fbpx
Hoe ga ik om met mijn gedachten?

Hoogsensitiviteit: Hoe ga ik om met mijn gedachten?

Een tijdje geleden heb ik een blog over hoogsensitiviteit geschreven. Het laatste woord hierover is nooit gesproken als je het mij vraagt, dus in deze blog zal ik er vanuit mijn perspectief nog het een en ander over vertellen.  Een dingetje waar ik in het verleden altijd erg veel last van heb ondervonden (en nog steeds af en toe heb) zijn mijn gedachten. Ik heb het, zacht uitgedrukt, vaak erg druk in mijn hoofd.

Het gevoel dat je 10 ‘minds’ in je hoofd hebt zitten

Soms voelt het alsof er zich een soort van 10 ‘minds’ binnenin mijn eigen mind bevinden. Niet dat ik dan 10 verschillende stemmen hoor, maar meer m’n eigen stem dat 10 verschillende dingen tegelijkertijd zegt, of denkt. Soms voelt het dus aan als een totale chaos of oorlog. En je kunt je je vast voorstellen dat dat allesbehalve fijn is.

Hoe ga ik eigenlijk om met die gedachten?

Ik heb heel erg moeten leren om te gaan met al die gedachten. Ik heb ze leren accepteren en geleerd om ze te laten gaan. Ik merkte dat wanneer ik met die gedachten ging vechten, dus ging proberen om ze weg te krijgen, ze alleen maar erger werden en ik me alleen maar negatiever ging voelen. Geen optie dus. M’n gedachten wegstoppen bleek ook geen optie meer, want door dat te doen kwamen ze toch alleen maar terug. Dat ze op een gegeven moment als een plaaggeest weer verschenen en “Kiekeboe, daar ben ik weer!” naar me riepen. En dan de laatste optie. Ervoor weglopen.

De optie die ik ook erg lang, te lang, heb volgehouden. Doen alsof er niets aan de hand is, gewoon doorgaan. Maar toch merken dat het steeds ietsje erger wordt, ik me steeds ietsje meer rot ging voelen, steeds minder energie kreeg.

Tips om met je gedachten om te gaan als je hoogsensitief bent

Tot op een gegeven moment de bom barst en er een knop omgaat: ik wil nu met mijn gedachten om kunnen gaan! Ik zal een paar tips geven die mij altijd heel erg hebben geholpen en me nog steeds altijd helpen.

Tip 1. Express yourself.

Als je merkt dat het je iets te veel wordt, uit jezelf dan. Op welke manier dan ook, wat voor jou goed voelt op dat moment. Schrijven, praten, schreeuwen, sporten. Whatever. Ik probeer elke dag te sporten omdat dat voor mij een enorme uitlaatklep is. Schrijven doe ik ook bijna elke dag. En praten! Praten over mijn gevoel. Je zult versteld staan van de mensen om je heen die daar echt wel naar willen luisteren en je willen helpen. En vergeet niet dat hulp zoeken echt niet verkeerd is, ik zie het gewoon als het zoeken en vinden van nieuwe inzichten. Waar je weer van kunt leren en alleen maar beter van kunt worden.

Tip 2. Maak een planning.

Prima als je hoofd vol zit. Maar als je dit opmerkt, probeer hem dan vooral niet over te laten lopen. Even je koppigheid aan de kant zetten en een notitieboek of laptop erbij pakken. Maak dan een planning van wat je gaat doen die dag. Ik schrijf altijd alles tot in de detail op, van wanneer ik wakker word tot wanneer ik m’n fiets ga pakken om te vertrekken. Op die manier zit je planning niet meer zo vast in je hoofd, waardoor er dus ruimte staat voor iets nieuws. Én je hoeft niet bang te zijn dat je iets gaat vergeten, want het staat tenslotte gewoon op papier. En nog in detail ook 😉

Tip 3. Me-time.

Hoewel we misschien sociale dieren zijn, is wat tijd voor jou alleen soms ook erg noodzakelijk. Het is echt niet erg om een keer een eet-afspraakje met een vriend of vriendin te laten schieten omdat je even liever alleen eet of wat dan ook. Het is niet gek om na een drukke dag even lekker rustig aan te willen doen en alleen te willen zijn, met je eigen gevoelens en je eigen gedachten. Als het voor jou teveel is, is het teveel, en die afspraak kan volgende week ook nog wel.  

Tip 4. Probeer iets nieuws.

Laat je niet verleiden door oude gewoontes of door te zeggen “dat heeft toch geen zin” of “dat is niks voor mij”. Je zal nooit weten of iets geen zin heeft of niet voor jou werkt als je het niet eerst eens probeert. Er valt zoveel te leren als je de moed hebt om het eens te proberen!

Tip 5. GEWOON DOEN!

Als je eenmaal weet of voelt dat je iets op een bepaalde manier wilt doen, ga het dan ook gewoon doen! Soms laat je je zo snel tegenhouden door bepaalde patronen, bepaalde verwachtingen van verwachtingen die anderen wellicht zullen hebben, of je eigen angsten. Je kunt wel een heleboel intenties hebben, heel leuk en aardig, maar je hebt niets aan intenties als je ze niet ten uitvoer brengt. En wat is er mis met proberen? Als je jezelf uiteindelijk voor schut zet of het misschien niet een goed idee was heb je dat in ieder geval weer geleerd voor de volgende keer. Je hebt het in ieder geval geprobeerd. Proberen is het zóóo weerd!

Je kan er zelf voor kiezen hoe je ermee omgaat

Dus. Zo erg is het niet als je hoofd een keer helemaal vol zit met van alles en nog wat. Het is maar hoe je daarmee omgaat. Je kunt er tegen vechten, ervoor weglopen of het vermijden. In the end kom je ze hoe dan ook, toch weer tegen. Probeer het er gewoon te laten zijn en maak het bespreekbaar. Met je dagboek, je vriendinnen, met jezelf. Wordt er bewust van, en uiteindelijk: DOEN! Gewoon doen. Hope it’ll work out.

Eerder schreef ik al eerder een blog over de (h)erkenning van hooggevoeligheid.

pleuni bewust leven

door Pleuni Hulscher

Reacties