fbpx
wat is een birth chart

Astrologie 101: wat is een birth chart?

Mensen die me een beetje kennen weten dat ik onwijs gek ben op astrologie. Zo heb ik op reis ooit om vier uur ‘s nachts met een hele groep reizigers in een hostel dorm hun birth chart opgezocht. Waarbij ze hun moeder wakker belden om hun geboortetijd te vragen. Ehm ja.. Mijn enthousiasme is aanstekelijk, zullen we maar zeggen. Vandaar dat ik dit vandaag dolgraag deel met jullie.

Maar mijn horoscoop klopt nooit

De eerste reactie die ik vaak krijg als ik begin over astrologie: “Ja, maar mijn horoscoop klopt nooit!” Dat is helemaal niet gek, want je hebt maar liefst twaalf segmenten, ook wel huizen genoemd, waar jouw planeten in kunnen staan. In een birth chart of natal chart zie je al deze plaatsingen van planeten zoals Venus en Mercurius. Met jouw geboorteplaats, geboortedatum en geboortetijd kom je hierachter.

Wat is een birth chart?

Een Westerse birth chart is een wiel waarin je alle planeten om de zon ziet staan op het exacte moment dat jij geboren bent. Deze planeten kunnen ook tegenover elkaar staan, of in een bepaald segment, wat weer een nieuwe betekenis geeft. Door een astrologische reading te doen kan je makkelijk zien waar sterktes, zwaktes en mogelijkheden liggen. De plek waar je zon staat is je ‘normale sterrenbeeld’. Die ken je dus waarschijnlijk al. 

Zon, maan en ascendant

In feite kan je jouw zon zien als jouw identiteit. De maan laat zien waar jouw diepste verlangens en emotionele behoeftes liggen. Je ascendant of rising sign vertelt hoe je overkomt bij anderen. Nu vertel ik dit allemaal vrij simpel, maar astrologie is best ingewikkeld. Ik weet zelf ook nog zeker niet alles. Gelukkig is het superleuk om je verder hierin te verdiepen, als het onderwerp je aanspreekt.

Veel zelfinzicht en duidelijkheid

Waarom ik astrologie en dus birth charts zo leuk en bijzonder vind, is omdat het me veel zelfinzicht heeft gegeven. Gekke karaktereigenschappen waar ik nooit een vinger op kon leggen, werden ineens duidelijk. Het is geen kwakzalverij of glazen bol. Waarschijnlijk vertelt het je geen nieuwe dingen. Wel kan het veel duidelijkheid geven. Of je kan nu makkelijker woorden koppelen aan een gevoel of energie. 

Boogschutter vs. Maagd

Zo heb ik zelf heel veel geleerd van mijn Maan in Boogschutter. Deze vertaalt mijn grote drang naar vrijheid, reizen en optimisme. In combinatie met mijn Zon in Maagd is dat best pittig. Deze twee botsen heel vaak. Mijn kritische en nerveuze Maagd vindt alle reislustige, avontuurlijke plannen van de Boogschutter in mij veel te spannend en gaat al snel in de twijfel modus. Op deze manier zie je dus hoe ik mijn karaktereigenschappen kan vertalen in mijn plaatsingen, wat veel duidelijkheid geeft. Duidelijkheid, daar houd ik van. Dat is dan weer mijn Zon in Maagd ;).

Googlen of naar een astroloog

Of je er nou in gelooft of niet, het is  heel leuk om je birth chart eens op te zoeken. Gewoon gemakkelijk op Google of naar een professionele astroloog. Ik beloof je dat je er iets aan gaat hebben. Na met tientallen mensen hun birth chart te hebben ontdekt, vielen mensen negen van de tien keer bijna van hun stoel af… En ja, ook de mensen die van tevoren enorm sceptisch waren. 

Meer lezen over astrologie?


Gepost onder Spiritualiteit & Wetenschap met de tags Astrologie en birth chart

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties