fbpx
waarom focus zo lastig is

Roanne vertelt waarom focus zo lastig is

Roanne van Voorst werkt als schrijver en sociaal wetenschapper. In 2014 promoveerde ze cum laude, een paar jaar geleden begon ze deze kennis op een toegankelijke manier te delen. Roanne houdt zich onder andere bezig met focus, angst en presteren onder druk. Vandaag beantwoordt ze onze vragen over focus.

Wie ben je en kan je meer vertellen over The Focus Collective en One Year of Focus?

Ik ben Roanne van Voorst, schrijver en sociaal wetenschapper. Al meer dan tien jaar al doe ik onderzoek naar presteren onder druk. Hoe kun je geconcentreerd blijven, als je eigenlijk stress voelt? Hoe behaal je je doelen, als je onzeker bent? Hoe voorkom je overwerk, en burn-out, in een samenleving die tachtigurige werkweken lijkt aan te moedigen? Hoe kun je meer doen, in minder tijd en zonder stress? Om die vragen te beantwoorden reisde ik de hele wereld af om experts te interviewen, trainingen te volgen en zelf de beste methodes uit te proberen. In 2014 promoveerde ik cum laude , en een paar jaar geleden ben ik begonnen met het omzetten van al wetenschappelijke informatie naar publiek-toegankelijke, online trainingen.

Sociale media en apparaten zijn extreem verslavend.

Ik wilde meer mensen helpen met de kennis die ik had verzameld, en daarom heb ik een uniek jaarprogramma gecreëerd: One Year of Focus & Success. Daarin leren mensen alles over stressvrije productiviteit en ontdekken ze hoe ze hun doelen kunnen behalen in veel kortere werkdagen, en met veel meer focus. Meer over One Year of Focus & Success lees je hier. Het is ongelooflijk om te zien wat deelnemers voor elkaar krijgen: er worden boeken geschreven, promoties afgemaakt en eigen bedrijven opgezet – ik ben elke keer weer ZO trots!

Daarnaast host ik de gratis Focus Collective groep, op Facebook. Dat is een ontmoetingsplaats voor mensen die net als ik, denken dat overwerken en constant maar productief proberen te zijn, niet leidt tot je beste werk. Sterker nog: het maakt je moe, niet geïnspireerd! Samen praten we over een radicaal andere manier van werken, over zaken als sociale media-verslaving, en ondersteunen we elkaar  – want het is soms best eng, om het ‘anders’ te gaan doen. Eens per jaar organiseer ik gratis inspiratieweken, zoals One Week of Focus, of lanceer ik podcast episodes rondom dit thema.

Waarom vinden de meeste mensen focus zo lastig?

Omdat ons brein op zoek is naar prikkels die het direct beloont. Eten, bellen met je moeder, whatsappen kunnen die beloningsprikkels geven. Sociale mediakanalen zoals Facebook en Instagram doen dat al helemaal perfect- elke keer dat je daarop kijkt, ontvang je nieuwe bevestiging via een ‘like’, of een vriendschapsverzoek. Dat is lekkere, prettige afleiding van ‘diep werk’, zoals met aandacht iets lezen, of ergens goed over nadenken. Vergis je niet: sociale media, maar ook apparaten zoals je telefoon, zijn erop gemaakt om jou dat beloningsprikkeltje te geven.

Werken met meer concentratie en minder afleiding kun je leren.

Ze zijn extreem verslavend. En omdat je er zo makkelijk bij kunt, de hele dag, is het zonder kennis over hoe dit in je brein werkt, en zonder steun in je omgeving, heel moeilijk om eraf te blijven. En dat is zonde, want als je van die verslaving afkomt, worden je werkdagen niet alleen korter maar ook effectiever. Dan ben je aan het eind van de dag niet moe van al dat loze gescrol en geklik, maar voel je je diep vervuld door wat je hebt gemaakt of gepresteerd; en heb je de volgende dag zin om weer te beginnen!

Met welke makkelijk tools kan je meer focus creëren?

Werken met meer concentratie en minder afleiding kun je leren. Lees je in – ik geef geregeld gratis tips over de focus die je tijdens creatief werk zoals schrijven kunt vinden, in mijn gratis nieuwsbrief of in de Focus Collective. Leer snappen wanneer jouw brein een piek-of een dalmoment doormaakt in de concentratie, en pas je agenda daarop aan, zodat je moeheid voorkomt, en de neiging niet meer zult hebben om afleiding te zoeken. Zoek een support-groep, met gelijkgestemden die ook bezig zijn met dit onderwerp.

Focus koppel ik aan saai, ik denk dat meer mensen dat hebben. Kan je daar jouw visie op geven?

Focus is het tegenovergestelde van saai! Focus betekent voor mij dat je je dromen waarmaakt, dat je trots bent omdat je dingen voor elkaar krijgt, waar anderen ook van dromen maar het niet doen. Ik werk bijvoorbeeld momenteel aan mijn zesde boek, dat in juni wordt gepubliceerd. Het lukt me dat boek te schrijven, terwijl ik een eigen bedrijf run, twee podcasts maak, andere schrijvers begeleid in het creëren en publiceren van hun eerste boek, 3 dagen per week werk als onderzoeker, voor verschillende bladen schrijf, supervisor ben van verschillende academici en de hele wereld over reis voor werk en fun.

Focus betekent voor mij dat je je dromen waarmaakt.

Dat zeg ik niet om te pochen, dat zeg ik om erbij te kunnen benadrukken: dat krijg ik voor elkaar zonder extreem lange dagen, en zonder mezelf uit te putten. En ik ben geen supermens – maar ik weet hoe ik me moet focussen. Dat kunnen andere mensen ook leren. En hoe beter je dat leert, hoe meer tijd je gaat overhouden voor dingen die leuk en inspirerend zijn. Ik klim bijvoorbeeld vaak in de rotsen, maak lange wandelingen met mijn hond, woon de helft van de tijd in het buitenland en lees stapels boeken. Daar is niks saais aan; lange dagen achter Facebook hangen, dat is pas saai als je het mij vraagt!

Zit er een verband tussen (een gebrek aan) focus en angst of faalangst?

Dat is vaak, maar niet altijd, het geval. Als we ons onzeker voelen over ons doel – bijvoorbeeld omdat je niet zeker weet of je iets wel kunt, of omdat je niet precies weet wat je wilt – is het nog verleidelijker om afleiding te zoeken. Onzekerheid is een onprettig gevoel; een snelle beloning door afleiding, drukt dat gevoel voor heel even weg. Dit zie je heel vaak bij creatief werk: creativiteit is een soort energie, die door je lichaam stroomt. Dat brengt veel onrust mee, en je moet als schrijver, kunstenaar, blogger of creatief ondernemer leren hoe je die energie kanaliseert.

Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je jezelf eigenlijk in de weg gaat zitten, door telkens afleiding te zoeken. Om die reden heb ik in mijn onderzoekstijd ook zoveel mogelijk geleerd over de werking van angst, geef ik al jaren les in het overkomen van angsten en ontwikkelde ik ook daarin trainingen in. In de Awareness Academy vind je de cursus Overwin je angst. Voor veel mensen zijn angst en niet-gefocust werken twee zijden van hetzelfde probleem; en denk bij het woord ‘angst’ dan niet alleen aan faalangst, of onrust door creativiteit, maar ook aan…

Als ik zo je verhalen hoor lijk je erg succesvol. Hoe heeft focus bijgedragen aan jouw carrière?

Succes bepaal je natuurlijk altijd aan de hand van je eigen definitie. Voor mij is succes: kunnen schrijven over dingen die ik belangrijk vind, financiële zorgeloosheid die dat schrijven faciliteert, me omringen met inspirerende en creatieve mensen, en de vrijheid om overal ter wereld met flexibele tijden te kunnen werken. Ik heb focus nodig om te kunnen doen, wat ik wil doen – in die zin heeft het mijn carrière gemaakt.

Door mijn methodologie te leren wacht er zo’n vervullend, vrij leven op je!

Het heeft me ook op persoonlijk niveau veel gebracht: toen ik nog fulltime in de wetenschap werkte, werd mijn moeder ernstig ziek. Tegelijkertijd was ik aan het promoveren, ging mijn relatie uit, raakte ik mijn huis kwijt en was ik aan het herstellen van heel intens veldwerk in een van de armste en gevaarlijkste sloppenwijken van Indonesië. Dankzij alle lessen die ik toen al rondom focus en brein productiviteit had geleerd, lukte het me om er voor mijn moeder, mijn familie, en mijn werk te zijn, zonder zelf over de kop te gaan.

Sterker nog: ik heb in die periode mijn eerste roman geschreven, die vlak na mijn promotie werd gepubliceerd. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik in die periode kon werken met de methodologie die ik toen al ontwikkeld had, want anders was ik regelrecht een burn-out ingegaan. Dat is ook de reden waarom ik mijn methodologie tegenwoordig met zoveel liefde aan anderen leer: als ik het kan, kunnen zij het ook, en dan wacht er zo’n vervullend, vrij leven op je!

Meer lezen over focus?


Gepost onder Coaching met de tags concentratie, focus, one week of focus en werk

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties