fbpx
familieopstelling

Een familieopstelling: hoe gaat dat precies?

Wij zijn een klein schakeltje in het grotere geheel. Dat kleine schakeltje zijn wij als mens binnen verschillende systemen. Het familie systeem is daar een goed voorbeeld van. Het gaat er vanuit dat ons gedrag, onze patronen en uitdagingen altijd terug te voeren zijn op je systeem van herkomst, namelijk je familie. Het kan lastige vragen helder maken. Ik besloot zelf een familieopstelling te doen een poos geleden en deel met jullie mijn bijzondere ervaring. Wel belangrijk om te zeggen: ik zat toen in een lastige periode, dus dit zal mijn opstelling ook beïnvloed hebben.

 

Een onbeantwoorde vraag

Voorafgaand de familieopstelling moest ik uitleggen waar ik ‘last’ van had en waar ik graag meer helderheid in zou willen krijgen. Ook vertelde ik verschillende dingen over mijn gezin en hoe die in elkaar steekt.  Ik vertelde dat ik het lastig vind om keuzes te maken, om mijn eigen plek in te nemen en wist niet wat ik wilde op dat moment in mijn leven. Een vraag die vast voor veel mensen herkenbaar is. Uiteindelijk was de hulpvraag: hoe kan ik mijn eigen plek volledig innemen? Met het achterliggende idee dat als ik mijn plek zal innemen, het ook makkelijker is om keuzes te maken.

Hoe kan ik mijn eigen plek volledig innemen?

Precies zoals die persoon

Degene die de familie opstelling leidde, liet mij matjes in verschillende kleuren op de grond neerleggen. Elk familielid werd gerepresenteerd. Het gekke was: zodra zij op hun plek ging staan, voelde het precies zoals de energie van die persoon en de band die ik daarmee had. Ik ontdekte bijzondere dingen, kon uitzoomen op de situatie en ervaarde vooral heel veel liefde en warmte van mijn familie. Fijn om dat ook op zo’n manier te kunnen ervaren.

De juiste plek kon ik maar niet vinden, alsof ik verdwaald was.

De juiste plek

Het stukje met familie leek wel goed te zitten. Alleen die juiste plek, die kon ik maar niet vinden. Alsof ik enorm verdwaald was. Telkens verschoof ik van plek met mijn matje, maar nergens voelde het goed. Ik veranderde van kleur, er was een matje die mij op dit moment symboliseerde en mijn echte ik. Ze leken beide niet te kloppen. De echte ik voelde niet compleet, de ik op dit moment was onwijs dromerig en wilde liever niet kijken naar wat er allemaal gebeurde. Ze representeerde ook mijn gevoelens en het hier en nu. Deze waren ook niet mijn beste vrienden. Het bijzondere was dat het hier en nu hier veilig en liefdevol aanvoelde, maar echt rust vinden op die plek kon ik niet.

Een familie opstelling doen

Een familieopstelling moet je gewoon ervaren. In woorden is het best lastig uit te leggen. En natuurlijk doet elke opsteller het op zijn eigen manier. De ene techniek kan voor de een totaal niet werken, terwijl het wel voor de ander kan werken. Ook hangt het heel erg van jezelf af  of je overal voor open kan staan. Ik kon in deze opstelling niet bij mijn gevoelens, dus ook niet diep hier op in. Toch was het bijzonder om eens te doen. De effecten van zo’n opstelling kunnen nog lang doorwerken met name op onderbewust niveau.  Je kan je erna bijvoorbeeld heel euforisch en schoon voelen, of juist een beetje verdrietig en in de war. Interessant is het sowieso. Ik kan het iedereen aanraden. Ga wel bij iemand waar je een klik mee voelt. 

Meer lezen over bewustzijn?

 


Gepost onder Coaching met de tags familie en Systeem en familieopstellingen

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties