fbpx
vakantie flow werk mindset

De vakantie flow als je nieuwe werk mindset

De zomervakantie lijkt al weer ver weg, nu de regenachtige dagen zijn intreden doen. Ik denk hardop waarom het contrast tussen vakanties en ons werkende leven eigenlijk zo groot is. Tuurlijk, de omstandigheden zijn anders maar dat verklaart niet dat we onze houding niet kunnen doorzetten in het normale leven. Zouden we ons werk niet meer spelenderwijs kunnen doen, hebben we nou echt geen tijd om even wat langer met een collega te kletsen en is controle zo nodig om een effectieve dag te draaien? Ik vraag het mij oprecht af.

Kan je werken vanuit ontspanning en spontaniteit?

Voor mij is het verschil dat ik op vakantie van mezelf echt niks hoef. Behalve misschien beetje wandelen, zwemmen of met vrienden dollen. Op werk kan ik in patronen vallen en als ik niet oppas werk ik vanuit een soort dwangmatigheid of automatische piloot mijn to/do lijstjes af.  Maar als ik erbij stilsta is het alles behalve fijn. Je lijf verkrampt, schouder en nek gaan vastzitten, lichte hoofdpijn maar ook mentaal heb je nou niet echt plezier beleefd. Gelukkig gaat het soms anders en weet je weer hoe fijn het is om met meer ontspanning en relaxtheid te werken. En te merken dat je dan net zo goed hele effectieve dagen draait. Uit die ontspanning, spontaniteit en eerlijkheid komen mijn beste sessies voort.

Een effectieve werk mindset vanuit de vakantie flow

Veel kwaliteiten die we in vakanties toepassen brengen ons naar de felbegeerde ‘flow’. Immers, op vakantie ben je veelal meer in het moment, veel spontaner, minder geremt en aanwezig bij jezelf en anderen. Dat komt echt niet alleen door de spaanse zon of de Italiaanse wijn. Maar door onze mindset. Probeer het maar eens. De invulling hiervan is voor iedereen anders maar stress komt voort uit onze verkramping, angst, gebrek aan spelen en ontspanning. Verruim je mindset door bijvoorbeeld vaker echt geïnteresseerd te zijn naar een collega, bewuster te zijn van je eigen handelen en jezelf toe te staan even te relaxen en verwachtingen van anderen los te laten en wat gekker te zijn dan normaal.

werk mindset

Meer zelfvertrouwen vanuit creativiteit en werkplezier

Werktechnisch denk je misschien, daar gaat mijn effectiviteit en kwaliteit. Maar uit vele onderzoeken blijkt dat zelfvertrouwen key is in presteren en als iets het zelfvertrouwen onderuit haalt is angst en zelfkritiek. Creativiteit en werkplezier komen niet voort uit controle. Bedenk zelf maar eens, hoe zou jij een vriend of collega adviseren te gaan werken of motiveren? “Volg altijd je angst en als het niet lukt dan goed jezelf op je donder geven”. Nee toch!? Uit onderzoek blijkt niet alleen dat zelfvertrouwen wordt ondermijnt maar dat zo’n aanpak faalangst, perfectionisme (wat een reactie is op faalangst – om te voorkomen dat je zou falen – wat overigens nooit lukt) en uitstelgedrag voedt. Zelfs ‘self handicaping’ komt vaker voor dan je denkt: van te voren al niet je best doen zodat je jezelf nooit de schuld kan geven als het niet gelukt is. Dit werkt natuurlijk averechts en kan je zelf in een sterke negatieve spiraal brengen.

Met meer zelfcompassie te werk gaan

Kortom, ga meer spelen op je werk, neem even een relax momentje, doe eens iets waar je op dit moment gewoon zin in hebt of als je er geen plezier meer in hebt zoek iets anders. Als jij je trouwens herkent in het zelfkritische, perfectionistische en/of angstige stuk dan is zelfcompassie, voor jezelf zorgen zoals je voor een beste vriend zou doen, daar een prachtige tegenhanger voor. Vanaf begin 2018 geef ik een mooie 8-weekse mindfulness & zelfcompassie training en daar komt dit thema zeker terug. Met mezelf eindigen vind ik niet zo mooi haha. Dus  laten we afsluiten met een mooi Tedx video ‘the importance of play’ by John Cohn.

Enjoy!

Marc Keller – Founder & Coach / Trainer bij Beyond Mindfulness


Gepost onder Everyday mindfulness

Marc Keller

door Marc Keller

Reacties