fbpx
ecuador

Wat ik heb gerealiseerd na 10 maanden Ecuador

De afgelopen tien maanden heb ik in Ecuador gewoond. Een cadeautje voor mezelf. Ik woonde in Cuenca tussen de bergen, en heb fulltime als cranio sacraal therapeut, yogadocent en tarot reader mogen werken. Heb ook de tijd kunnen nemen om na te denken waarom ik dit wilde en wat het me bracht.

Hoe ik in Ecuador terecht kwam

Vorig jaar besloot ik dat ik graag naar Zuid-Amerika wilde. Met een droom, maar zonder plan vertrok ik richting Colombia. Al vrij snel realiseerde ik me dat ik niet wilde rondreizen, maar juist me ergens wilde vestigen en wilde aarden. Om de tijd te hebben mezelf verder te ontdekken in een veilige omgeving.

Verbinding met de natuur

Hetgeen mij het meeste op is gevallen is dat ik daar op een hele andere manier contact heb leren maken met de natuur. Wonen temidden van de bergen, en verse kruiden te koop als medicijn op de markt. Werken met planten zoals ayahuasca, san pedro, maar ook cacao en tabak heeft me geleerd hoeveel wijsheid en schoonheid er ‘voor het oprapen ligt’ op onze planeet. Van hen heb ik misschien wel meer geleerd dan dat ik ooit uit een boekje zou kunnen halen. En gelukkig is dat hier in Nederland niet anders.

Altijd terug naar mezelf kunnen

De belangrijkste. Ik ben er zelf altijd bij, als ik er maar bij blijf. Dat klinkt zo logisch, maar het doen is een tweede. Nu heb ik het vertrouwen dat ik zelf deze keuze kan maken. Ik hoef niet bang te zijn om niet mezelf te zijn. Dat ben ik altijd.

Geen haast, maar tijd hebben

Een hele bekende uitspraak uit Suriname is: “Wij hebben de tijd, jullie hebben de klok”. En zo is het echt. Dit neem ik mee naar Nederland. Het is niet nodig en het brengt me niets om continu haast te hebben. Je kunt ook een dag later iets oppakken, wat gebeurt er dan echt?

Het vermogen om te chillen

Ik was gewend om altijd wat te ‘doen’. Nou daar ben ik van teruggekomen. Want wat vind ik het heerlijk om helemaal niets te doen en gewoon te chillen. En dan vragen mensen: ‘Wat doe je dan?’. Tja, precies. Helemaal niets. Beetje rommelen in huis, schrijven, boekjes lezen, yoga. En dan zeg je: ‘Maar dat is toch ook wat doen?’ Dat hangt er vanaf. Ik ‘doe’ het niet met een reden, of omdat ik er iets van wil of er een verwachting van heb. Maar gewoon omdat ik er ben.

ecuador

Tevreden zijn met mijn lijf en mezelf

Wat fijn. Mijn lijf is zo moedig, krachtig en er altijd. Zo dankbaar! Of ik nou een hike ging maken, een intense yoga opleiding, of wilde slapen. Mijn lijf gaf me de ruimte, maar vertelde me ook waar ik behoefte aan heb. Zo dankbaar.

Oneindig van anderen mogen houden

Vroeger al was ik verliefd op iedereen. Dat manifesteerde zich in iedere week op iemand anders verliefd zijn, eindeloos lief willen zijn voor mensen. Al snel leerde ik dat dit vaak ‘ongepast’ was. Want mensen worden er ongemakkelijk van als je heel lief voor ze bent, of denken dat als je verliefd op ze bent dat je daar dan een verwachting bij hebt en direct verkering wilt.

Niets van dit alles is waar. Ik kan echt oprecht bij de eerste ontmoeting al zo diep van iemand houden. En wat een cadeautje dat ik hier nu mijn werk van heb mogen maken. Voor mij is dat wat ik onderliggend in de cranio doe, alles van iemand echt zien, horen en ervan houden.

Over al deze dingen kan ik eindeloos schrijven. En dat ga ik de komende tijd zeker ook doen! Als je vragen hebt, of wilt weten hoe ik naar bepaalde dingen kijk, stel ze dan vooral! Dan schrijf ik het antwoord op.

Meer reisverhalen lezen?


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags Bewustwording, inzichten en Reizen

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties