fbpx
Tips niet slapen

Niet slapen? Hier tips om gemakkelijker en beter te slapen

Door alle drukte en stress lukt het vaak niet om goed in slaap te komen. We liggen lang te woelen en te draaien. Nadenkend over hoe onhandig het is dat we nu niet meteen in slaap vallen en berekenen onze verloren slaaptijd. Je hoofd begint te malen, je lichaam verhit en je kan dan niet meer tot rust komen. Om dit te voorkomen zijn er een aantal tips die je kunt proberen!

Niet slapen? Wat je voordat je naar bed gaat kan doen om te zorgen dat je sneller in slaap valt.

Het hele idee van slapen is dat je lichaam en geest tot rust komen, zich herstellen en de volgende ochtend weer herboren voelen. Slapen is het beste medicijn voor bijna alles;-). Niet slapen heeft het tegenovergestelde effect.

Korte meditatie

Wat zeer goed werkt is een korte meditatie voordat je gaat slapen. Dit kan zelfs zittend in bed, als je het teveel vindt om dit ergens anders te doen. Een goede meditatie om te doen is er eentje die je zorgen van de dag wegneemt. Klik hier voor een voorbeeld.

Hydratatie van je lichaam

Drink een glas water. Dehydratie kan je slapende geest hinderen.

Je bed plaatsen van oost naar west

Mocht je de ruimte hebben om te schuiven in de slaapkamer, dan is het het beste om je bed van oost naar west te plaatsen. Het schijnt dat je lichaamsenergie onrustig kan worden als het synchroon ligt met het magnetisch veld van de aarde, van noord naar zuid. Het is het proberen waard!

Voorkom zware maaltijden

Probeer zware maaltijden vlak voor het slapen gaan te voorkomen. Meest optimaal is om niet meer te eten zo’n 2 ½ uur voor je gaat slapen. Zo voorkom je dat je spijsverteringssysteem niet volop aan de gang is net als jij wilt gaan slapen.

Was je voeten met koud water

Was je voeten met koud water. Neem de tijd, ook al voelt het koud en vreemd om te doen. Het helpt je zenuwstelsel om te ontspannen en zo makkelijker in slaap te vallen. Masseer daarna je voeten met wat amandelolie (of andere olie of crème die je lekker vindt). Dit zorgt ervoor dat je gehele lichaam ontspant.

Yoga oefeningen

Je kan ook een aantal yoga oefeningen doen die je helpen voor het slapen gaan. Bij The House of Yoga hebben ze mooie lessen online voor maar 7 euro per maand.

Luister een mantra

Zet op zeer laag volume (bijna onhoorbaar) een mantra op of rustige muziek. Deze kan gedurende de hele nacht aanblijven wat een positief effect heeft op je onderbewuste.

Niet slapen? Wat je kan doen als je al in bed ligt

  1. Ga op je rechter zij liggen (of op je buik als je dat lekkerder vindt liggen)
  2. Draai je hoofd zodat je rechter wang op je kussen ligt
  3. Sluit met je rechter wijsvinger je rechter neusgat af en begin lang en diep te ademen door je linker neusgat (Dit zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt, kalmeert en ontspant)
  4. Adem 10x diep in en uit
  5. Positioneer je daarna in je favoriete slaaphouding
  6. Blijf lang en diep ademen, ontspan en…..slaap zacht;-)

We zijn benieuwd of deze tips je hebben geholpen. Laat het ons weten in de comments!

Jane Shaw

door Jane Shaw

Reacties