fbpx
uitstelgedrag

Uitstelgedrag: zo verander je het

Uitstellen doen we allemaal. Jup, ik ook. Terwijl ik dat dan helemaal niet wil. Eigenlijk heel gek, hè? Uitstelgedrag lijkt een soort zwart gat te zijn waar je in kan vallen, zonder te weten hoe je daar uitkomt. Ook ik heb van die buien dat ik echt, maar dan ook écht geen zin heb om ergens aan te beginnen. De juiste vragen kunnen je dan helpen.

Oeps, in welk patroon zit ik nu weer?

Zoals vaak gebeurd, is uitstelgedrag een bepaald patroon. Je bent gewend om alles op het laatste moment te doen of doet het uiteindelijk helemaal niet meer. Waarschijnlijk zit daar een reden achter.

Wanneer je de reden achter jouw uitstelgedrag vindt, kan je weer verder gaan. Tuurlijk kan je makkelijk zeggen dat je jezelf een schop onder de kont moet geven, maar zo makkelijk is het vaak niet gedaan. Door de juiste vragen te stellen kom je achter de reden van jouw uitstelgedrag,

Stress, twijfels en onzekerheid inruilen voor kracht, rust en balans?

Meld je nu hier  gratis aan voor onze 3-weekse online cursus Bewustzijn: de Basis. 

Je kan het toch niet, dus waarom probeer je het?

Faalangst kan een reden zijn om maar helemaal niet aan een opdracht te beginnen. Je kan het toch niet, dus waarom zou je het proberen? Dit stemmetje in je hoofd is zeker niet de waarheid. Hoe hardnekkig die ook mag zijn.

Begin je aan een taak met de gedachte dat je het fout gaat doen? Vind je het extreem belangrijk hoe mensen reageren op jouw behaalde resultaten? Geloof je dat je iets beter niet kan doen dan wel proberen? Beantwoord je al deze vragen met een ja, dan is er een kans dat een lichte vorm van faalangst de oorzaak is van jouw uitstelgedrag.

Je kan het toch niet, dus waarom zou je het proberen?

Angst voor succes

Voel je je snel overwhelmed door de mogelijkheden die kunnen ontstaan door jouw succes? Ben je bang dat anderen de lat hoger gaan leggen als je iets goed doet? Denk je dat mensen achter de echte jij komen als je slaagt?

Herken je je in deze vragen, dan heb je misschien wel een angst voor succes. Dat klinkt nogal gek, maar dat is het helemaal niet. Zo kan je bijvoorbeeld bang zijn dat je vrije tijd moet gaan inleveren als je een nieuwe baan aangeboden krijgt.

Perfectionisme

Als jij iets doet, moet het meteen perfect zijn. In een keer goed. Je vindt het lastig om door te zetten als dingen moeilijk gaan. En je stapt liever om iets heen dan dat je het niet perfect kan doen. Lieve perfectionist, jij hebt een angst om niet perfect te zijn. Perfectionisme kan heel lastig zijn, veel mensen hebben er ook last van.

Werken aan uitstelgedrag

Nu je de echte reden van jouw uitstelgedrag hebt gevonden, of misschien nog niet, kun je er meteen aan werken. Perfectionisme, faalangst of de angst voor succes zijn allemaal dingen waar een coach jou bij kan helpen. Een (business) coach bijvoorbeeld. Zo kan je op zoek gaan naar de acties die nodig zijn om niet meer uit te stellen.

Benieuwd naar bewustzijn?

 


Gepost onder Coaching met de tags Bewustwording, Coaching en uitstelgedrag

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties