fbpx
Jane vs Wil

Jane vs Wil: Wat is het verschil tussen gezonde spanning en stress?

Sinds wij elkaar kennen weten we dat we alles aan elkaar kunnen vragen. Willemijn wil van Jane vooral weten hoe het is om zo relaxed met jezelf te zijn, en Jane vraagt zich op haar beurt af hoe je relaxed naar buiten toetreedt. We stellen elkaar allerlei vragen per mail, en zie hier het resultaat. Wie weet kunnen we je hiermee inspireren en zelfs stimuleren om zelf ook vaker vragen te durven stellen. Want echt gekke of domme vragen bestaan niet.

Willemijn stelt een vraag aan Jane


Willemijn

Lieve Jane,

AAAH wat een week hebben we achter de rug. Nu ik dit zo schrijf realiseer ik me dat dit niet de eerste ‘Jane vs Wil’ is die ik zo begin en dat is ook niet zo gek. Want wat is er veel gebeurd het afgelopen half jaar zeg. En wat hebben wij hard geknald (en vergeet de mannen van Qikker Online niet: toppers!) om deze website binnen 1,5 maand live te zetten. Bij Graydon stond ons team erom bekend dat we deadlines altijd haalde, maar dit is werkelijk een nieuw record: 3 dagen te vroeg live met zo’n enorm project.

Nu we het hier toch over hebben pak ik direct mijn moment om je te bedanken voor de afgelopen weken. Wow, wat zijn wij toch een goed team gebleken. Jij bent de rust zelve, zo sterk met de inhoud, eindeloos geduld voor tekstuele aanpassingen en dat terwijl je een bommetje energie tegenover je hebt zitten. Ben heel dankbaar dat ik dit samen met jou mag doen!

Er waren heel veel mooie momenten, maar zelfs nu wij een mindfulness start-up hebben (knijp jij even in mijn arm of ik droom?) bestaat het begrip spanning nog steeds. We hebben geen hick-ups gehad, geen managers die zaken op het laatste moment anders wilden, en alles liep op rolletjes. Toch heb ik echt wel gezonde spanning gehad of was het soms zelfs stress?

Dat vind ik nogal een verschil. Gezonde wedstrijdspanning heb ik nodig om te kunnen presteren. Het maakt dat ik discipline hebt, de wil om keihard te knallen en de adrenaline die je nodig hebt bij een livegang. Stress geeft onrust en ‘vervuild’ mijn lichaam zelfs. Waar ligt de grens en wat is het verschil?

Ik voel het altijd aan mijn buik, en ik denk dat de afgelopen week gezonde wedstrijdspanning was gecombineerd met emotie die ik heb opgebouwd het afgelopen jaar. Ontlading van mijn lichaam dat het ons gelukt is om uit het geijkte plaatje te stappen en voor onszelf te beginnen. Dat is me zelfs (af en toe!) wat stress waard.

 

Liefs,
Wil  

Jane beantwoordt de vraag van Willemijn

Jane


Liefste Wil,

Allereerst, ik knijp even in je arm. Want yes, het is een droom en werkelijkheid tegelijkertijd! We are really doing this. En daar ben ik ook zo happy en dankbaar voor. Nu ben ik geen ervaringsdeskundige zoals jij in dit soort ‘live-gangen’, maar ik kan alleen maar zeggen dat het heel soepel en gemakkelijk is verlopen! Dank dank dank lieve Willemijn, want er is er maar in 1 in dit verhaal die een web-, wordpress, seo- en podio-koningin is en dat ben jij. Ik was heel blij dat ik af en toe wat confetti-gifjes in Podio (the project-tool waar me met Qikker mee werken, en waarvan ik het nu een klein beetje begin te begrijpen:-)) kon strooien en wat likes en hartjes kon uitdelen.

Maar spanning, tuurlijk die heb ik ook gevoeld. En ik ben het helemaal met je eens, ‘gezonde spanning’ is niet slecht en zo nu en dan juist goed. Maar wat is dan het verschil tussen spanning en stress? In eerste instantie voelen spanning en stress voor mij hetzelfde aan: ik voel letterlijk spanning in mijn lichaam. Het zit hem in hoe ik ermee om kan gaan of los kan laten of spanning omslaat in stress. Spanning heb ik altijd wel een beetje als ik een nieuw project start, ga sporten of nieuwe mensen ontmoet. Dit zet me in beginsel in mijn kracht, maakt me scherp en alert. Niets mis mee. Ik merk dat het omslaat naar stress als ik tijdens activiteiten die ik leuk en/of ontspannend vind niet meer kan genieten en het topic dat spanning levert niet even kan ‘vergeten’. De spanning in mijn lichaam blijft constant hoog, er zit geen variatie in. Dan voel ik dat spanning me kan gaan ‘breken’: emotioneel ‘breek’ ik sneller, mijn lichaam vertoont ‘gebreken’ en dagen ‘breken’ me op.

Hoe eerder ik dit verschil merk hoe sneller ik kan handelen en dingen kan omzetten. Want dat kunnen we. We hebben het zelf in handen. Je kan altijd nee zeggen of anders besluiten. Ik heb daar altijd wat tijd voor nodig, maar ik voel steeds beter in mijn lichaam wanneer het onnodig en ongezonde stress is. Zolang ik tussen alles door intens kan genieten van mensen en momenten of me helemaal kan verliezen in een film, muziek of theaterstuk dan zit het allemaal goed.

En vergeet niet: ‘wrijving geeft glans’. Die gedachte helpt mij altijd om de spanning te verzachten;-). Dus laten we vooral onze dromen blijven waarmaken, met de nodige en mooie spanningen die over alles wat extra glans en sparkles brengen!

 

Liefs,

 

Jane

 


Herken jij je in bovenstaande? Of heb je vragen die Jane aan Willemijn kan stellen of andersom natuurlijk? Laat het ons weten. We zijn heel benieuwd naar hoe jij hiermee omgaat!


Gepost onder Jane vs Willemijn

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties