fbpx
5 lessen die ik heb geleerd over vrijheid op mijn reis

5 lessen die ik heb geleerd over vrijheid op mijn reis

Vrijheid zit in je hoofd, je bent altijd vrij. Waarom voelen we dat dan niet zo? In dit blog deel ik wat ik heb geleerd. Dit geldt trouwens niet alleen op reis, maar ook gewoon thuis in Amsterdam!

Wat een reisje naar Peru je allemaal niet kan brengen

Ik ging in 2016 op reis. Zeven weken naar Peru, dat klonk als een cadeautje. En toen ik meer dan twee weken verder was, kon ik ook zeggen dat het dat ook echt is. Nee het is niet altijd makkelijk, ja je hebt soms heimwee, je mist je vrienden & familie. Maar je realiseert je ook wat je hebt, en dat je nooit alleen bent. Ik ben echt ongelofelijk dankbaar. Ik wil graag delen wat ik hier heb geleerd. Niet alleen voor op reis, ook als reminder als ik terug ben in Amsterdam.

Les 1: Vrijheid kan je creëren.

Je bent nooit afhankelijk van een ander en je hebt altijd een keuze. Ik weet dat dit soms onbekend klinkt. We zijn immers gewend dat externe factoren ineens ‘roet’ in het eten kunnen gooien waar jij ‘niets aan kan doen’. Toch geloof ik dat je alles zelf creëert, ook de mindere omstandigheden en kennelijk is dat iets wat je op dat moment moet leren. Je omgeving heeft een enorme invloed op je, en daarbinnen kan je veel zelf kiezen. Je kiest zelf voor je werkplek, je kiest zelf voor je huis, je kiest zelf voor je vrienden. Dat is pas vrijheid, laat je niet afleiden door anderen.

Les 2: Vrijheid is alleen durven zijn

Je denkt dat je continu vrienden moet maken en als de kans zich voordoet om met leuke mensen op stap te gaan dat je dat dan ‘moet’ doen. Want je weet nooit of de kans zich nog een keer voordoet en of je niet de rest van de week alleen eet. Onzin. Iedereen is aan het reizen, lekker voelen of je zin hebt om met een grote groep op stap te gaan of dat je lekker even in je eentje gaat eten. Ik heb de afgelopen twee weken in Cusco echt mijn ‘best’ moeten doen om af en toe juist even mijn eigen momentjes te pakken. Iedereen is zo fijn en lief, het is bijna net als thuis, zoveel dingen zijn er te doen.

Les 3: Wees dankbaar voor je vrijheid

Natuurlijk heb je soms heimwee, natuurlijk zijn er mindere dagen. Probeer juist dan te bedenken waar je dankbaar voor bent. Schrijf dagelijks in een dagboek of een journal op waar je dankbaar voor bent. Ik gebruik de app Day One hiervoor.

Les 4: Vrijheid kan ook verlammen.

Je kan alles creëren in het leven. Er is maar een iemand die jouw leven inricht en dat ben je zelf. Dit is zoiets moois, maar het kan je ook verlammen. Toen ik me realiseerde dat ikzelf echt de enige ben die invloed heeft op mijn leven, verlamde me dat juist. Het externe wat er gebeurt overkomt mij niet, maar helpt mij om te groeien of iets te leren. Ik was ineens heel bewust van het feit dat als ik iets (niet) deed dat er (n)iets zou gebeuren en dat maakte me bang. Zoveel verantwoordelijkheid over mijn eigen leven, je kan niemand anders meer de schuld geven. Het enige wat je kan doen is jezelf vertrouwen. En dat is best een uitdaging :).

Les 5: Vertrouw op de flow en laat los

De eerste twee weken probeerde ik continu mijn dagen in te richten en nog (vooruit) te plannen. Werken op Nederlandse tijden, yoga hier, eten met mensen hier, contact onderhouden met Nederland, bedenken wat ik de volgende dag ga doen etcetera.

Plannen op reis is voor mij geen goed idee, het leven heeft zoveel meer te bieden als je vertrouwt op de flow waarin je leeft.

Ik laat het los en kijk eens niet vooruit, maar kijk op het moment om me heen. Je gaat dingen zien die je niet ziet als je bezig bent met plannen. Zo ben ik hier op een ochtend alleen een boekje op een rots gaan lezen. Er kwamen twee kids op me af en we hebben vier uur gespeeld. Iets wat ik had gemist als in mijn boek had willen blijven lezen. Vertrouw de flow.

Volg je hart en enjoy the ride

Makkelijker gezegd dan gedaan. Zoveel prikkels, mogelijkheden, mensen en dingen om te doen. Soms heb je zoveel stemmen (in je hoofd) die tegen je praten, dat je letterlijk even niet meer weet welke kant je op moet. Voor mij helpt het dan om een ademhalingsoefening te doen die me in contact brengt met mijn hart. Ik sluit mijn ogen concentreer me op mijn ademhaling en breng mijn focus naar mijn hart. Het helpt me bij mezelf te blijven.
Het allerbelangrijkste is dat je ervan geniet. Als je van alles het positieve gaat zien, hoe hard de les ook is, dan ga je dit vanzelf aantrekken. En nu lekker op reis!

In dit blog van Fleur lees je zeven tips om jouw vakantie mindful te beginnen. 

Enjoy & Liefs,

Wil

p.s. Heb je onze #Unleashyourself campagne al gezien? Upload jij ook een filmpje op Instagram?


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag Unleash Yourself

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties