fbpx
depressief

Depressief? Je lijf helpt je met deze oefeningen

Niet depri. Ook niet een dipje of verdriet. Echt depressief. Moeilijk of niet bij je gevoel komen, een lege huls zijn, leven in een dot watten. Wat als je niet meer bij jezelf kunt komen? Als je dat misschien niet eens wilt? Hoe is dat? En hoe helpt je lijf om terug te komen?

Depressief: afgesloten van de rest van de wereld

Voor iedereen is het natuurlijk net weer een beetje anders, ik kan alleen maar van mezelf uitgaan. En hoewel het alweer een hele tijd geleden is, kan ik de ervaring zo terughalen. Je zakt in een depressie steeds verder weg. Eerst nog emotioneel en zwaarmoedig maar daarna kan je nog verder verzanden en voel je überhaupt niet meer. Leeg en verdoofd. Je hoofd lijkt op volle toeren te draaien en tegelijkertijd blijft geen gedachte echt helder. Alles gaat gewoon door, maar dat beleef je zelf niet echt. Afgesloten van de rest van de wereld. Je kan de mimiek van een lach nadoen, meebewegen met wat er moet gebeuren, maar je bent er niet. Je staat erbij en je kijkt ernaar. Zoiets. Je lijf bestaat al helemaal niet. Maar juist dat lichaam kan je helpen.

Begin met een puntje in de verte

Luister, ik ga je echt niet zeggen dat als je maar genoeg rent en springt die gekke depressie ook wel opklaart. Je bent niet voor niets op dat punt gekomen. Het ligt niet zo simpel. Alles wat iedereen zegt is voornamelijk irritant, komt niet aan of voelt als een aanval. Maar er zijn wel twee kleine dingen die je iets kunnen geven zodat jij jezelf er uit kan trekken (naast de nodige psychologen etc., helemaal alleen gaat waarschijnlijk niet).

Denken gaat nog, soort van, dus stel je voor dat je hieruit gaat komen. Een puntje in de verte.

Je bent daar nu niet en je hebt geen idee hoe je daar gaat komen, maar neem voor nu aan dat het puntje bestaat. Geloof me. Denk daar af en toe aan. Ik ben daar nu niet, maar ooit kom ik daar en voel ik me weer meer mezelf.

Je lijf helpt je de weg terug te vinden

De watten die je nu voelt, de vaagheid en de holheid, dat is bijna een ontkenning van je lijf. Een ontkenning van je fysieke bestaan. Dus nodig jezelf uit om er weer een beetje te zijn. Wees lief, hou het klein. Neem een douche of bad, zit in de zon of bij een haard, koop een crème die je lekker vindt of zet een kopje thee. Misschien is het fijn om te wandelen in het bos of langs de zee. Wat het ook is, probeer je zintuigen een beetje aan te spreken. Het hoeft niet groot.

Uiteindelijk kom je langzaam terug.

Twee manieren om kort te ervaren hoe je in je lijf kunt komen

Deze oefeningen helpen je om je lijf en gevoel weer te ervaren:

5 seconden:

Waar je ook zit of ligt, span even al je spieren aan. Echt alles in je lijf. Je voeten, benen, handen, armen, je buik, schouders, je gezicht (trek een raar gezicht, steek je tong uit, ogen open, wenkbrauwen omhoog). Hou even vast en laat los. Voel je de spanning nog nagalmen? Is je hartslag voelbaar? Je hebt een lijf! Mooi!

5 minuten:

  • Pak een grote handdoek of een stevig dekentje. Maak er een rol van (+/- 10 cm dik).
  • Ga op de grond liggen (op een mat of deken, niet te koud).
  • Zorg dat de rol onder je rug ligt ter hoogte van je hart (zeg maar aan de onderkant van je schouderbladen).
  • Je opent zo je borstkas een beetje. Het hoeft niet veel te zijn. Hou het ontspannen (je kan de rol dikker of dunner maken).
  • Leg je armen naast je, naar buiten of boven je hoofd. Wat jij prettig vindt.
  • Blijf 3-4 minuten zo liggen. Stilliggen. Ontspan. Voel je zwaarder worden.
  • Draai even op je zij om de rol weg te halen en ga weer op je rug liggen. Gewoon plat dus.
  • Voel na. Klopt je hart? Lig je stevig? Voel je beweging in je lijf of juist stilte? Pijn? Kriebel? Er is altijd wel iets te vinden. Je lijf is er.

Wanneer je verbindt met je lijf, ben je dieper verbonden met jezelf. Zo ben je ook makkelijker verbonden met anderen. Dat geeft energie en vooral veel plezier.

Camilla deelt op HoA lichamelijke ervaringen, en koppelt hier oefeningen aan. Over luisteren naar je lijf en zo de verbinding met jezelf weer vinden. Eerder schreef ze al een blog over het vinden van rust in je lijf.

Hier vind je meer over Camilla.


Gepost onder Coaching met de tag Lichaamsbewustzijn

Camilla Schimmelpenninck

door Camilla Schimmelpenninck

Reacties