fbpx
wat is een chakra

Wat is een chakra?

In de wondere wereld van mindfulness en spiritualiteit hebben we het vaak over chakra’s. Wat is een chakra nu eigenlijk en waar dient het voor?

Wat is een chakra?

Als we teruggaan naar de klassieke yogaleer dan staat Nadi voor een kanaal waar prana, levensenergie, doorstroomt. Plekken waar deze nadi’s elkaar kruisen heten chakra’s. Deze levensenergie stroomt door ieder lichaam in meerdere banen, als soort bloedvaten. De drie belangrijkste Nadi’s zijn de Sushamna, Ida en Pingala. De Ida en Pingala worden gerefereerd aan de linker- en rechter hersenhelft, en ook wel de vrouwelijke of mannelijke energiebaan. Sushamna is het ‘centrale’ kanaal welke in evenwicht is als de stroming van de Ida en Pingala even sterk is.

De zeven chakra plekken in je lichaam

Chakra’s fungeren als energiecentra. Het zijn plekken waar energie doorheen stroomt, als een soort kolk. Er zitten 7 chakra’s in het lichaam verspreid, ieder chakra staat verbonden met lichaam en geest. De afbeelding hieronder weergeeft  op welke plekken chakra’s zitten.

7-chakras

In twee woorden waar het chakra voor staat:

1. Wortelchakra (eerste chakra): Veiligheid en vertrouwen

2. Heiligbeenchakra (tweede chakra): Emoties en seksualiteit

3. Zonnevlecht (derde chakra): Wilskracht en passie

4. Hartchakra (vierde chakra): Liefde geven en ontvangen

5. Keelchakra (vijfde chakra): Expressie en communicatie

6. Derde oog chakra (zesde chakra): Intuïtie en verbeeldingskracht

7. Kruinchakra (zevende chakra): Zelfverwezenlijking en spiritualiteit

Een blokkade in de energiestroming kan klachten veroorzaken

De zeven chakra’s zitten op een lijn door het lichaam, zoals je kunt zien op de afbeelding hierboven. Je kunt je voorstellen dat wanneer één chakra geblokkeerd raakt, dat dit invloed heeft op de rest van de chakra’s. Je kunt een geblokkeerd chakra een beetje vergelijken met een verstopt putje. Het water ebt moeizaam weg, zonder vrije stroming. In de meest ideale situatie stroomt de energie vrij vanuit de aarde, via je voeten, je lichaam in naar boven, en vanuit je kruin weer terug de aarde in. Door blokkades wordt deze energie min of meer tegengehouden of vertraagd, wat haar weerslag heeft op de andere chakra’s. Wanneer een chakra geblokkeerd is kun je in je leven tegen bepaalde zaken aanlopen, op emotioneel of lichamelijk gebied. Welke klachten je hiervan ondervindt is per chakra verschillend.

Wat is een geblokkeerd chakra?

In de meest ideale situatie staan alle chakra’s open, zodat de energie vrij kan stromen door het lichaam. Inderdaad, de meest ideale situatie. We zijn nu eenmaal gevoelige wezens, per dag kan het zelfs verschillen. Het is een mooi streven om de chakra’s te openen en zo te houden, maar niet erg als het niet zo is. Het is al heel waardevol als je bepaalde klachten erkent en weet op welke (chakra)plek je energie blokkeert, zodat je daar aan kunt werken. Je kunt op verschillende manieren chakra’s openen. Yoga kent voor iedere chakra houdingen, maar je kunt ook met meditatie, voeding, kleur of een specifieke activiteit chakra’s openen. Zo is bijvoorbeeld voor je keelchakra zingen heel goed, zodat je je beter kunt uitdrukken en dus beter communiceert, jezelf laten horen is een eigenschap van het keelchakra.

Heb je geen idee welke chakra’s bij jou geblokkeerd zijn maar heb je wel klachten? Een chakra reading kan uitkomst bieden. Het geeft duidelijkheid welke chakra’s bij je geblokkeerd zijn en wat de aanleiding daarvan kan zijn.  Daarnaast kun je met desbetreffende klachten ook terecht bij een coach. Coach Anouk zou je hierbij kunnen helpen.

Meer weten over chakra’s? Lees hier alles over het eerste chakra.

Meer rust, balans en kracht?

In onze gratis cursus Bewustzijn: de Basis ga je aan de slag met bewustzijn op gebied van Lichaam, Geest en Ziel. Met negen tools krijg je meer zelfinzicht zodat jij weer je relaxte zelf kan worden.


Gepost onder Spiritualiteit & Wetenschap met de tags Chakra en Chakratherapie

Elianne Dudok

door Elianne Dudok

Reacties