fbpx
vierde chakra hartchakra

Hartchakra: Openen van je vierde chakra

Chakra’s, wat zijn het en waar staan ze voor?  Na de blogs over het eerste, tweede en derde chakra geven we nu uitleg over het vierde chakra: het hartchakra. Het hartchakra gaat om liefde naar jezelf en liefde naar anderen. In dit blog vertellen we meer over het vierde chakra en op welke manieren je het hartchakra kunt stimuleren. Met deze tips ga je onvoorwaardelijke verbinding met jezelf en anderen aan!

Vierde chakra: Hartchakra

Vanuit de eerste drie basischakra’s- wortelchakraheiligbeenchakra en zonnevlecht – die in verbinding staan met de Aarde, gaan we nu verder omhoog richting emoties en komen we aan bij de emotionele chakra’s. Het vierde chakra is het hartchakra. In het Sanskriet ook wel Anahata chakra genoemd. Het hartchakra is in ontwikkeling vanaf het 4e levensjaar tot ongeveer het 7e levensjaar. Op deze leeftijd ga je voor het eerst relaties aan, je ontwikkelt meer empathie. Misschien herinner je je nog wel het eerste beste vriendje of vriendinnetje op de basisschool in de kleuterklas.

Het vierde chakra bevindt zich midden op de borst en heeft invloed op de volgende delen in het lichaam:

Het vierde chakra: lichamelijke kenmerken

– Bovenste deel van de rug
– Longen
– Borstkas
– Hart
– Bloedsomloop
– Handen
– Armen

Het vierde chakra: emotionele kenmerken

– Beminnen en bemind worden
– Emoties
– Onkwetsbaar
– Onaantastbaar
– Empathie

Het hartchakra staat voor liefde, liefde voor jezelf en liefde voor je omgeving. Er wordt vaak gezegd dat je eerst van jezelf moet houden voordat je van anderen kunt houden. Maar je moet ook van anderen kunnen houden voordat je van jezelf kunt houden. Uitgaande van geven en nemen. Of beter gezegd: geven en ontvangen! Daarvoor moet je hartchakra openstaan. Als het meer gesloten is voel je je eenzaam, depressief, heb je een kille houding en toon je weinig gevoel. Het hartchakra kan ook teveel open staan en dat uit zich in jaloezie, ‘claimend’ gedrag en afhankelijk zijn van anderen. Ook hierin is balans weer het sleutelwoord.

6 tips om het vierde chakra te openen, op deze manier ga je onvoorwaardelijke verbinding met jezelf en anderen aan:

1. Handel liefdevol

Het is vaak makkelijker om liefdevol te handelen naar mensen in je omgeving waar je geen negatieve gevoelens naar koestert. Maar het gaat ook om elkaar vergeven. De ander het beste wensen, ongeacht de relatie die je met elkaar hebt. Je kunt ook de dag van een vreemde maken, het geeft je hartchakra een positieve boost.

2. Positieve affirmaties

Positieve affirmaties kun je heel eenvoudig in je leven toepassen. Een affirmatie die bij het hartchakra past zou kunnen zijn: “Ik ben het waard om bemind te worden.” Of “Ik ben het waard om te beminnen.”

3. Doe een ademhalingsoefening

Het hartchakra heeft ook te maken met de ademhaling. Zoals het hart (letterlijk) ook bloed pompt, en afvoert. Deze beweging gaat twee kanten uit, zoals ook bij iedere in- en uitademing. Je kunt verschillende ademhalingsoefeningen doen die je helpen om je ademhaling te optimaliseren. Doe deze ademhalingsoefening voor meer rust en balans. 

4. Omring jezelf met de kleur groen

Groen is de kleur welke het hartchakra symboliseert. Je kunt groene kleding dragen of groen in huis halen met planten of accessoires.

5. Rozenkwarts voor onvoorwaardelijke liefde en oneindige vrede

Is groen niet helemaal jouw kleur? Misschien voel je meer voor edelstenen. Edelstenen hebben een helende werking. Rozenkwarts is bij uitstek de steen van de liefde, onvoorwaardelijke liefde en oneindige vrede. Dus niet alleen romantische liefde, maar ook liefde voor jezelf, je omgeving, de aarde, de kosmos. De steen werkt sterk op het hartchakra en opent het hart om liefde te ontvangen en om liefde te geven.

6. Geleide hartchakra meditatie

Een geleide meditatie gericht op het hartchakra kan je helpen om het hartchakra wat meer te openen. Onderstaand filmpje is een fijne geleide meditatie gericht op liefde voor jezelf en begint ongeveer vanaf minuut 1:45. Er zijn heel veel filmpjes te vinden, het is een beetje ontdekken welke bij jou past.

 

Wat het je oplevert als het vierde chakra is geopend

Wanneer je hartchakra in balans is ben je in staat om verbinding aan te gaan. Je voelt compassie voor anderen, je bent in staat te vergeven en los te laten. Je durft je kwetsbaar op te stellen, je laat mensen dichtbij komen. Je voelt liefde naar jezelf, en naar je omgeving.  Coach Katrien kan je helpen om te ontdekken wie jij bent, een belangrijke stap richting een liefdevol leven. 

Wil je graag actief met je chakra’s aan de slag en wil je hierin begeleiding? Coach Anouk kan je hierbij helpen

Meer lezen over chakra’s? Eerder schreven we over het eerste, tweede en derde chakra.

Behoefte aan balans, rust en kracht?

Meld je meteen aan voor onze gratis Bewustzijn: de Basis en leer jezelf beter kennen op het niveau van je Lichaam, Geest en Ziel. In drie weken kan je zien wat jou uit balans haalt en waar jij echt behoefte aan hebt.

Elianne Dudok

door Elianne Dudok

Reacties