fbpx
Als hooggevoelig persoon zeggen wat je ervaart. Waarom doen we dat niet altijd?

Als hoogsensitief persoon zeggen wat je ervaart. Waarom doen we dat niet altijd?

Als hoogsensitief persoon zeggen wat je ervaart, als je maar eerlijk bent, met de juiste intentie. Dat is wat kinderen doen. En dat vind ik zo heerlijk. Toch merk ik dat ik mezelf af en toe ‘inhou’. Ik vraag me af waarom. Want ik vind niets zo fijn als 100% jezelf zijn, en daarmee zeggen wat ik ervaar. Waarom doen we dat niet meer?

Een kleine nuance over alles maar zeggen als hoogsensitief persoon

Even een nuance over zeggen wat je ervaart. Je kunt natuurlijk zeggen wat je denkt, ziet, voelt, proeft, ruikt, weet, en dus eigenlijk waarneemt. Kinderen spreken (vaak) recht vanuit hun hart. Ze delen wat ze ervaren, zonder laag of filter. Omdat dat is wat er is voor hen. Dat is voor mij radical honesty. Puur en eerlijk. Leuk? Ja dat kan!! Een kind kan ineens zeggen: “Ik vind jou heeel erg lief.” Maar ook: “Ik vind het niet leuk wat jij nu doet.” Tja, dat hoort erbij natuurlijk. 

Overigens wel goed om te benoemen, is dat ik niet bedoel dat je alles hoeft te delen wat je bij een ander ziet gebeuren. Het gaat er mij om dat je deelt wat jij voor jezelf ervaart, dus niet wat je voelt dat een ander ervaart. Uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen ervaring.

En ik vind het heerlijk als mensen naar mij eerlijk delen wat ze ervaren. Je weet direct waar je aan toe bent. Geen spelletjes, geen omwegen, eerlijkheid. Alles mag er zijn. Of het nou leuk is of niet, heerlijk. Maar waarom doen we het dan niet?

Reden 1: We zijn het verleerd

Je kunt erop vertrouwen dat je ziet wat je ziet. Klinkt zo logisch, maar door de jaren heen hebben we ons zo leren aanpassen, en gedragen naar wat er verwacht wordt dat we niet eens meer goed weten wat ons hart ons verteld. We zitten vaak al zo in ons hoofd, dat we niet meer weten hoe we vanuit ons hart kunnen praten.

Reden 2: Bang voor afwijzing.

Niet iedereen kan altijd bij zijn of haar gevoel, inclusief ikzelf. Als jij je kwetsbaar opstelt en eerlijk deelt wat je ervaart bij jezelf, kan het best wel zijn dat mensen daarvan schrikken en het misschien zelfs wel afwijzen. Je moet stevig met beide voeten op de grond staan, wil je dan kunnen voelen dat jij niet wordt afgewezen, maar dat iemand anders zichzelf afwijst! Het helpt om dan goed bij jezelf te blijven. Hier schreef ik daar al over.

Reden 3: Er is niet altijd ruimte voor de waarheid

Ik hoor je denken: “Ja, maar als ik zou zeggen wat ik echt ervaar of voel op mijn werk dan zou ik ook mijn eigen grenzen aangeven. En dat wordt niet altijd gewaardeerd” En dat begrijp ik ook. We zijn zo gewend om te communiceren wat er van ons verwacht wordt, dat het bizar zou zijn als iedereen ineens de waarheid zegt. Niet iedereen zit daarop te wachten, want dat brengt de nodige interne veranderingen mee waarschijnlijk. In dit blog vind je tips hoe je je grenzen aan kunt geven als hooggevoelig persoon.

Hoe kun je vanuit je hart zeggen wat je ervaart?

Mooi is wel om jezelf af te vragen of je waarnemingen deelt vanuit je hart, of dat het oordelen of overtuigingen van je mind zijn. Dat kun je jezelf vragen, hier leg ik uit hoe je naar jezelf kunt luisteren. Als het uit je hart komt, vertrouw er dan maar op. En uiteindelijk ben je in contact met een ander altijd samen verantwoordelijk, dus ook de ontvanger voor het echt kunnen ontvangen van de waarheid.

En ja, bij HoA proberen we zelf ook heel eerlijk tegen elkaar te zijn. En dat heeft ons in de afgelopen 2,5 jaar heel veel gebracht. Af en toe was het confronterend en oh zo lastig, maar altijd kwamen we er sterker uit. Waarom? Omdat onze relatie gebaseerd is op echtheid, met alles wat daarbij komt kijken. En daar ben ik supertrots op.

Liefs,

Willemijn

p.s. Hier schreef ik eerder hoe je bij jezelf kunt blijven, hier hoe je naar jezelf kunt luisteren, en hier hoe je je eigen grenzen kunt aangeven als hoogsensitief persoon.


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags Hoogsensitiviteit (HSP) en HSP

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties