fbpx
weerstand

Met de stroom meegaan zonder weerstand

Stel je eens voor. Je kan meebewegen met welke bocht , obstakel of golf dan ook. Geen weerstand voelen omdat je weet dat de stroom de juiste is. Tegelijkertijd je volledige verantwoordelijkheid pakken in het leven. En hierdoor vol vertrouwen in het leven kunnen staan. Waardering zonder hechting. Hoe relaxed zou dat zijn? Misschien denk je nu wel: huh, wat bedoel je hiermee? Snap ik, ik leg het graag rustig uit.

 

De stroom is het leven, die kan allerlei kanten opgaan, stoppen, geblokkeerd worden of juist een rechtsomkeert maken. De richting van de stroom, dus van het leven, kan je maar in bepaalde mate controleren. Met weerstand bedoelen we alles wat je in het huidige moment  niet aanvaardt. Klagen, zeuren, negativiteit, angst, piekeren en twijfelen vallen allemaal hieronder. De ene emotie is groter dan de ander weliswaar en deze gevoelens mag je ook zeker serieus nemen. Alleen ze zijn wel slechts stenen in de stroom des levens.

Juist negatieve gevoelens mogen we aankijken en aangaan, zo lossen ze vanzelf weer op,

Chillend op een luchtbedje

Hoe je wel mee kan gaan met de stroom? Chillend op een luchtbedje? Jawel, maar ook volledige welwillendheid hebben om alles aan te kijken wat er gebeurt, zonder jezelf te verliezen. Daarbij is vertrouwen je beste vriend. Immers, als je vertrouwt op het leven, hoef je je ook nergens tegen te verzetten. Natuurlijk moet je actie ondernemen en verantwoordelijkheid nemen, maar het basisgevoel van vertrouwen kan heel fijn zijn. Dit is vooral voor dagelijkse situaties heel toepasbaar. Een gemiste bus? Ach joh, waarom zou je daar over klagen? (=weerstand) Natuurlijk kan dit bij grote, serieuze thema’s zoals ziekte of scheiding wat minder makkelijk zijn. Juist negatieve gevoelens mogen we erkennen, zo lossen ze vanzelf op en is er weer ruimte in de stroom. 

Licht kan niet bestaan zonder donkerte.

De paradox van het geheel

Ook contrast begrijpen kan helpen hierbij. Hoe je tegen contrast aankijkt, is heel persoonlijk. Ik zie het persoonlijk als de paradox van het geheel. Daar bedoel ik mee: juist door contrast is alles samen. Al ben je mega intens gelukkig, dan ga je nog steeds contrast ervaren. Dat kan ons eigenlijk heel veel geven, als we door het een het ander beter kunnen begrijpen en waarderen. Licht zou niet bestaan als donkerte niet bestaat. Een fijne houvast als je even niet weet wat je met het leven aanmoet. 

Weerstand ontstaat door ergens te willen zijn waar je niet bent.

Aanwezig zijn hier en nu

Weerstand ontstaat door ergens te willen zijn waar je niet bent. Je ontkent het huidige moment of durft deze niet te aanvaarden. In het nu leven is makkelijk als het moment plezierig is. Als we lastige emoties ervaren is dat niet zo leuk. Alleen die zal je ook ooit moeten doorleven. Pijn, emoties en sensaties horen bij het leven. Deze creëren het eerder genoemde contrast. Het nu is het enige moment waar je kan zijn, fysiek gezien ben je altijd in het nu. Dan ga je automatisch mee met de stroom, met het leven. Of je weerstand voelt daarbij, dat is dan de vraag. En is dat er, dan mag dat er ook gewoon zijn. Anders heb je weerstand tegen de weerstand. Snap je me nog? 

Meer lezen over bewustzijn?

 


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags het hier en nu en weerstand

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties