fbpx
kennismaking hart

Hoe ik kennismaakte met mijn eigen hart

Een veld van liefde, hartsbewustzijn of de energie van je hart… Allemaal termen die ik wel eens gelezen of gehoord had, maar nooit echt voor honderd procent ‘begreep’. Logisch ook, want de energie van je hart hoef je ook misschien niet helemaal te begrijpen. Die mag je vooral ervaren. Jemig, kom je hier pas na twintig jaar achter, denkt mijn innerlijke criticus. Ja, en ik ben dankbaar voor dit moment. Vandaag deel ik mijn ietwat dromerige, persoonlijke verhaal over de kennismaking met mijn eigen hart. 

 

Zo boven, zo beneden 

Al langere tijd ben ik bezig met spiritualiteit en bewustzijn. Met als gevolg dat ik soms denk dat ik al ‘ver’ ben, of al veel ‘weet’. Een ego-valkuil op het spirituele pad, want het gaat totaal niet om ‘ver zijn’ of de kennis die je hebt. Kennis toepassen, daar heb je meer aan denk ik. Vaak had ik moeite met de polariteiten, met contrast.

Hier bedoel ik dingen mee als donker en licht, hemel en aarde, je onderste chakra’s en bovenste chakra’s en vreugde en verdriet. Vaak schoot ik heel erg in het ene, zonder het andere nog te erkennen. Bijvoorbeeld super verdrietig zijn en dan helemaal vergeten dat het leven uit contrast bestaat. En er dus degelijk wel weer een zonnetje aan mijn horizon komt, alleen misschien niet die dag. 

Na lang struikelen op het spirituele pad, voelde ik dat ik me meer mocht gaan richten op mijn eigen hart.

De verbinding van je hart

Super geaard zijn, zonder ook maar enige spirituele kennis, lijkt me niks aan. Dan zou ik onder andere een stukje diepgang en zingeving missen. Omgekeerd is alleen maar zweven in liefde en licht ook niet echt handig. Mijn idool Frida Kahlo zei ooit: Feet, what do i need you for when i have wings to fly. Dat was ook  een beetje mijn credo, maar pakte minder fijn uit. Laatst ontdekte ik het volgende.

Als je vanuit je hoofd naar beneden gaat reizen, en vanuit je basis naar boven, dan verbinden deze twee met elkaar op de plek van je hart. Feet on the ground, head in the clouds, met je hart als centrale plek. Zo kan alle hogere, ‘spirituele’ energie samenkomen met het lagere, aardse energieveld. En dat is de plek waar alle magie ligt. Daar verbinden hemel en aarde met elkaar, net als alle andere polariteiten en ontstaat er een veld van liefde zonder oordelen.

Waar alles samenkomt

De plek waar alles samenkomt is jouw eigen hart. Daar kan je altijd naar toe, hoe fijn is dat? Een plek waar alles oké is. Een plek waar je een oneindige voorraad compassie, liefde en begrip kan vinden. Na lang struikelen op het spirituele pad, voelde ik dat ik me meer mocht gaan richten op mijn eigen hart. Ik begon laagdrempelig met een begeleide hartchakrameditatie. En toen voelde ik: ja, hier was ik al die tijd naar op zoek. Hier kon ik hetgene vinden dat ik altijd bij anderen zocht. Ik voelde een zee van liefde, ik kon mijzelf vertellen dat ik trots op mijzelf was, met gelukstranen in mijn ogen als gevolg. 

Feet on the ground, head in the clouds, met je hart als centrale plek.

Tune in op je hart

Natuurlijk is deze kennismaking met mijn hart nog maar heel pril. We hebben net pas een eerste date gehad, om het zo even te illustreren. Er is nog veel te ontdekken, leren en groeien voor mij. Dat besef ik heel goed. En wat heb ik onwijs veel zin in de verdieping van mijn hartsbewustzijn. Want ik voel dat zodra je ingetuned bent op je eigen hart, je overstroomt van liefde en zelfcompassie.

Zodra je de deur van je hart hebt gevonden, wil je er nooit meer weg. Zeker na een moeilijke of verdrietige dag is het heel fijn om de dag af te sluiten met de energie van je hart. Je bent dan niet je emoties aan het rationaliseren, weg-mediteren of wegdrukken. Je hart luistert vol aandacht en liefde naar jouw gevoelens.

Misschien merk je dat je na een tijdje een boodschap van je hart kan ontvangen. Fijn voor als je advies nodig hebt, maar je mind er even niet uitkomt. Dan kan je altijd weer terug naar je hart. De plek waar je altijd heen mag, waar je altijd thuis bent. Het is de woonkamer van je ziel: jouw eigen hart. 

Meer lezen over bewustzijn?

 


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags Bewustwording, hart, hartchakra en liefde

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties