fbpx
prikkelverslaving

Ontkomen aan de prikkelverslaving: creëer balans!

De kunst van het leven is om te balanceren. We krijgen continu prikkels. En we gaan erin mee, alsof we verslaafd zijn aan die prikkels. In ons achterhoofd willen we die balans creëren, weten we ergens dat het het beste is, maar toch handelen we er niet naar. Waarom doen we dat toch niet? Begrijpen we eigenlijk wel wat het precies inhoudt, die balans? En hoe we balans moeten creëren?

We zijn verslaafd aan prikkels

Op het moment is balans in veel van onze levens ver te zoeken. We leven nogal in een veel van ons vragende maatschappij waarin we (mede dankzij technologische ontwikkelingen zoals onze telefoon) continu geprikkeld worden. En we gaan erin mee, alsof we verslaafd zijn aan die prikkels. Naar mijn mening gaat het soms wat te snel voor onze lichamen en geest om al die ontwikkelingen en prikkels maar te kunnen bijbenen.

Illusie: prikkels kosten ons geen energie

Die prikkels vragen continu onze aandacht en dus energie. Hoe makkelijk is het om op een dinsdagavond 24:00 toch nog even dat mailtje te beantwoorden? Een druk op de knop en je opent je mailbox. Het lijkt alsof het geen enkele moeite en energie kost om tóch nog even te reageren.

We vergeten echter vaak dat zelfs kleine dingen toch enorm veel energie van ons vragen. We zijn ons er niet zo bewust van, omdat het ons ook rust geeft. Je kunt nu die mail beantwoorden, of uitstellen naar morgen. Zelf ben ik iemand die een hekel heeft aan uitstellen, dus ik doe het liefst alles waarvan ik weet dat ik nog moet doen, gewoon meteen. Ook al hoeft iets pas over een maand af te zijn. Ik doe het liever direct, dan ben ik er vanaf. Wat in de praktijk eigenlijk leidt tot enorme stress en alles behalve rust. Daarbij geeft het ons ook rust om te kijken van wie je nou die berichtjes of mailtjes krijgt als je weer vijf nieuwe meldingen hebt. We kunnen ons moeilijk in bedwang houden niet te kijken.

We zijn gewoon verslaafd. Verslaafd aan de rust die het geeft om op die prikkels te reageren.

Prikkels die energie geven, kosten ook energie

Maar naast die rust geeft het toch ook energie. Met name iets doen wat je leuk vindt, geeft je energie. Veel van onze banen spelen zich tegenwoordig op social media af. Of in ieder geval, door e-mail en social media kunnen we op elk moment van de dag bezig zijn met ons werk. Ons werk geeft ons, als het goed is, energie. Heel vaak wordt verteld dat je moet doen wat je energie geeft. In die flow komen, daar draait het om. Dat is natuurlijk heerlijk, als je iets vindt waarin je helemaal bevlogen kunt zijn en al het andere even kunt vergeten.

Makkelijk om te vergeten is dat om continu onze berichten te checken en reageren dus toch energie kost! Doen wat je leuk vindt geeft je energie, maar vergt ook energie. We focussen ons op de energievreter maar vergeten dat die soms ook even rust moet hebben. Want om pas volledig je energie te kunnen geven, moet je eerst die energie hebben. Die accu moet opgeladen zijn. Zonder een opgeladen telefoon doet ie het toch ook niet?

We vergeten het, zijn ons er niet bewust van. Totdat we op een gegeven moment door hebben dat het genoeg is. Dat moment dat je je opgebrand voelt, helemaal overprikkeld. Je kunt geen energie meer geven, die accu moet eerst helemaal opgeladen worden. Zelfs als je alleen maar dingen doet die je leuk vindt.

overprikkeld

Met slapen laad je jouw batterij weer op

Maar wat helpt ons om op te laden? Volgens mij is dat heel voor de hand liggend, niet? Rust. Slaap. Ontspanning. Slaap is naar mijn idee de grootste energiegever. Vaak wordt ook onderschat, of mensen weten het gewoon niet, dat slaap echt van wezenlijk belang is. Slaap is herstellen, punt. Tijdens je slaap komt je hele lichaam tot rust; zowel je hersenen als de rest van je lichaam. Die enorme overdosis aan prikkels is niet aanwezig tijdens je slaap. Dus die bak met prikkels moet weer even geleegd worden wil je hem de volgende dag weer volgooien met nieuwe prikkels. Doe je dat niet, loopt die bak vol en raak je overprikkeld. Simple as that.

Met meditatie laad je jouw batterij weer op

Naast slaap zijn er nog andere manieren om te herstellen. Zoals mediteren. Dat is niet alleen goed voor herstel, maar brengt ook allerlei andere positieve effecten met zich mee. Meditatie kan op de langere termijn zorgen voor aanpassingen in de hersenen en gedrag. Het verbetert je aandacht en concentratie en leert je om meer in het hier en nu te leven. Alsof je alle prikkels minder prikkelend gaat ervaren, zo ervaar ik het. Meditatie is een manier om bij jezelf te komen, en even te herstellen van alle prikkels om je heen.

prikkelverslaving

Ja, ik ben ook prikkelverslaafd

Maar goed. Ik weet dat het alles behalve makkelijk is. Het lijkt dus wel een prikkelverslaving, alsof we verslaafd zijn aan alle prikkels die de buitenwereld ons geeft. En to be honest, reken mij ook maar tot de prikkelverslaafden. Ik schrijf deze blog terwijl mijn hoofd eigenlijk ook vol zit. Maar toch doe ik het, omdat schrijven mij die bevlogenheid geeft waar ik het net al over had. Het geeft mij energie. Maar het kost mij ook energie. Ironisch dat ik er zo over schrijf en het zelf ook heb. Maar ik ben me er at least bewust van. Ik heb geleerd mijn balans te creëren. Ik weet wanneer het teveel voor mij is. Dat ik na het schrijven niet meteen door ga met het volgende werk dat moet gebeuren, maar dat ik de rust pak. Deze rust is voor iedereen anders en daar moet je zelf achter komen. De een heeft bijvoorbeeld nergens last van met vijf uur slaap en een continu rinkelende telefoon (hoewel ik me afvraag hoe lang je het dan volhoudt…) en iemand zoals ik die dan al een oorlog daarboven in m’n hoofd krijgt. Een overload aan prikkels, teveel vretende energie en te weinig opladende energie.

Leer omgaan met je prikkelverslaving: luister naar je lichaam

Het gaat er dus om om die balans voor jezelf te creëren, ook al ben je prikkelverslaafd. Je moet ermee om leren gaan. Kom er bijvoorbeeld achter hoeveel slaap je nodig hebt, en pak die uurtjes dan ook! Kom er ook achter wat jouw lichaam en geest rust geeft. En dan echte rust, als in herstelrust. Ga jezelf niet kwellen en luister naar je lichaam. Voor je eigen bestwil, om daarna weer meer energie te kunnen leveren voor datgene dat je leuk vindt. En wanneer je die balans steeds beter weet toe te passen, zul je misschien ook wel merken dat die verslaving minder wordt (law of attraction, he!) :).

Mediteren om even los te zijn van prikkels

Mediteren kan je helpen om even los te komen van prikkels. Wil je ook leren mediteren? Dit kan. Met de Online Meditatie Coach. Een online coaching programma waarmee je in 40 dagen leert mediteren. Inclusief werkboek, dagelijkse mails en een online coaching consult. Hier vind je meer informatie. Zo kun je op ieder moment dat je teveel prikkels hebt, even contact maken met jezelf.

pleuni bewust leven

door Pleuni Hulscher

Reacties