fbpx
panchakarma

Ayurveda: Detoxen met Panchakarma

Tegenwoordig zijn er veel soorten detox om jouw lichaam te reinigen en te ontdoen van alle gifstoffen. Tijdens mijn reis in India kwam ik Panchakarma tegen, een Ayurvedische variant van detoxen. Het gaat om het reinigen van jouw lichaam, waarmee eventuele ziektes dus ook kunnen verdwijnen. Ik vertel jullie er graag meer over en deel mijn ervaring!

Ayurvedische Consultatie

Het begint met een startgesprek met een Ayurvedische arts. In dat gesprek wordt er vastgesteld wat jouw Dosha constitutie is. Dit met behulp van jouw hartslag, kijken naar jouw tong, fysieke kenmerken en een gesprek over jouw leven tot nu toe. Wat zijn jouw gewoontes en rituelen, qua voeding en werk? Hoe is de relatie met familie en vrienden, wat zijn jouw hobby’s? Maar ook diepere vragen over hoe je jeugd was, zijn er trauma’s voorgevallen, hoe waren relaties met partners? Zo kunnen ze ook zien wat eventuele ‘verstoringen’ zijn in jouw constitutie.

Mijn constitutie is Kapha – Pitta en het was voor mij belangrijk om mijn Vata in balans te brengen en mijn Kapha iets mocht afnemen. Bij mij uit de Vata zich in slecht slapen en een drukke mind. Mijn Kapha kan me zwaar en moe laten voelen.

Voeding tijdens Panchakarma

Tijdens de Panchakarma kreeg ik ook voedingsadviezen. Deze zijn ook gebaseerd op mijn Dosha en dus voor iedereen verschillend. Warme en lichte voeding, zuivel vermijden, veel peper, ’s middags grootste maaltijd en ’s avonds een soep zou voor mij het beste werken.

Behandelingen tijdens Panchakarma

Ik kreeg elke dag twee behandelingen. ’s Ochtends kreeg ik een kommetje van deeg op mijn onderrug en daar kwam telkens hete olie in. Dit verlichtte mijn onderrug. Daarna kreeg ik een massage, gedaan met kruidenzakjes ondergedompeld in hete olie. Als laatste Shirodhana, hierbij wordt er warme olie gedruppeld op mijn voorhoofd, dit relaxt mijn mind.

Ik merkte de eerste paar dagen dat ik het lastig vond om open te zijn om alles te ontvangen.

’s Middags kreeg ik neusdruppels om mijn holtes te reinigen en kreeg ik voedende olie binnengebracht als een soort enema. Deze behandelingen zijn ook bedoeld om mijn lichaam te verzachten, kalmeren en te verwarmen. Ik merkte de eerste paar dagen dat ik het lastig vond om open te zijn om alles te ontvangen. Ik kreeg zoveel zachtheid en ik kan best wel hard voor mezelf zijn. Ik merkte in het begin dat ik ook erg moe was, alsof er veel verstopte moeheid naar buiten kwam. Ik kon het steeds beter ontvangen en met aandacht en liefde bij mijn lijf zijn. Ik werd me zo bewust van mijn lichaam en elke plek wordt aangeraakt en brengt mij daar naar toe met aandacht.

Het maakte me ook erg bewust hoe makkelijk ik kan overeten en niet luister naar wat mijn lichaam echt nodig heeft.

In de tweede week kreeg ik Virechena. Dit is een laxerend drankje, zodat alle gifstoffen opgestapeld in mijn darmen mijn lichaam verlaten. Voordat dit kon moest ik drie dagen vasten, ik kreeg alleen maar soep en warm water. Ik had niet echt honger, maar het kauwen miste ik wel. Het maakte me ook erg bewust hoe makkelijk ik kan overeten en niet luister naar wat mijn lichaam echt nodig heeft. Doordat ik kleinere maaltijden had, at ik veel langzamer en met meer aandacht.

Ik voelde me gebalanceerd en ik zat vol met nieuwe inspiratie

Lichter en helderder na Panchakarma

Aan het einde voelde ik me licht, helder, opgeruimd, schoon, fris. Mijn zintuigen voelden heel helder en het leek alsof alle indrukken sterker binnen kwamen. Er was een rust in mijn lichaam gekomen die ook kalmerend op mijn mind werkte. Ik voelde me gebalanceerd en ik zat vol met nieuwe inspiratie!

Ik ben erg blij met de ervaring, het heeft mij veel inzicht gegeven in welke voeding voor mij specifiek goed is. Ik ben soms zo zoekende in welke voeding voor mij werkt en heb veel stijlen geprobeerd. Daarnaast heb ik ook veel stilte kunnen ervaren.

Inzichten tijdens Panchakarma

Tussen de behandelingen door had ik veel tijd om te schrijven, lezen en denken. Patronen die me duidelijk werden, of inzichten die ik kreeg. Het mooie aan mijn Panchakarma was de balans. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ik had tijd om dingen op een rijtje te zitten en er met een ander perspectief naar te kijken. Ik stroomde over van inspiratie en heb van alles op papier kunnen zetten om mee aan de slag te gaan!

Samen met een coach Anouk kun je inzicht verkrijgen in hoe jouw voedingspatroon momenteel is en hoe je deze kunt optimaliseren.

 Meer lezen over detoxen? Eerder schreven we over een 9-daagse detox en een digitale detox.

Meer lezen wat Ayurveda nou precies is? Dat legt Bianca hier uit.


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag Ayurveda

Bianca Hoogland

door Bianca Hoogland

Reacties