fbpx
zen in the city

Jane vs Wil: Is het nog wel zen in de city?

Sinds wij elkaar kennen weten we dat we alles aan elkaar kunnen vragen. Willemijn wil van Jane vooral weten hoe het is om zo relaxed met jezelf te zijn, en Jane vraagt zich op haar beurt af hoe je relaxed naar buiten toetreedt. We stellen elkaar allerlei vragen per mail, en zie hier het resultaat. Deze week vraagt Wil zich af: Is het nog wel zen in de city?

Willemijn stelt een vraag aan Jane


Willemijn

Lieve Jane,

Zen in de city: leuk idee voor een ‘awareness soap’? De ontwikkelingen gaan heerlijk snel en zijn bijna niet bij te houden. Mooie yogascholen starten, blogs over zen zijn worden populairder, wekelijks openen eettentjes met healthy food, fitnesscholen die ook pilates en yoga aanbieden, flexibele werkspaces organiseren mindful get-to-gethers en praten over je tweede chakra tijdens een glas wijn is allang niet meer vreemd. Amsterdam is zen!

Steeds meer bedrijven zijn zich bewust dat jonge talenten dit ook verwachten van hun werkgever. Mindfulness trainingen voor werknemers, coaching programma’s, stress- management workshops, waanzinnige lunches en zelfs meditateren is iets wat je gewoon op werk bespreekt. Love it!

Mijn conclusie is dat we in Amsterdam talloze mogelijkheden hebben om je even terug te trekken, een momentje voor jezelf te maken, gezond te eten en veel te sporten. Een bewust leven ligt voor ons dus binnen handbereik. Aan de andere kant brengt dat wel een totaal nieuwe sociale wereld met zich mee. Kleine koffietentjes zijn het werkterrein van freelancers en sport- en yogascholen zijn nu hotspots. In je oude sportkloffie naar de sportschool is er niet meer bij!

Gaan alle healthy hotspots misschien hun doel voorbij? Lieve Jane, wat denk jij: Is het nog zen in de city?

Liefs,

Wil

 

Jane beantwoordt de vraag van Willemijn

Jane


Lieve Wil,

Haha inderdaad, zijn we nu lekker zen of zijn we met ze allen een beetje ‘over-zenned’?! Het is heerlijk dat er allemaal fijne plekjes in Amsterdam zijn waar je kan chillen en super healthy kan zijn en eten. Maar laten we daar vooral ook een beetje chill over doen. Je vraag is geen gekke, want ook ik voel dat het soms een beetje doorslaat.

Bewustzijn en mindfulness komen voort uit een bepaalde staat van zijn. Alle dingen die we ‘doen’ om daartoe te komen zijn mooi, maar we moeten niet vergeten dat het slechts ‘tools’ zijn. De kracht en waarde van yoga, meditatie, boxen, gezond eten, mindfulness etc. is oneindig maar het is een middel om tot innerlijke rust en compassie te komen. Zo mooi, want zo is er voor iedereen wel een weg. In essentie geloof ik dat ‘zen-zijn’ vanuit ons pure en vrije zelf gewoon aanwezig is. Alleen soms zetten we ons ‘zen-zijn’ vast door krampachtig alle zen-activiteiten, die talloos aanwezig zijn, aan te grijpen. Eigenlijk worden dat ook weer verslavingen. Verslavingen die misschien nog wel gevaarlijker zijn omdat ze op zich zo ‘goed’ zijn.

Niet dat ik al die mooie activiteiten en ontwikkelingen wil ontkrachten, in tegen deel. Het enige waar ik heel veel waarde aan hecht is dat iedereen blijft zien wat het zijn, tools. Je bent niet perse zen danwel compassievol doordat je yoga, meditatie etc. doet of vegetariër bent. Ook zonder deze tools kan je een zen en commpassievol leven leiden. Je daarvan bewust zijn en blijven openstaan voor verschillende waarheden en mogelijkheden is denk ik het aller-zenst;-).

Dus vooral allemaal lekker blijven doen en genieten van alle fijne mogelijkheden in Amsterdam. Dat is zeker heel erg zen! Zolang we dan daar dan ook weer zen over doen. Snap je me nog?! Lekker zen in de outfit die jij chill vindt.

Liefs,

Jane

ps. wanneer gaan we draaien voor de soap:-)?!


Gepost onder Jane vs Willemijn

door Jane Shaw (admin)

Reacties