fbpx
aanwezig zijn

Hoe kan je bewust aanwezig zijn in het nu?

Ons thema deze maand is Visie & De Toekomst. Dat laatste onderwerp gaat hand in hand samen met aanwezig zijn. Want hoe kan je de toekomst gaan creëren als je niet leeft in het huidige moment? Reden genoeg, om de focus terug te leggen bij het nu.

Het nu, in het moment leven of het huidige moment. We worden er mee doodgegooid. We zeggen gekscherend tegen elkaar: leef gewoon in het moment. Maar jemig, hoe doe je dat dan. Makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig kan je het gewoon trainen.

Er is niks anders

Het begint allemaal bij de realisatie dat er niks anders is dan ‘het nu’. Immers, je kan niet fysiek terug naar een moment in het verleden of in de toekomst. De enige plek waar dat kan is in je hoofd. Oftewel: je bent fysiek gezien altijd in het nu. De uitdaging ligt dan in je hoofd ook terugbrengen naar die plek.

In het nu zijn is een staat van zijn. Ik vind het dan ook best ingewikkeld om dat in woorden goed uit te leggen. Het draait denk ik om een bepaalde mate van aanwezigheid. Je kan jezelf vragen: ben ik op dit moment aanwezig?

Als je merkt dat je terugkomt in het moment, was je waarschijnlijk niet aanwezig. Helemaal niet erg natuurlijk. Hier kan je mee oefenen.

Oefening: in het nu

Eigenlijk is er een hele simpele oefening om in het nu terug te komen. De vraag die kan helpen hierbij is: wat mist er op dit moment in mij en buiten mij? Deze heb ik uit het bekende boek ‘De Kracht van het Nu’ van Eckhart Tolle. Door te focussen wat er mist, focus je je automatisch op wat er wél is.

En ta-da, je bent in het nu. Sowieso kan ik dit boek enorm aanraden als je meer aanwezig wil zijn in het nu. Stiekem noem ik het mijn bijbel. Hoe vaker ik erin lees, hoe aanweziger ik word.

Wil je stress, twijfels en onzekerheid inruilen voor rust, kracht en balans?

Meld je hier nu aan voor onze online gratis cursus Bewustzijn: de Basis. 

Waarom aanwezig zijn?

Waarom zou je bewust aanwezig willen zijn? Dat is een interessante vraag. Voor iedereen kan dat anders zijn. Ikzelf vind het heel prettig als je in gesprek met een ander compleet aanwezig kan zijn. Je kan op elk vlak, zowel zakelijk als in vriendschappen, geen waardevol moment creëren als je er helemaal niet bent.

Het is net alsof je tijdens een vergadering zomaar wegloopt. Dat doe je toch ook niet? Dus waarom doen we het wel constant met ons hoofd. Tegen de toekomst kan je nooit op. Tegen het verleden ook niet. Dan blijft er maar een ding over… Jup, het nu!

Meer lezen over bewustzijn?


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags aanwezig zijn, focus en het nu

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties