fbpx
Authentiek

Het verlangen naar authentiek zijn. Hoe authentiek ben jij?

Authentiek zijn is een veelgehoord begrip, maar is het een te omvatten begrip? De hang naar authenticiteit is groot. Geen poppenkast, gewoon puur en eerlijk. Jezelf zijn heeft te maken met hoe authentiek jij bent, maar wanneer ben je dan jezelf? Wat betekent het om authentiek te zijn en hoe blijf je bij jezelf. Ik ben op onderzoek uitgegaan.

De betekenis van ‘authentiek’.

Als ik het woord ‘authentiek’ opzoek in de encyclopedie lees ik het volgende:

“(bn.; -er, -st) [Gr. authentikos (de eerste oorzaak betreffend, uit de eerste hand)],

1 eigenhandig geschreven of gemaakt, niet vervalst, syn. echt, betrouwbaar, origineel: een authentieke brief; authentieke stukken; authentieke champagne; een authentiek kunstwerk, echt werkelijk afkomstig van degene aan wie het wordt toegeschreven;”

Als we deze vertaling betrekken op onszelf, dan is het eigenlijk ons ware zelf ‘uit de eerste hand’. We worden allemaal geboren met een innerlijke kracht, en deze ontwikkelt zich in de loop der jaren. Als ik verder de theorie induik lees ik een stuk uit het onderzoek van Michael Kernis en Brian Goldman. Volgens dit onderzoek is authenticiteit een combinatie van vier vaardigheden. Ik licht ze hieronder in het kort toe:

Vier vaardigheden van authentiek zijn, hoe authentiek ben jij?

1. Bewustzijn.

Bewustzijn heb je nodig om erachter te komen wie je bent. Je weet wie je bent, je kent zowel je sterktes en zwaktes en durft dit uit te spreken. Je kent je wensen en verlangens en spreekt dit uit tegen anderen.

2. Objectiviteit.

Objectief kunnen kijken naar alle informatie die iets over jezelf zegt. Je kunt kritiek aanvaarden en ernaar luisteren zonder direct in de verdediging te gaan. Ook kritisch op jezelf reflecteren kost je geen moeite.

3. Gedragsauthenticiteit.

Uitdragen wie je bent in verschillende situaties. Je normen en waarden naleven. Om dit te kunnen, heb je de eerste twee principes hard nodig. In iedere rol gedraag jij je hetzelfde. Je bent je ervan bewust wanneer je niet jezelf bent.

4. Jezelf laten zien in je relaties met anderen.

Vertellen wat je behoeften zijn en wat er in je omgaat. Deze veranderen niet als het anders blijkt te zijn dan anderen. Je bent altijd eerlijk, ook als je weet dat iemand zijn of haar mening er lijnrecht tegenover kan staan. Mensen die dichtbij je staan kunnen precies beschrijven wat voor iemand je bent.


Nieuwsgierig naar hoe authentiek jij bent? Je kunt via Psychologie Magazine een test doen. 

Authentieke mensen gedragen zich in elke rol hetzelfde.

We nemen allemaal verschillende rollen aan in ons leven. We nemen de rol aan als werknemer, collega, moeder/vader, vriend/vriendin. Al deze rollen vragen om andere gedragingen. Hoe minder verschil daartussen zit, hoe meer authentiek jij bent. Iedere rol vraagt om een andere houding, en deze houding kun je aanpassen per situatie. Het gaat er om hoe je deze rol uitdraagt. Je kunt namelijk in iedere rol bij jezelf blijven. Als je als moeder zorgzaam bent, kun je deze eigenschap ook uitdragen als collega. Dit komt dan tot uiting als iemand zich bijvoorbeeld niet goed voelt op werk. Je zet dan geen masker op. Als jij graag grappen maakt met vrienden, zul je dit ook op de werkvloer uitdragen, misschien maak je andere grappen, maar het zit in je om mensen te laten lachen.

Hoe authentieker je bent, hoe gelukkiger je je voelt.

Hoe meer je jezelf kunt zijn in situaties, hoe minder je het gevoel hebt dat je je moet aanpassen en jezelf daarmee ‘verraad’. Lijnrecht tegenover ‘jezelf zijn’ ligt een behoorlijke oerdrang op de loer, namelijk de sociale drang om ergens bij te horen. Mensen zijn ‘kuddedieren’ en horen graag ergens bij. Soms staan je eigen verlangens ver van de sociale norm binnen een groep. Hoe kun je dan toch bij jezelf blijven zonder dat je buiten de groep valt?

Bij jezelf blijven ondanks sociale druk

Mijn eerste bijbaantje was in de horeca. Als horecamedewerker werd van mij verwacht dat ik de bestellingen in het eetcafé ging omroepen: “Twee friet met en een frikandel!!!” Ik ben niet verlegen, noch introvert, maar dat schreeuwen past niet bij mij. Het werd wel van mij verwacht in de rol als horecamedewerker op dat moment. Als ik dat dan zou omroepen, dan zou dat lijnrecht tegenover mij als persoon staan. Het heeft niets te maken met iets niet willen, het gaat erom dat het niet bij mij past en ik me daar niet comfortabel bij voel. Ik loste dit dan op door een andere collega het te laten roepen, of ik liep een rondje door het café om te kijken van wie deze bestelling was. Ik voer dan wel mijn rol uit, maar ik blijf bij mezelf, ook al werd er afkeurend naar mij gekeken op dat moment.

Ik ken bijvoorbeeld een jongen die geen alcohol drinkt, zelfs nog nooit heeft geprobeerd. Je kunt je voorstellen dat geen biertjes meedrinken behoorlijk taboe is. Alcohol zit in onze gezelschapscultuur. Je hebt een behoorlijke wilskracht nodig om bij je standpunt te blijven zonder je te laten meeslepen door een sociale druk. Hij krijgt bergen kritiek over zich heen, maar hij laat zich er niet door meeslepen en zegt geen nieuwsgierigheid te voelen naar het proberen van alcohol, en voelt zich daar misschien nog wel comfortabeler mee dan zijn omgeving.

Heb jij moeite om bij jezelf te blijven of om jezelf te zijn? Coach Jessica kan je hiermee op weg helpen.


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag Mindfulness

Elianne Dudok

door Elianne Dudok

Reacties