fbpx
Tarot

Mindful experiment: Coaching met tarotkaarten

Afgelopen zaterdag hebben Jane en ik weer een tarotlezing laten doen. Een bijzondere ervaring. De afgelopen dagen heb ik me hier meer in verdiept en deel ik waarom ik het een hele krachtige coaching tool vind.

Wat is tarot

De traditionele tarot is een collectie van 78 kaarten. 22 grote Arcana- en 56 kleine Arcana kaarten. Het is een tool om antwoorden te vinden op vragen die je hebt.

Je hebt heel veel verschillende soorten kaartendecks. Het verschil zit hem in de afbeeldingen op de kaarten. De meeste hiervan zijn geïnspireerd op de Raider-Waite/Smith tarot of Crowly tarot. Zelf heb ik afgelopen zaterdag The Fountain Tarot deck gekocht. Een heel bijzonder deck met moderne kunst gemaakt door Gruhl, Saiz en Todaro. Onhandig is het wel als beginner, want de meeste tutorials zijn gemaakt voor het Raider-Waite deck.

Een stukje geschiedenis van de tarot

Over het ontstaan van tarot kun je allerlei verhalen online lezen. Het is ontstaan als een kaartspel met 78 kaarten in het begin van de 15e eeuw. Pas later, vanaf de 18e eeuw, zou het gebruikt worden voor meer spirituele doeleinden.

In 1909 is het bekendste tarotkaartendeck Raider-Waite/ Smith gecreëerd. Het verschil met eerdere kaartendecks is dat ook de kleine arcana geïllustreerd zijn met inspirerende taferelen. De symboliek op de kaarten helpen je om verbinding te maken met de kaarten en de boodschap te begrijpen.

In de jaren 1930 heeft Carl Jung interpretatie eraan gegeven als een tool voor zelfontdekking, -ontwikkeling en -inzicht.

De basis van tarotkaarten leggen

Het traditionele tarotspel bestaat uit 78 kaarten: 22 kaarten die door kaartlezers Grote Arcana worden genoemd en grotere thema’s uit het leven vertegenwoordigen en 56 kaarten die de Kleine Arcana worden genoemd en de meer alledaagse gebeurtenissen weergeven.  De kleine arcana bestaan uit vier kaartkleuren de zwaarden, staven, bekers en munten. Per kleur heb je vier hofkaarten (koning, koningin, ridder en page) en de tien getallen (1 t/m 10).  

Je kunt de kaarten op verschillende manieren neerleggen. Dit noemen ze spreads. Afhankelijk van wie de kaarten voor je legt zullen ze ook neer worden gelegd. Voor de betekenis van de kaarten is het van belang om te weten of de kaarten rechtop liggen (met het figuur rechtop) of juist andersom.

De kaarten hebben niet een vastomlijnde betekenis. Afhankelijk van de vraag, de samenhang van de kaarten die worden gelegd, het spel en je lezer worden de antwoorden geïnterpreteerd.

Waar kan ik Tarotkaarten laten leggen? Hoe werkt dit?

Je kan online kaarten laten trekken, zelf kaarten trekken of bij een professionele paragnost of tarotlezer je kaarten laten leggen.

  1. Denk goed na over je vraag. Wat wil je de kaarten vragen? Kijk of je je vraag zo kan formuleren dat het antwoord van de kaarten een ondersteuning voor jou is. Dus bijvoorbeeld niet: Wanneer kom ik de liefde van mijn leven tegen. Maar wel: hoe kan ik mezelf ondersteunen in de weg naar romantische liefde
  2. Zoek iemand die je vertrouwt, waar je je comfortabel bij voelt. Zelf heb ik het bij Laura van Mumu to the Moon gedaan
  3. De kaarten hebben niet een vastomlijnde betekenis. Voel ook goed wat jij voelt bij de kaarten en laat de lezer je helpen. Zie ze als tool om antwoord te krijgen op je vraag.
  4. Pak een schriftje en schrijf je inzichten na de lezing direct op. Wat was je gevoel bij de kaarten? Hoe gaf het antwoord op je vragen? Wat kan je hieruit meenemen?

Online een kaart trekken? Dat kan hier.

Mijn tip: Maak een afspraak bij Laura van Mumu to the Moon in Amsterdam. Een tarot reading kost 12,50 euro voor een kwartier. Daarna kan je lekker daar een heerlijke Gold milk drinken met een van de vegan taartjes. Smullen!

Is het niet eng, die tarotkaarten?

Zelf vind ik het echt een hele bijzondere tool. Waar ik het voorheen wel een beetje bang was dat de kaarten een ‘slechte’ toekomst voor mij zouden voorspellen of ‘leuk-kaartje-leggen-en-mijn-toekomst-voorspellen-zeker?’ zie ik het nu als ondersteuning. Dus als ik bijvoorbeeld een vraag heb, kan ik de kaarten gebruiken om mezelf meer inzichten in mijn eigen vraag en dus antwoord te geven. Heel erg bijzonder, en ik raad het iedereen dan ook zeker aan!

Dit blog is natuurlijk beperkte informatie over tarot. Er is online en in boeken ongelofelijk veel informatie te vinden. Zelf haal ik veel kennis bij Biddy Tarot vandaan. Maar het is me wel duidelijk dat tarotkaarten lezen een vak is.

Eerder schreef ik al over hoe ik dagelijks orakelkaarten trek. Die heb ik nu overigens vervangen door tarot;). Enjoy!

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties