fbpx
gender

Een nieuwe oude blik op gender

Al vanaf jongs af aan wordt gender duidelijk aangeleerd. Je bent een jongetje of een meisje, en later een vrouw of man. Je loopt links bij de toiletten of rechts. Toch? Gender is compleet verworven in ons dagelijkse bestaan. Leuk om eens over  na te denken. Ben jij bewust van het gender dat je uitdraagt? Voel je je comfortabel in dat jasje? Hoeveel verschillende soorten gender denk je dat er bestaan?

Ehm, wat is gender?

Ok, first things first: wat is gender eigenlijk? Het is niet jouw lichaam, het is ook niet jouw geslachtsdeel. Deze definitie vond ik zelf toereikend: het geheel van sociale, culturele, gedrags- en identiteitsaspecten van een sekse, ter onderscheiding van lichamelijke en biologische aspecten, de (gender)identiteit.

Aangeleerd geconditioneerd gedrag

Zo, een hele mond vol woorden. Simpel voorbeeld: het is jouw gedrag (je loopt naar het vrouwentoilet) ter onderscheiding van je lichamelijke aspecten (je vrouwelijke geslachtsdeel) wat bijdraagt aan je identiteit (ik ben vrouw).

De crux hierbij voor mij zit in het stukje dat dat gedrag aangeleerd en geconditioneerd is. De koppeling tussen geslacht, gedrag en identiteit hoeft niet te matchen met elkaar. Dat gaat tegen het ‘normale’ geconditioneerde beeld in en wordt sneller raar gevonden.

Is ons aangeleerde gedrag de complete, enige waarheid?

Tijd voor een nieuwe blik

Bijvoorbeeld een man die het leuk vindt om nagellak te gedragen, wat zogenaamd ‘vrouwelijk’ gedrag is. Hij zou al snel buiten de boot vallen in onze hokjes m/v maatschappij., Maar is ons aangeleerde gedrag de complete, enige waarheid? Ik denk van niet. In een ander tijdperk zou ons iets anders worden aangeleerd. Omdat ik dol ben op nieuwe blikken, deel ik dit graag met jullie.

Er was geen normaal

We stappen even in een tijdmachine. Voordat de Europeanen Noord-Amerika koloniseerden, waren er nog geen genderrollen zoals wij die kennen. Er was geen normaal in de inheemse stammen. Integendeel, vrouwen die zich identificeerde als mannen of andersom, werden niet gezien als abnormaal. Nogal anders dan vandaag de dag, waarbij 1 op de 5 transgenders mishandeld wordt volgens MIND.

Vrouwelijke én mannelijke eigenschappen hebben werd gezien als cadeau van de natuur.

Een cadeau van de natuur

Bij mensen in Native American stammen met  zowel vrouwelijke als mannelijke eigenschappen, werd dat gezien als cadeau van de natuur. Zij konden namelijk beide kanten zien van alles. En hadden dus eigenlijk een breder bewustzijn. Volgens de Daily Plug hadden native communities de volgende gender rollen: vrouw, man, Two Spirit vrouw, Two Spirit man en transgender. Veel uitgebreider dan de m/v die vaak gehanteerd wordt in Nederland.

De waarde die jij hebt

In Native Amerikaanse culturen werden mensen gewaardeerd voor hun bijdrage aan hun tribe, in plaats van mannelijkheid of vrouwelijkheid. Ouders drongen geen genderrol op aan hun kinderen. Kinderkleding was genderneutraal. Hoe anderen zou moeten leven of liefhebben, daar was geen vastomlijnd idee voor. Het was puur gedrag dat werd vertoond zonder enig oordeel of twijfel.

Welke waarde voeg jij toe?

Wat een totaal andere wereld dan hier, waar je in de speelgoedgids vroeger twee delen had, met voor jongens stoere bouwpakketten en voor meisjes roze Barbie’s.

Ga eens nadenken hierover. Hoe draag jij bij aan jouw “tribe”? Welke bijdrage heb je nog aan de wereld om je heen als je (gender)identiteit wegvalt? Hoe kijk jij tegen mensen aan die niet in de traditionele gender rollen passen?

Vind je dit onderwerp ook zo interessant? Deel vooral je inzichten met ons, dat vinden we altijd interessant om te lezen.

Wil je meer rust, kracht en balans? Meld je nu hier aan voor de gratis cursus Bewustzijn: de Basis.  

Meer lezen over bewustzijn?


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags Bewustwording, bewustzijn en gender

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties