fbpx

Stappenplan om gewoontes te veranderen

Gewoontes, we hebben ze allemaal en volgens mij is daar niets mis mee! Toch willen we sommige gewoontes afleren, omdat het niet meer goed voelt, ongezond is, of misschien juist wel omdat je toe bent aan iets nieuws. Hier een stappenplan en tips voor nieuwe gewoontes. Je kan er direct mee aan de slag, good luck!

Wat is een gewoonte?

Een gewoonte kan je op veel verschillende manieren omschrijven. Het is een soort klein programmaatje in je hersenen. Doordat ze hier vastliggen kan het lastig zijn om er vanaf te komen. Op een blog las ik over de vergelijking van een gewoonte met een bospad. Als je iedere dag tijdens het uitlaten van de hond hetzelfde rondje loopt, ontstaat een bepaalde vastliggende route. Hoe vaker je dit rondje loopt, des te lastiger om er vanaf te wijken. Er is vaak veel moed en doorzettingsvermogen voor nodig.

Maar gewoontes helpen je ook. Het stelt je bijvoorbeeld in staat om op de automatische piloot standaard handelingen te doen. Niet altijd slecht. Soms is het alleen mooi om je bewust te worden van de piloot in jouw hoofd. Bepaal jij nog wel echt zelf bewust welke kant je op ‘vliegt’?

Het stappenplan om gewoontes te veranderen

Wanneer je dit blog voor het eerst leest, lees dan even rustig door het stappenplan heen of het jou wat lijkt. Lees je dit al voor de tweede keer? Ga er dan echt even rustig voor zitten en pak er pen en papier bij. We gaan direct aan de slag!

Tools & tips voor het doorbreken van gewoontes vind je ook in Maandelijks Bewustzijn. Een cursus waarin we je volledig begeleiden in het doorbreken van oude patronen, creëren van nieuwe gewoontes, maar ook handvatten geven om een bewust leven te leiden.

Stap 1: Schrijf op om welke gewoonte het gaat

Gaat het om een patroon, verslaving of een gebruik? Schrijf op wat je gewoonte is. Is het altijd een koekje bij de koffie? Altijd vijf minuten te laat van huis weggaan? Iedere dag dezelfde route naar je werk fietsen? Of misschien wel dat je geen gewoonte hebt om wat tijd voor jezelf in te plannen op een dag?

Stap 2: Stel jezelf een doel

Wees niet te streng voor jezelf. Als je jarenlang iets iedere dag gedaan hebt, ben dan wel realistisch in het stellen van je doel. Wil je er 100% mee stoppen (bij roken wel aan te raden) of wil je gewoon 50% minderen (met alcohol of vlees bijvoorbeeld). Ben wel realistisch, het is zonde als je het jezelf zo moeilijk maakt dat alle lol eraf is en het bijna onmogelijk wordt om te behalen.

Stap 2: Beschrijf waarom je deze wilt veranderen

Dit is echt zo belangrijk. Wil jij dit echt zelf veranderen? Schrijf voor jezelf op waarom. Een mooi realisatiemomentje om echt stil te staan bij het feit dat je iets gaat aanpassen, omdat JIJ dat wilt.

Stap 3: Geef jezelf een alternatief

Dit werkt steengoed. Vervang een oude gewoonte met een nieuwe waar je wel blij van wordt. Zo heb ik ooit mijn gewoonte van roken vervangen door naar buiten te lopen en een liedje te luisteren. Onderaan dit stappenplan vind je mogelijke alternatieven.

Stap 4: Zet je gedachten en visualiseer

Train je mind dat je dit ook echt wilt veranderen, beeld je in dat je je nieuwe gewoonte aan het doen ben. Zeg iedere ochtend in de spiegel tegen jezelf als je wakker wordt: TOP JE BENT LEKKER BEZIG. En ook voordat je gaat slapen.

Stap 5: Hou het vol

Het enige wat je hoeft te doen, is niet terug te vallen in een oude gewoonte. Natuurlijk realiseer ik me dat dit makkelijker klinkt dan dat het daadwerkelijk is, maar het is wel waar. Feitelijk hoef je maar één ding te doen, en dat is het niet meer doen:).

Tip: Als je terugvalt in een gewoonte, schrijf dan voordat je het doet even kort op (kan ook in de notes in je telefoon) waarom je het doet. Let vooral op in tijden dat je veel spanning hebt, de kans dat je dan ‘terugvalt’ is aanzienlijk groter. Het kan gebeuren, denk niet dat het nu over is, je kan gewoon doorgaan met veranderen. Je bent al zo ver!

Er zijn natuurlijk ook heel veel goede gewoontes. Hier een lijstje met fijne goede gewoontes:

  1. Een glas water drinken (Tip: Drink twee liter water per dag)
  2. Schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent (Dit kan dankbaarheid je opleveren)
  3. Drie minuten mediteren (Hier vind je tips)
  4. Lauw water met limoen in de ochtend voordat je gaat ontbijten
  5. Ontbijt iedere ochtend (Hier vind je het recept van zelfgemaakte banana pancakes, nom nom nom)
  6. Slaap acht uur per nacht (Hier vind je tips als je niet goed kan slapen)
  7. Stuur iedere dag iemand van wie je houdt een persoonlijk berichtje
  8. Beweeg dertig minuten per dag

Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen

Weet je dat je het wilt, maar stel je telkens uit om hiermee aan de slag te gaan? Neem je dan nu voor: nu ga ik het doen. Het kan zo fijn zijn om daar wat hulp bij te krijgen! Word dan lid van onze community: Maandelijks Bewustzijn. Je gaat je zoveel vrijer en rustiger voelen! Beloofd! Voor minder dan een tientje heb je toegang tot een expert, een community en de tools om nu aan de slag te gaan en die gezonde gewoontes te maken die je wilt, of juist oude patronen te doorbreken. Lees hier meer over de cursus!

Meer over het doorbreken van patronen


Gepost onder Everyday mindfulness

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties