fbpx
Hoe twee schildpadden mij leerden niet meer bang te zijn

Hoe twee schildpadden mij leerden niet meer bang te zijn

Herken jij dit: je maakt je druk over dingen die helemaal niet aan de hand zijn. Je laat je tegenhouden door onrealistische angsten. Je maakt je druk over dingen waar je helemaal geen controle over hebt. Het verhaal dat ik hier met je ga delen, gaf mij een inzicht wat je direct kunt gebruiken, en waardoor je uit je onnodige angsten lachend aan kunt kijken.

Jouw mind is oneindig krachtig om iets in je leven te veranderen

Wat jij denkt, beïnvloedt wat je voelt, wat je doet en wat je niet doet.

Als je verandert wat je denkt, verander je hoe jij de wereld ervaart en daarmee verander je je leven.

Om dit te illustreren, neem ik je mee terug in de tijd, naar het jaar 2007.

Dit was mijn droombaan.

Ik was net klaar met de Dans Academie. Tijdens mijn drukke studiejaren reisde ik zoveel als ik kon, en met name naar Latijns-Amerika. En daar was het: een vacature om theater en danslessen te geven in El Salvador, Guatemala en Honduras. Lang verhaal kort, ik kreeg de baan en was zo blij als een kind.

Dansend liep ik door huis, luisterend naar Spaanse kinderboeken op CD om mijn Spaans op te krikken.

En toen… werd ik overvallen.

De organisatie die mij had ingehuurd liet me weten dat ik een voorbereidende training moest doen, voordat ik vertrok. Dus daar ging ik, twee dagen in een hotel ergens in een bos voor een ‘Veiligheidstraining’. Ik wist niet precies waar het om ging, maar als het nodig was voor deze droombaan dan deed ik het.

Oh my. Al mijn ideeën over mango’s als ontbijt en dansvoorstellingen maken met schattige El Salvadoraanse kinderen vervaagden op de achtergrond. In de cursus leerde ik onder andere:

– Wat je moet doen als je in brand staat (!) – spring NIET in de rivier want daar zijn misschien gevaarlijke krokodillen

– Hoe je een drukverband aanlegt als je je been hebt verloren omdat je op een mijn bent gestapt. En hoe je dit moet doen met alleen een tak en een trui.

Alsof dit nog niet erg genoeg was (WAAR ging ik ook alweer werken??) werden we het bos in gestuurd waar we een route moesten afleggen. Onderweg werden we overvallen door acteurs.

Nou heb ik theater gestudeerd en weet alles over rollenspelen, maar op dit moment leerde ik dat mijn ziel te gevoelig is om een (nep) geweer tegen mijn hoofd te krijgen door een enge man (lees: hele serieuze acteur).

Ik herinner me dat ik mijn handen in een T vorm maakte terwijl ik tegen mijn tranen vocht – het teken waardoor de acteur en de begeleider wisten dat ik een Time Out nodig had.

(Dit zou trouwens ook zo moeten werken in het echte leven – dat overvallers gewoon even stoppen met overvallen als je je handen in een T vorm maakt!)

Zoals je misschien begrijpt, had ik ineens serieuze twijfels over deze zogenaamde ‘droombaan’.

6 weken later…Op alles voorbereid…

Ondanks dit alles had ik toch besloten te gaan en kwam ik na een lange reis aan in het kleine dorpje in El Salvador. Op alles voorbereid, maar nog steeds enthousiast over mijn nieuwe baan in dit vreemde land. De eerste avond sliep ik in het tuinhuisje van het theatergezelschap waar ik dat jaar zou werken. Ik werd verwelkomd door mijn nieuwe collega’s en na een maaltijd van kip, rijst en bonen ging ik naar bed.

Het begon te regenen en ik doezelde weg.

En toen gebeurde het. Ik hoorde geluiden van voetstappen die mijn huisje naderde – steeds dichterbij. Mijn adem stokte. Wie was dat? Gedachten flitsten door mijn hoofd. Wat te doen? Ik kon nergens naartoe! En om het nog erger te maken hoorde ik schoten, niet heel dichtbij, maar dichtbij genoeg om mijn lichaam te doen bevriezen van angst.

Dit was het moment.  Alles wat ik het geleerd in de Veiligheidstraining in dat Nederlandse bos gebeurde nu al.

Al had mijn angst mij volledig in zijn grip, ik kreeg het voor elkaar om op te staan. In een waas liep ik naar de deur , klaar om me over te geven, de overvaller heel even in de ogen te kijken en dan mijn ogen neer te slaan, geen onverwachte bewegingen te maken en vooral alles te doen wat hij van me vroeg, zoals ik geleerd had.

Deed de deur open, en daar stond… niemand. Ik hoorde het geluid van ‘voetstappen’ en keek naar beneden en zag: Twee schildpadden die mijn tuinhuisje in wilden, omdat het regende.

Toen ik omhoog keek zag ik vuurwerk in de verte, wat verklaarde dat ik ‘geweerschoten’ gehoord had. Mijn lichaam ademde weer. Ik vergeet nooit hoe idioot ik me voelde. Hoe schattig die twee schildpadden waren. En hoe naïef ik me voelde dat ik zo bang was in dit mooie kleine tuinhuisje.

Wat je denkt, creëert je werkelijkheid

Gedachten creëren chemische reacties in je lijf, waardoor je fysieke sensaties ervaart zoals een verhoogde hartslag, verstijven van angst, zweten, etcetera.

In het verhaal hierboven creëerden mijn gedachten angst en stress. En dat is vaak het geval. We hebben zo’n 70.000 gedachten per dag, en het meerendeel is automatisch; je hebt er geen controle over.

Met een overactief brein, is het heel lastig om je veilig en vol zelfvertrouwen te voelen, en helder te kunnen denken.

Hier drie tips die je kunt toepassen wanneer Angst of Zorgen je brein overnemen:

  1.  Adem diep in je longen. Leg je handen op je laagste ribben, en breng je adem helemaal naar waar je handen zijn. Sta je buik toe om uit te zetten wanneer je inademt, zodat je longen de ruimte hebben om zich helemaal te vullen met zuurstof.
  2.  Denk aan je voeten, of masseer je voeten. Als je teveel denkt, gaat al je energie naar je hoofd. Door aandacht naar je voeten te brengen, stroomt je energie naar je voeten, wat je gedachten kalmeert.
  3. Gebruik je talent voor tekenfilm-voice-overs. 
Neem je angsten niet te serieus. Geef de gedachten die je hebt een karakter en een stemmetje. Zeg ze hardop als of je een kikker bent, of een buitenaards wezen: “Oh nee dit is het, we gaan eraan!” of “Ik heb de verkeerde outfit aan voor dit feest, iedereen ziet hoe belachelijk ik eruit zie” of “Ik word nooit gekozen voor deze opdracht, iedereen weet dat ik eigenlijk niks kan”.

Angst komt in veel verschillende vermommingen. En angst overkomt iedereen.

Angst komt in de vorm van gedachten die je ervan weerhouden om je eigen bedrijf te beginnen, of om dat jaar vrij te nemen om te reizen. Of om gewoon eens die mooie rode jurk aan te trekken.

Wil je meer weten over hoe je je angsten kunt overwinnen door uit je hoofd en in je lijf te komen Schrijf je dan in voor mijn gratis Masterclass 

‘3 Never Shared Secrets To Heal Your Body, Boost Your Energy And Smile More‘


Leuk als ik je daar live zie!


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags Energie en zelfvertrouwen

Relinde Moors

door Relinde Moors

Reacties