fbpx
Hoe kun je als hooggevoelig persoon je eigen keuzes maken?

Hoe kun je als hoogsensitief persoon je eigen keuzes maken?

De keuze is reuze. En dat is ook echt zo, uiteindelijk kun je zelf iedere dag kiezen wat je wilt gaan doen. Toch kan dat best wel lastig zijn, zeker als je hoogsensitief bent en dus automatisch in je keuzes ook rekening houdt met wat je ‘denkt’ dat anderen graag willen doen of willen dat jij doet. Ook hier in Colombia kan alles, maar hoe kies ik dan het juiste? Ik deel het met je.

Meer keuzes dan ooit: je eigen keuzes maken

Sinds ik vorige maand in Colombia ben heb ik voor mijn gevoel meer keuzes dan ooit. En daar heb ik ook om gevraagd. Want bij meer vrijheid, komen meer keuzes kijken! Alsof je een blanco vel krijgt en helemaal mag gaan inkleuren. En alles kan, zoveel opties, zoveel mogelijkheden! Maar dat gold ook al voor mij in Amsterdam, we hebben een mooi en fijn leven en we kunnen steeds vaker zelf kiezen wat wij leuk vinden.

Dat levert behoorlijk wat keuzestress op

En als alles dan kan, dan ‘moet’ je dus ineens een keuze helemaal 100% maken op wat jij zelf wilt. En toen pas realiseerde ik me hoe vaak ik een keuze maak gebaseerd op wat ik denk dat goed voor mij is, wat ik denk dat het beste in het ‘plaatje’ past, wat ik denk dat een ander zou doen of waarvan ik denk dat ik ook de meeste anderen nog blij mee maak.

Antwoord op de vraag: “Wat wil ik?” En vanuit daar kiezen

Stap 1. Weten wat jij wilt

Voordat je keuzes kunt gaan maken, is het wel fijn om te weten wat de keuzes zijn. En vaak zijn er zoveel dat dat al verlamd. Voor mij betekent dat eerst even helemaal terug naar mezelf en me afvragen: wat wil ik?

Oefening: Intuïtief schrijven: Wat wil ik nu in de ideale wereld

We zijn zo gewend om te voldoen aan een beeld, of rekening te houden met een ander dat we vaak afgeleerd zijn om het antwoord op de vraag: “wat wil ik zelf” te beantwoorden. Pak eens een pen en papier, ga even rustig ergens zitten (met een muziekje?) en schrijf de vraag: Wat wil ik bovenaan je velletje.

En begin dan gewoon te schrijven (of typen) wat je denkt en voelt. Dus ook als je geen idee hebt waar je moet beginnen. Schrijf dat dan op. Het hoeft niet ‘goed’ of ‘logisch’ te zijn. Begin maar gewoon eens, en kijk wat er gebeurt. Mij geeft dit soms zulke verrassende inzichten! Een soort brainstorm met mezelf. In dit blog schreef ik al eerder hoe ik mijn intuïtie volg.

Stap 2: Wat zijn de opties

Bij mij komt er altijd van alles uit zo’n brainstorm. Dus dan ga ik een lijstje met al mijn opties maken. Soms zijn het er drie, soms zijn het er acht (ja echt). Ik probeer dan langzaam te gaan afstrepen totdat ik er twee over heb. Dit vind ik zo lastig, en ik wil het graag op gevoel doen. Dus ik doe dat als volgt.

Oefening: Vertrouw je gevoel

Stiekem weet mijn gevoel het vaak wel, dus de opties afstrepen probeer ik zo snel mogelijk te doen, zonder echt na te denken. Gewoon: “welke opties voelen nu het beste” en die overlaten. Als ik mezelf hier heel veel tijd voor geef dan ga ik nadenken, dus ik probeer echt te vertrouwen op mijn eerste gevoel (MOEILIJK!)

Stap 3. Het maken van de keuze op je gevoel

En dan komt het, hoe maak je nu de keuze? Ik maak graag een keuze op basis van mijn gevoel, maar mijn hoofd heeft ook altijd een mening. Dus nu heb ik een manier gevonden.

Oefening: Schrijf beide opties op een velletje en ga er op staan

Dit klinkt bizar, maar probeer het maar eens. Schrijf beide opties op een papier en leg deze op de grond, zonder dat je weet welk papiertje welke optie heeft. Ga dan op een papiertje staan en voel, hoe voelt deze keuze? Welk gevoel krijg je erbij? Omschrijf het eens aan jezelf? Doe dit ook bij het andere papiertje. Je zult zien dat je echt een ander gevoel krijgt bij beide keuzes. Probeer niet te spieken en een keuze te maken, welke voelt het beste in je buik of in je hart? Als je de keuze gemaakt hebt, kijk dan eens welke je hebt gemaakt. Is dit wat je dacht?

Makkelijker gezegd dan gedaan

Maar zo ‘goed’ als dat ik het nu kan omschrijven in een blog, zo’n uitdaging vind ik het om er ook naar te handelen. En eerlijk gezegd de keuze maken dat lukt nog wel, maar dan niet meer switchen en echt kiezen voor mijn keuze daar kan ik nog wel aan werken. Misschien daar maar eens een blog aan wijden. Zo houden we onszelf wel bezig ;).

Eerder schreef ik al hoe je als hoogsensitief persoon naar jezelf kunt luisterenzeggen wat je ervaart, minder rekening kunt houden met anderen of je grenzen kunt aangeven.

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties