fbpx
Haal meditatie naar je dagelijks leven

Haal meditatie naar je dagelijks leven: met deze tips is mediteren easy peasy!

Er is een quote die zegt dat je elke dag 20 minuten moet mediteren en wanneer je geen tijd hebt, dan een uur! In dit blog neem ik je graag mee waarom dit niet nodig is, ontvang je tips en mag je deze quote wat mij betreft veranderen naar: “Mediteer elke dag 20 minuten, heb je geen tijd? Dan 1 minuut”

De meest gestelde vragen die ik ik krijg over mediteren

Bij meditatie hebben we het idee dat dit alleen kan in kleermakerszit kan en dat uuuuuuren lang, want dan doe je het ‘goed’. En als je dit doet ben je daarna kalm, rustig, ontspannen en heb je geen gedachtes meer. Kortom helemaal ZEN. Was dat maar zo! Ik begeleid mensen naar een leven waarin ze minder leren doen. En Mindfulness is de basis waar meditatie een groot onderdeel van is.

Allereerst: “Ja maar hoe kan ik dit toepassen in mijn dagelijks leven”?

Want samen ermee bezig zijn gaat nog. Wanneer de groep waar je wekelijks komt, of de begeleiding weg valt, dan komt het echt op jou aan. Of je bent al jaren bezig met veel lezen over meditatie, en er mee ‘beginnen’ maar het echt doen, dat is lastig in de praktijk. Dan ga je onderhandelen met jezelf en meestal eindigt dit in een Netflix-sessie op de bank.

En ook: “Ik kan niet stilzitten”

Ook dit is wat mensen standaard tegen mij zeggen als ze nog nooit hebben gemediteerd. Nopes, ik ook niet :-). De vraag is dan ook: wat kom je tegen als je stil zit en niets doet? Wie ben je als je niets doet? Wat gebeurd er als je niet meegaat in die onrust? Wanneer je het druk hebt, dan moet je van alles van jezelf, het laatste wat je dan doet is: TIJD nemen voor JEZELF.

Daarom bij deze een aantal tips die je gaan helpen om meditatie naar je dagelijks leven te halen.

-> Een eerste opmerking die ik wil geven is dus dat je geen leeg hoofd krijgt van Mindfulness of meditatie. Tenzij je op een berg of een grot hebt gezeten voor 15 jaar  Het dagelijks leven vergt denkwerk en plannen etc. En daar heb je denken bij nodig. Het kan heel nuttig zijn, dat denken. Tenzij je merkt dat je meer in je hoofd leeft dan dat je in het hier en nu bent.

Dat je tijdens het lezen op dit moment al denkt aan de boodschappen, wat je moet eten, dat ene mailtje dat je nog moet sturen, de zorgen over je toekomst, kom je deze maand nog wel rond? Oh ik moet die nog even laten weten dat ik niet kan, want ik ben te druk etc etc…….

Neem deze tips mee. Want meditatie kun je ‘formeel’ doen, er echt even voor gaan zitten. Maar ook zeker informeel, dus tijdens activiteiten je aandacht erbij houden.

Tip 1: Mediteer regelmatig.

Doe het 20 minuten, of 5 minuten, heb je echt geen tijd? Doe het dan 1 minuut, maar doe het! Je kunt alle boeken over Mindfulness en meditatie lezen, het is toch echt een ervaringsgerichte bezigheid.

Goede Apps: Headspace is erg populair en Engels, je hebt ook de VGZ Mindfulnesscoach App en Insight Timer

Tip 2: Doe routine handelingen met aandacht.

Bijvoorbeeld tanden poetsen, je eerste hap van een maaltijd nemen, koffie pakken, thee drinken, eten koken. Breng aandacht naar al je zintuigen bij deze activiteiten.

Mediteer elke dag 20 minuten, heb je geen tijd? Dan 1 minuut

Tip 3: Check regelmatig hoe het met je gaat.

Oftewel hoe voel je je? Dit kan helpen om beter op te merken wat je nodig hebt. En neem dan een paar bewuste ademhalingen.

Tip 4: Blijf je verwonderen!

Juist over de dingen die niet altijd opvallen omdat het er altijd is. Gebruik je zintuigen en observeer, merk op. Wie weet ontdek je nog nieuwe dingen onderweg naar werk, of zomaar, in je eigen huis.

Tip 5: Realiseer je: dit is het.

Niet anders, niet beter, niet minder. Dit moment. Dit is het. Het is zoals het nu is. Echt waar. Dit is het.

Om echt regelmatig in te checken bij jezelf kun je ook een voorwerp nemen die je bij je kunt hebben als reminder, een hier & nu reminder.

Doe minder, leef meer

Speciaal voor mensen die graag  minder willen doen en meer willen leven begeleid ik in mei een gratis: Doe minder, Leef meer Intensive en dan gaan we hier mee aan de slag!


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags Meditatie en Mindfulness

door Maria ter Beek

Reacties