fbpx
vergiffenis

Hoe praktiseer je vergiffenis?

We ervaren allemaal woede, we zijn allemaal wel eens gekwetst of ons hart is gebroken. Leuk is anders, vind ik. Toch weet ik dat het bij het leven hoort. De vraag is dan: naar wie wijs je? Leg ik alles bij de ander neer, of durf ik te kijken naar mezelf. Door naar mezelf te kijken, kan ik vergiffenis gaan praktiseren. Mooi om bij stil te staan rond de kerstdagen.

We vergeven constant

Eigenlijk vergeef ik de hele dag door. En jij ook, hoop ik. Anders wordt het leven wel erg zwaar. Telkens als we iets meemaken wat we ervaren als niet prettig, hebben we een keuze hoe we reageren. Iemand die me afsnijdt op de fiets, een vriendin die vergeet te bellen of wanneer ik mezelf teleurstel. Allemaal mensen die we vergeven. Vergiffenis begint dus bij jezelf.  Zo kunnen we luchtig leven, zonder allemaal zware bagage mee te sleuren. De simpele betekenis van vergeving.

Elk moment van de dag

Vergeven kan je op elk moment van de dag doen. Bij grote gebeurtenissen en kleine. Vergeving praktiseren kan je leven veranderen. Ik denk dat het niet draait om pijn wegdrukken of emoties negeren. De ander heeft er ook niks mee te maken. Waar het wel om draait, is om de pijn en woede in jezelf los te laten. Pijn of angst is uiteindelijk altijd de reden waarom vergeving wel of niet lukt.

Vergeving draait om compassie en empathie

Kijk naar de pijn

Oké. Hoe doe ik dat dan? Een mooie eerste stap is kijken naar de pijn. Een verzonnen voorbeeldje: ik kan een vriendin niet vergeven, omdat ze ooit mijn verjaardag miste. Waarom vind ik dat pijnlijk? Misschien denk ik dat zij niet om mij geeft en doet dat zoveel pijn dat ik me afsluit van haar. Zij stipt dan mijn diepgewortelde angst voor verlating of ongeliefd zijn aan. En daarom reageer ik zo heftig. Door meditatie of reflectie kan je met de pijn gaan zitten en kijken wat de echte kern is van het probleem.

Het verleden is voorbij

Wanneer dat lukt, kan je proberen om het los te laten. Dat klinkt eigenlijk heel gek, want loslaten is juist iets wat je niet actief probeert. Geef jezelf de tijd om te accepteren dat het verleden voorbij is. Een proces wat niet in een dag lukt. Een les waar ik mezelf vaak aan moet herinneren. Hierbij kan je onthouden dat de situatie in het verleden niet meer kan worden verandert. Hoe lastig dat ook kan zijn.

Bewust vergeven

Daarna kan je proberen de ander bewust te vergeven. Vergeving draait om compassie en empathie. Plaats jezelf eens in de schoenen van de ander. Vaak kan ik de ander al gauw begrijpen, als ik me inbeeld in die persoon. Ik realiseer me dan dat de ander geen slecht mens is. Hij of zij heeft alleen iets gedaan dat mij kwetste. Door de actie los te koppen van de persoon, kan ik met een nieuwe blik er naar kijken.

Focus op het heden

Als de persoon vergeven is, kan ik de focus weer terugleggen bij het heden. Het enige wat er is. Door te realiseren dat het verleden niet bestaat, kom ik automatisch in een staat van meer vrede. De plek waar de situatie nog bestaat, is alleen maar in mijn hoofd. Daarom probeer ik me goed te voelen in het huidige moment, waarbij ik het verleden, met al haar moeilijke situaties, accepteert.

Rust en lichtheid

Makkelijk is het niet, maar vergiffenis kan je veel rust en lichtheid geven. Bij grote gebeurtenissen, zoals een scheiding, is het misschien erg lastig om de ander te kunnen vergeven. In zo’n situatie kan het heel helpend zijn om naar een coach te gaan. Samen kunnen jullie gaan kijken naar het probleem, zodat jij uiteindelijk de ander en jezelf kan vergeven.

Meer lezen over bewustzijn?

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties