fbpx
bij jezelf blijven

De uitdaging om als hoogsensitief persoon lekker bij jezelf te blijven

Dit hoor ik de laatste tijd van meerdere vriendinnen en mensen die ik coach: ‘Ik vind het echt moeilijk om bij mezelf te blijven.’ En dat SNAP ik als geen ander. Voor mij is dat ook altijd een ding geweest. Hier wat oefeningen die helpen om bij jezelf te blijven.

Wanneer is bij jezelf blijven dan handig?

Wij hooggevoelige mensen (ja als je dit leest, ben je het waarschijnlijk ook anders had je dit artikel niet geopend;), nemen meer waar dan we zelf soms door hebben. Ok. Even wat duidelijker uitleggen. Herken je dat je heel snel bij mensen ziet hoe het met ze gaat, hoe de relatie is tussen bepaalde mensen in een groep, en soms kun je zelfs fysiek voelen hoe het met een ander is?

Dat kan heel veel voordelen hebben. Maar het kan ook zijn dat je zoveel van anderen voelt dat het minder prettig is. Bijvoorbeeld als de fysieke pijn blijft hangen, als mensen een oordeel over jou uiten (je voelt het dubbel) of mensen iets anders zeggen dan jij voelt (verwarrend!). In dit soort situaties is het handig om bij jezelf te kunnen blijven.

Wat is bij jezelf blijven dan eigenlijk?

Bij jezelf blijven is voor mij dat je in je eigen ‘midden’ kunt blijven, ook als hoogsensitief persoon, en contact kunt blijven houden met de (hemel en) aarde en je eigen intuïtie feilloos kunt vertrouwen. Dit klinkt volgens mij ingewikkelder dan dat het is ;). Je kunt hiermee altijd terug in je eigen energie komen als je het gevoel hebt dat je leegloopt om wat voor reden dan ook.

Het begin: Gronden/aarden

Het begint bij stevig met twee voeten op de grond staan. Als jij jouw plek hier op aarde hebt, dan kun je vanuit daar omhoog, maar ook juist er beter voor een ander zijn (want dat willen we zo graag!).

Er zijn verschillende oefeningen. Denk aan:

  • Als je loopt, bewust lopen en je voeten voelen, contact maken met de grond als je loopt. Je voelt hoe je je hiel neerzet en je voet afwikkelt tot aan je tenen. Hier is deze oefeningen nog wat verder toegelicht.
  • Mijn favo: Rustig zitten, aandacht naar mijn stuitje brengen en dan een lijntje/ketting/kleur naar het midden van de aarde en daar vastzetten.
 • Op je handen gaan zitten, stuitje voelen. Aandacht daar naartoe brengen en dan langzaam je handen onder je billen vandaan halen (ook wel echt fijn trouwens).

In dit blog schreef ik al eerder over gronden. Echt de moeite waard om dat veel te oefenen. Ik doe het eigenlijk de hele dag door. Kijk even welke oefening voor jou werkt en bij jou past.

En dan: In je eigen energie komen en blijven

Als je contact hebt met het hier en nu, even helemaal terugkomen in jouw eigen energie. Als je nu twijfelt: ‘Bedoelt ze…’ dan is de kans heel groot dat ik dat bedoel. Iedereen ervaart dit op zijn eigen manier, vertrouw er maar op dat wat je hierbij ‘denkt’ goed is.

Wat mij vaak helpt is:

  • Gronden. Als je gegrond bent dan kun je alles wat niet van jou is, zo de aarde in laten gaan (en ja ik weet dat het hierboven ook staat, maar het is de eerste stap dus dat wilde ik nog even benadrukken)
  • Opvullen met eigen kleur. Ik kies een kleur die ik mooi vind (roze, goud, wit, blauw, rood, groen, geel, paars, oranje etc.) en dan vul ik mezelf letterlijk helemaal met die kleur.
  • Alle energie die overal is even terughalen. Soms heb ik het gevoel dat sommige mensen nog op mijn energie teren, dus ik vraag dan letterlijk of alles wat van mij is even terug wilt komen en de rest mag de aarde in ;).
 • Soms visualiseer ik ook een regenboog, spiegel, bloemen om mij heen. Alsof ik een beetje mijn eigen terreintje heb waar dan even niemand op kan komen (zien ze toch niet als ik dit doe, doe ik vaak in de tram enzo).

Heel veel succes, en let me know als je vragen hebt!

Liefs, Wil

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties