Haal je gedachten naar het hier en nu. Voel hoe je zitbotjes op de grond zitten en voel hoe de zwaartekracht jou hier op aarde houdt. Realiseer je dat je dankbaar mag zijn dat je deze tijd neemt om je rust te pakken. Als je onrust voelt accepteer dit dan, dat is ok. Ook hiervoor mag je dankbaar zijn.

Tip 5. Wees niet te streng voor jezelf

We willen allemaal (nou ja bijna allemaal) in de eerste les direct de volledige handstand kunnen of super lenig zijn en iedere pose met gemak doen. Helaas, pindakaas. Voor de grote meerderheid geldt toch dat oefening kunst baart. Onthou dat het bij yoga niet gaat om hoe goed je iets kan, maar dat je bewust met je ademhaling en lichaam bezig bent. Juist geen competitie.

Tip 6. Bewaak je eigen grenzen

Is een oefening teveel? Ken je eigen grenzen. Spanning is ok, en je grenzen opzoeken ook. Maar als je een scherpe pijn hebt ga dan voorzichtig uit de houding. Het gaat niet om hoe goed je het kan, maar om de oefening.

Tip 7. Let bewust op je ademhaling

Voel af en toe heel bewust of je nog regelmatig ademhaalt. Merk je dat je je adem inhoudt om in een oefening te blijven? Neem dan een stapje terug totdat je je ademhaling weer hebt gevonden! Hier vind je ademhalingsoefeningen.

Tip 8. Doe ook de shavasna!

Vooral als je thuis bent is het makkelijk om deze laatste asana te skippen. Mijn advies: rond de practice af zoals je dat ook in de yogales zou doen en laat de les op je inwerken. Ben trots op jezelf, want je hebt het mooi wel gedaan.

Ben benieuwd of jullie thuis weleens yoga doen en welke tips jullie hebben!

 


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag yoga

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties