fbpx
Een ochtendritueel

Een ochtendritueel: dit is die van mij

Bijna iedere dag begin ik hetzelfde. Eigenlijk al mijn hele leven. Toch is er door de jaren heen behoorlijk wat verandert in mijn ochtendritueel. Ik neem je mee in mijn gewoontes.

Wat is een ochtendritueel

Een ochtendritueel is een opvolging van bepaalde gewoontes die je in de ochtend doet. Wij mensen zijn gewoontedieren. En hoe vrij mijn leven ook is, ik vind het heerlijk om bepaalde gewoontes te hebben. De ene is natuurlijk gezonder dan de andere, en ik heb gemerkt dat een bewust ochtendritueel mij een zoveel beter begin van mijn dag geeft!

Waarom een ochtendritueel

Nog geen twee jaar geleden was mijn ochtendritueel: de wekker uitdrukken, en direct mijn e-mail openen. Ik beantwoordde dan zelfs al de eerste e-mails en checkte tegelijkertijd ook nog even alle social media. Dan sprong ik onder de douche, liep de deur uit en at onderweg of als ik aankwam op kantoor. Meestal was ik onderweg naar werk al aan het bellen over bepaalde afspraken. Alles behalve relaxed.

In de afgelopen jaren heb ik voor mezelf een ochtendritueel gecreëerd wat wel voor mij werkt en me een bewust begin van mijn dag geeft. Doordat ik een gewoonte heb gemaakt van deze kleine bewuste dingetjes, merk ik echt verschil in mijn dagen.

Ik word rustiger wakker, begin relaxter aan mijn dag, ben helderder als ik begin met werken en daardoor een stuk efficiënter en productiever.

Dit is mijn ochtendritueel

Bijna iedere ochtend heb ik dezelfde gewoonte. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar 80% van de tijd volg ik toch onderstaande ritueel.

1. Bewust wakker worden

Mijn wekker gaat tussen 6.15 – 6.45 uur. Ik heb altijd een liedje als wekker. Nu is het Living in the moment van Jason Mraz. Dus geen irritant wekker geluid voor mij. Ik zet mijn wekker uit (voor de zekerheid op snooze) en leg mijn handen op mijn buik. Op dat moment kijk ik hoe ik me voel. Ben ik blij, energiek, moe, heb ik zin in de dag, of niet, wat komt er in me op? Vervolgens denk ik nog even terug of ik heb gedroomd. Waren er specifieke dingen die me opvielen? Voordat je denkt dat dit allemaal een half uur duurt: nee joh. Afhankelijk van mijn gevoel en droom denk ik zo’n vijf tot tien minuten. Even rustig wakker worden.

2. Drie – vijftien minuten ademhalen /mediteren

Dan sta ik op en loop ik naar de woonkamer. Daar ga ik in comfortabele houding zitten. Soms zet ik al een muziekje op, of ik trek een (tarot)kaart. Dan neem ik even de tijd om bewust naar mijn ademhaling te gaan en een intentie voor de dag te zetten. De ene keer zit ik drie minuten, in het weekend (of als ik de tijd heb) een half uur.

3. Yoga

Sommige zullen me voor gek verklaren, anderen vinden dit ook heerlijk. Ik ga zeker drie of vier keer per week ‘s ochtends vroeg naar de yoga. Het lesje van 7.00 of 7.30 uur. Mijn lichaam even wakker maken. Mijn intentie kracht bijzetten. Voor mij echt een manier om de tijd voor mezelf te nemen en voor mijn eigen lichaam te zorgen.

4. Douchen & aankleden

Niet geheel onverwacht douche ik ook in de ochtend. Misschien wel mijn lieveingsmoment van de dag! Ik vind douchen zo chill. Heerlijk. Letterlijk en figuurlijk schoonspoelen! Afdrogen, bodylotion en dan aankleden. Dat is soms wel een uitdaging hoor. Dan sta ik voor de spiegel te dralen en ben ik mezelf drie keer opnieuw aan het aankleden. Tja, some things never change!

5. Ontbijten

Tijd om mijn telefoon van vliegtuigmodus te halen. Ok, het kan nog ‘gezonder’, maar ik ben ook mens. Ik vind het heerlijk om tijdens en na het ontbijt de dag te laten beginnen met wat fijne dingen van Instagram of een artikel van De Correspondent. Heerlijke quotes, leuke foto’s of stories van wat iedereen aan het uitspoken is! En via de nieuwsbrief van De Correspondent ben ik meteen weer even op de hoogte. Voor mij ook niet geheel onhandig, aangezien ik verder geen nieuws volg en soms nog weleens wat mis daardoor ;).

Ik ruim mijn ontbijt op, kijk nog een keer in de spiegel, trek mijn jas aan en loop de deur uit! De dag is begonnen! Ready set go!

Wil jij ook je gewoontes aanpassen? Hier vind je een stappenplan om gewoontes te veranderen.


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags Mindfulness en yoga

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties