fbpx
Daniella Vons - Hoe belangrijk is zelfvertrouwen eigenlijk?

Hoe belangrijk is zelfvertrouwen eigenlijk?

Als ik het te druk heb dan is dat al snel te merken aan mijn zelfvertrouwen. Ik begin aan veel dingen te twijfelen, het duurt langer voordat ik beslissingen neem en ik maak me zorgen om de kleinste dingen. Oh, en ik check drie keer of ik de kookplaat heb afgezet, of ik mijn fiets wel echt op slot heb gedaan en ik vraag mijn vriend meerdere keren of hij wel heeft gehoord wat ik zeg.

Waarom het belangrijk is om zelfvertrouwen te hebben.

Het is dus belangrijk om aan zelfvertrouwen te werken omdat dit je productiever en een prettiger persoon maakt. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat te veel zelfvertrouwen je kan helpen om meer succes te hebben in bepaalde situaties: “As long as there is some uncertainty about the outcome, and the resource is valuable compared to the costs incurred in fighting for it, then overconfidence is the best strategy.”

Jaren lang werkte ik heel hard om problemen te voorkomen, ik zorgde ervoor dat alles geregeld was en er altijd een plan b of plan c was als het mis ging. Yoga en meditatie hebben me geleerd om meer te vertrouwen op mezelf en dan vooral het vertrouwen te hebben dat ik de kracht heb om ‘when shit hits the van’ een oplossing te vinden.

Een fijne meditatieoefening om te oefenen in het nu te zijn.

In plaats van altijd in de toekomst te leven en bezig zijn met wat er dan fout zou kunnen gaan, ligt de focus op het ‘nu’ en heb ik zelfs het idee dat er daardoor minder fout gaat. Ben je benieuwd of je altijd bezig bent met de toekomst? Probeer dan de volgende meditatie-oefening:

  • kies een rustige plek in je huis en ga op een stoel of kleedje zitten. Zorg dat je comfortabel zit.
  • Zet een klokje op 10 minuten.
  • Focus je eerst op je ademhaling, volg een aantal in en uit ademingen en merk op waar je ademhaling zich bevindt.
  • Let vervolgens op wanneer je afgeleidt raakt, wat leidt je af? Is dat je gedachte over deze oefening? Geluiden buiten? Sensaties als koud of warmte? Of gedachten over wat je later die dag moet doen?
  • Bekijk je gedachten alsof je naar een aquarium met vissen kijkt en je de verschillende kleuren van de vissen opmerkt.

Je kunt deze oefening iedere dag doen en bekijk welke patronen je herkent. Wil jij je ervaringen delen? Stuur dan een mailtje naar [email protected].


Gepost onder Coaching met de tags Coaching en zelfvertrouwen

Daniella Vons YogaJuf

door Daniella Vons

Reacties