fbpx

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

 Als klein meisje dacht ik dat iedereen hetzelfde voelde en zag als mij. Je kan je voorstellen: dat zorgde voor nogal veel verwarring. Later realiseerde ik dat andere mensen veel dingen heel anders zien dan ik, en al helemaal niet zoveel voelen. Een thema dat ik nu super boeiend vind en steeds terugkomt in mijn leven.

De wereld observeren vanaf een afstandje

Met verschillende meningen en visies ben ik al jaren bezig. Het blijft me maar fascineren. Culturen, religies en politiek vind ik reuze interessant. Niet om daar zelf dan weer een mening over te vormen, maar om vanaf een afstandje dit alles te observeren.

Sinds een tijd heb ik de realisatie dat iedereen alles anders ziet en dat dat oké is – in negen van de tien gevallen. Iedereen heeft zijn eigen visie en dat maakt ons uniek. Misschien vind jij mijn kleding of uiterlijk helemaal niet tof, maar ik wel, met als resultaat dat we er allemaal anders uitzien. Dingen anders zien en voelen brengt variatie en geeft kleur aan de wereld.

Waarom maken we ons zo druk?

Toch maken zo veel mensen zich zo onwijs druk hierover. Er ontstaan hele oorlogen, omdat mensen bepaalde thema’s anders zien. Nu kan je daar dan óók weer van alles van vinden. Politieke leiders waar je geen fan van bent. Om daar vervolgens uren over te praten. En dat mag voor honderd procent. Alleen soms denk ik bij mezelf: wat schieten we hier nou mee op?

Iedereen heeft zijn eigen visie en dat maakt ons uniek.

Mening als vermomde angst

Hoe we de dingen zien, is dat nou echt zo onwijs belangrijk? Moeten we zo erg bewijzen dat we iets ‘slims’ kunnen zeggen in een discussie? Ik zie ‘meningen’ vooral als een uiting van ego, niet naar emoties durven kijken, misschien wel bang zijn voor eigen emoties en daarom allerlei dingen gaan roepen. Steeds vaker heb ik minder de behoefte om ergens iets van te vinden. Ik zie de ander op mijn eigen manier en daar komt geen oordeel bij kijken.

Dat klinkt misschien gek, maar ik voel soms oprecht dat ik naar meningen moet zoeken, zodat ik maar iets ergens van kan vinden. Waar ik vroeger elke dag de krant doorspitte en urenlang fel kon discussiëren over de wereldproblematiek, heb ik daar nu geen behoefte meer aan.

Stress, twijfels en onzekerheid inruilen voor kracht, rust en balans?

Meld je nu hier  gratis aan voor onze 3-weekse online cursus Bewustzijn: de Basis. 

Fijn verhaal, bedankt

Tuurlijk, ik ben nog steeds heel benieuwd naar de oprechte visie van een ander. Heb je ideeën die je wilt delen, dan sta ik daar altijd voor open. Oordelen, slecht spreken of zeuren over mensen of situaties waar ik geen invloed over heb, dat hoeft niet meer voor mij.

Wel zit die kinderlijke nieuwsgierigheid natuurlijk nog steeds in me en bied ik een luisterend oor naar vrienden (of vreemden) die graag iets willen vertellen. Niet vanuit angst, maar vanuit liefde. En dan kan ik zeggen: fijn verhaal, bedankt, dit maakt me rijker als mens. Want: ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.

Benieuwd naar bewustzijn?


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags mening, respect en visie

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties