fbpx
structuur

Hoe structuur je vrijheid geeft

Al mijn hele leven lang heb ik een echte haat-liefde verhouding met structuur. Net als met tijd, planningen en verplichtingen. Ik begrijp dat ik het nodig heb, maar ik vind het lastig. Ik leef niet met de tijd, maar vanuit mijn hart en gevoel. Alleen, puur vanuit mijn hart leven werkt niet in deze maatschappij. Zo gek, hoe dingen verplichten voor jezelf juist het idee creëert dat alles mag.

Hè, hè ein-de-lijk overzicht

Structuur zorgt voor duidelijkheid. Je weet wanneer je iets moet doen en hoeft niet te piekeren over niet opgeschreven to-do’s. Als ik geen planning of agenda bijhoud, liggen overal in mijn huis (en in drie verschillende tassen…) losse to-do briefjes. Het zal je niks verbazen: dat zorgt voor stress, onrust en onduidelijkheid.

Vroeger vergat ik vaak afspraken, deadlines of to-do’s. Nu nog steeds soms. Daar baal ik dan zo onwijs van, ik voel me dan onwijs schuldig. Dat gebeurt in periodes zonder agenda, met weinig structuur en met mijn voeten heel ergens anders dan op de grond. Het klinkt o zo romantisch, met je hoofd leven in de wolken, maar het liefst wil ik gewoon met beide benen op de grond kunnen staan.

Rust in je hoofd

Structuur ruimt je hoofd op. Hoe werkt dit precies? Ik vertel je het graag. Als ik een agenda bijhoud, zodat ik weet wat ik elke dag ga doen, geeft dat een bepaalde vorm van rust. Ik hoef niet meer te twijfelen of ik een belangrijk ding vergeet wat ik echt echt moest doen die week. Een planning of agenda creëert ruimte in mijn hoofd, Die ruimte kan je ook wel vertalen als vrijheid.

Leven met je hoofd in de wolken klinkt o zo romantisch, maar liever sta ik met beide benen op de grond. 

Structuur = basis

Ik zie structuur als een basis. Ligt die basis er, dan kan je gewoon spelen, ontdekken en dus vrij zijn. Ook kan je met structuur letterlijk meer tijd voor jezelf creëren, waardoor je misschien wel een middag over hebt waarop je kan doen wat je wilt. Dat is ultieme vrijheid. Ook heb je juist een planning, zodat je daar vanaf kan wijken. Een echte Kiara-uitspraak, maar het is zo gek nog niet.

Vrijheid door een planning

Stel dat je vanavond wilt afspreken met vrienden in plaats van sporten, dan kan je in je planning gaan schuiven, zodat je alsnog alles prima gedaan krijgt. Stel dat je die planning niet zou hebben, dan zou je ook niet kunnen wisselen. Er zou dan een grote chaos zijn die je ook niet verder gaat helpen. 

Als je dus niet weet wanneer je iets doet, kun je ook niet schuiven. Zo geeft structuur dus vrijheid. Zelf vind ik de bullet journal heel fijn en heb ik jaren gebruikt. Hier heb ik al eerder een blog over geschreven.

Het is ook gewoon lastig

Vind je dit nog lastig? Dat snap ik helemaal. Ik heb hier zelf ook heel lang aan moeten werken (lees: mijn hele leven)  en vind het nog steeds moeilijk. Bij mij heeft een coach geholpen, die mij onder andere hielp met structuur en me aanmoedigde om een agenda bij te houden. In ons mooie House of Awareness vind je ook allerlei coaches. Er zit vast een bij voor jou.

Meer lezen over bewustzijn? 


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags planning, structuur en vrijheid

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties