fbpx
Kung Fu avontuur

Mijn Kung-Fu lessen: cultuur kan je verrijken

Ik vertrok voor vier weken naar China om daar Kung Fu-trainingen te volgen. Om af te zien en te lijden met een doel. Om grenzen op te zoeken. Om te groeien. Ik ben nu een paar weken terug en ben nog aan het verwerken wat ik allemaal heb meegemaakt. Overall kun je zeggen dat het een zware maand was, niet leuk en met weinig ‘geniet’ momenten, maar daarentegen vol van leermomenten.

 

Aankomende weken wil ik mijn lessen die ik heb geleerd met jullie delen. Hoop dat je er iets aan hebt. Vind er iets van en geef gerust commentaar, want het is slechts mijn (beperkte) werkelijkheid. Ik vond wat quotes van de Kung Fu held Bruce Lee die toepasselijk waren en heb deze ook toegevoegd. Hij heeft deze lessen blijkbaar ook al geleerd 😉

Adapt what is usefull, reject what is useless, and add what is specifically your own – Bruce Lee

Een ver-van-ons-bed-show

China is een interessant land. Mooi omschreven op de site van het documentairefestival IDFA: “De grootste natie ter wereld werkt door op zoveel plekken in ons dagelijks leven, maar tegelijkertijd is het ook een ver-van-ons-bed-show. We weten eigenlijk heel weinig over de realiteit van de Chinese bevolking. Sommigen noemen het een grote cultuur, anderen zeggen mooie tradities. Weer anderen spreken van een wrede dictatuur, terwijl veel mensen deze bewering proberen te negeren.”

Ongevraagde foto’s

Mijn ervaring met dit bijzondere land was op verschillende gebieden even wennen. We zaten met de Kung Fu school in de Chinese provincie Henan waar bijna niemand Engels sprak, mensen je aanstaarden en ongevraagd foto’s en video’s van je maakte. De omgangsvormen waren anders dan hier. Het was zacht uitgedrukt niet schoon, volgens onze Westerse standaarden dan.

Rochelen en spugen

Een opvallend iets vond ik bijvoorbeeld dat een ouder z’n kind gewoon op het trottoir liet poepen. Of de gewoonte van het rochelen en spugen van jong tot oud. Het eten was eenzijdig en minder gezond (hier kun je over discussiëren). Of de houding van mensen die je niet willen helpen omdat je geen Chinees spreekt. Of de inefficiëntie die je overal tegenkomt, waardoor je veel moet wachten.

Nu is het niet mijn bedoeling om een negatief beeld neer te zetten. Het is in China in ieder geval anders dan in Nederland. En dat is prima. Bijna 1,4 miljard mensen leven zo. Omdat dit voor hen normaal is.

Wat zou jij hiermee kunnen?

Naast het gegeven dat je meer kan waarderen wat je hier hebt, kun je (bijna) ook altijd iets bedenken wat wel goed aan een andere cultuur is. In plaats van wat je raar, anders of stom vindt. Oftewel het helpt je om je eigen ideeën over wat ‘normaal’ is te toetsen en te heroverwegen. Waardoor je minder vast in je eigen overtuigingen gaat zitten en een flexibele mindset kan behouden. Erg handig in veel situaties. 

Benieuwd naar meer lessen?

Ik deel ze graag met je! In deze blog kon ik één les delen met jou, maar ik heb er nog meer. Mocht je het interessant vinden mijn zes andere Kung-Fu inzichten te lezen, plus wat updates over dingen waar ik mee bezig ben, voel je dan vrij om hier je e-mail achter te laten.


Gepost onder Everyday mindfulness

jethro artikel

door Jethro Wallenburg

Reacties